Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνεδρίαση με οικονομικά θέματα του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού

Συνεδρίαση με οικονομικά θέματα του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού

0

6.000 € θα κοστίσουν οι Γιορτές Νεολαίας. Καταψήφισε ως αόριστα τα κονδύλια η Μ. Πατσίδου

Συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής του ωραρίου της δημοτικής βιβλιοθήκης
 
Σε οικονομικά θέματα επικεντρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, αν και ήταν έντονος ο απόηχος του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών με το Νίκο Ανταμπούφη «πρόσωπο της ημέρας».

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό των γιορτών νεολαίας η Μ. Πατσίδου
Το τριήμερο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος «Βάτραχοι» στις 19-21 Μαΐου για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής αποφάσισε να στηρίξει το Κέντρο Πολιτισμού παρέχοντας τον ήχο για μια σειρά από εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης.
Επίσης, τα μέλη ενημερώθηκαν για την πρόοδο της υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος με τη συμμετοχή μεταναστών που ανέλαβε ο δήμος Χαϊδαρίου και συμμετέχει ο δήμος Ξάνθης με τη διοργάνωση εργαστηρίου θεάτρου, στο οποίο θα συμμετέχουν ξανθιώτες και μετανάστες.
Παράλληλα, αναλήφθηκαν και οι οικονομικές υποχρεώσεις από εκκρεμότητες του καρναβαλιού και για τις Γιορτές Νεολαίας. Συγκεκριμένα, δίνονται 500 ευρώ στη βασίλισσα του καρναβαλιού και άλλα 600 ευρώ επίσης από υπόλοιπα για τις ΘΛΕ, ενώ 6.000 ευρώ συνολικά θα κοστίσουν οι γιορτές νεολαίας, που θα λάβουν χώρα σε δύο διήμερα. Η Μπέτυ Πατσίδου χαρακτήρισε αόριστη την περιγραφή των κονδυλίων, ενώ για άλλη μια φορά τόνισε ότι θα έπρεπε να συσταθεί επιτροπή για τη διαπραγμάτευση των ποσών με σχολεία, φορείς και εταιρίες και να μη γίνεται αυτό από μεμονωμένους υπαλλήλους.
Στην νομική υπηρεσία του δήμου δίνεται εξουσιοδότηση για να αναλάβει την ένδικη προστασία του δήμου ενάντια στην απόφαση της διεκδίκησης του επιδόματος των 176 ευρώ από ομάδα εργαζομένων που τελεσιδίκησε υπέρ τους. Η νομική υπηρεσία θα ασκήσει αναίρεση, ωστόσο η απόφαση είναι εκτελεστή και άρα πρέπει τα συνολικό ποσό να χορηγηθεί στους δικαιούχους, ύψους περίπου 56.000 ευρώ, ειδάλλως θα οφείλονται και τόκοι.
Επίσης, αποφασίστηκε η ανανέωση της συνδρομής στις τοπικές εφημερίδες με συρρικνωμένο το ύψος τους κατ’ εντολή της Επιτρόπου.

Φόρος τιμής στον Ε. Κουράκο
Κατόπιν εισήγησης του Δημήτρη Μπένη αποφασίστηκε η αγορά από πλευράς του δήμου 5 δίτομων για τη Θράκη του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού, το οποίο θα πραγματοποιήσει στο ΙΘΤΠ εκδήλωση με τον αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας Ιερώνυμο. Ο κ. Μπένης εξήγησε ότι το δίτομο θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους προορισμούς του Κέντρου, σε πανεπιστήμια, επιμελητήρια, οργανώσεις κλπ και με αυτό τον τρόπο η Θράκη θα «ταξιδέψει» ανά τον κόσμο. Το δε κόστος συνολικά για την αγορά φτάνει τα 1.000 € και αποτελεί ουσιαστικά τη στήριξη του δήμου στο έργο αυτό.
Η Μπέτυ Πατσίδου σημείωσε ότι δύο δίτομα είναι αρκετά για τις ανάγκες του Κέντρου και της βιβλιοθήκης και καταψήφισε. Ο Νίκος Ανταμπούφης σχολίασε ότι: «για ένα σωρό οργανώσεις τα εθνικά θέματα είναι καλή πηγή εσόδων» και ψήφισε λευκό.
Από την άλλη, ομόφωνη ήταν η απόφαση να βραβευτεί στην ίδια εκδήλωση από τον αρχιεπίσκοπο ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ευάγγελος Κουράκος, του οποίου οι αδιάλειπτη προσφορά στη δημοτική βιβλιοθήκη εμπλουτίζει συνεχώς με νέο υλικό τα ράφια και άρα τους ξανθιώτες επισκέπτες της βιβλιοθήκης. Ο κ. Μπένης πρότεινε τη βράβευση του κ. Κουράκου, η οποία ήταν δική του πρωτοβουλία και υπογράμμισε ότι συνολικά έχει δωρίσει 1.426 βιβλία στη βιβλιοθήκη του δήμου Ξάνθης.

«Φωτιές» άναψε το ωράριο της βιβλιοθήκης
Ο πρόεδρος Μανόλης Φανουράκης έθεσε επίσης ως θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για το ωράριο της βιβλιοθήκης, με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως η αύξηση των ορών λειτουργίας τα απογεύματα να εξυπηρετούσε περισσότερο το κοινό, με βάση και παράπονα των οποίων έγινε αποδέκτης και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό δανεισμών που καταγράφονται τα απογεύματα. Επίσης, σημείωσε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το απογευματινό ωράριο τις ημέρες των γιορτών και του καλοκαιρού. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά 7-2.30 και Τρίτη- Πέμπτη 6-8, αλλά ανοιχτή μένει μόνο το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το καλοκαίρι.
Η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης (παιδικής και δημοτικής) Λιάνα Καρολίδου που είναι και μέλος του ΔΣ προέβαλε τις αντιρρήσεις της λόγω της έλλειψης προσωπικού που δεν μπορεί, όπως είπε να υποστηρίξει επέκταση ωραρίου.
Ο Δημήτρης Μπένης πρότεινε να κατατεθεί ερωτηματολόγιο στους επισκέπτες, ώστε η απόφαση να ληφθεί επί συγκεκριμένων στοιχείων και τελικά συμφωνήθηκε οι υπάλληλοι να φέρουν μία πρόταση με βάση την εμπειρία τους και τα δεδομένα που υπάρχουν και να συζητηθεί εκ νέου το θέμα. 

 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…