Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποφασισμένα τα φαρμακεία να κόψουν την πίστωση στον ΕΟΠΠΥ

Αποφασισμένα τα φαρμακεία να κόψουν την πίστωση στον ΕΟΠΠΥ

0
farmaka-empros

Γ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης τη Δευτέρα για να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αν δεν πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ

«Ματώνει» από τα χρέη ο τζίρος των φαρμακείων. Καταγγελίες στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις σε φάρμακα και γενόσημα
 
Αποφασισμένοι είναι οι φαρμακοποιοί να προχωρήσουν σε αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν εξοφληθούν οι εκτελεσθείσες συνταγές του Μαρτίου μέχρι τις 21 Μαΐου. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, τον Μάρτιο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα «ακάλυπτα» μένουν και τα χρέη των ταμείων που συγχωνεύτηκαν, αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που παραμένουν ανεξάρτητα. Η προσδοκία που γεννήθηκε με την υπόσχεση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για το 2011 –έχει εξοφληθεί μόνο το 20%- «ναυάγησε» και τα μέλη των φαρμακευτικών συλλόγων εκφράζουν πλέον φόβους ότι ενδέχεται να χάσουν τα χρήματά τους.

Ο ΕΟΠΥΥ «κρατά» το τζίρο των φαρμακείων
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ξάνθης πραγματοποιεί τη Δευτέρα Γενική Συνέλευση με σκοπό να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και από πλευράς της προέδρου κ. Δέσποινας Κάλφα σημειώνεται ότι πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει τρομακτικά και οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να κόψουν την πίστωση, πράγμα που θα οδηγήσει στην αδυναμία προμήθειας φαρμάκων από τους ασφαλισμένους χωρίς την καταβολή του αντιτίμου.
«Η προθεσμία για την εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ λήγει στις 15 Μαΐου, τώρα λένε ότι ίσως θα παραταθεί για τις 25 Μαΐου, εμείς θα περιμένουμε λίγο, αλλά μετά θα προχωρήσουμε κι εμείς σε κινητοποιήσεις», σημειώνει η κ. Κάλφα, εξηγώντας ότι: «στον ΕΟΠΥΥ έχουν συγχωνευτεί 7 ταμεία με αποτέλεσμα το σύνολο των συνταγών του ενοποιημένου οργανισμού να αποτελεί και το συνολικό σχεδόν τζίρο των φαρμακείων. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Για εμάς οι υποχρεώσεις συνεχίζουν, ενώ παράλληλα εκκρεμείς μένουν και οι οικονομικές υποχρεώσεις από άλλα ταμεία, όπως το ΤΥΔΕ, το ΤΣΑΙ, το ΤΣΜΕΔΕ και ελάχιστα το ΤΥΔΚΥ». Επιπλέον, η ίδια μεταφέρει τους φόβους των φαρμακοποιών ότι: «σε αυτό το ασταθές οικονομικό κλίμα στη χώρα δεν αποκλείεται να χάσουν και τα λεφτά τους, αν δεν παρθεί απόφαση για αποπληρωμή».

Καταγγελίες στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων
Την ίδια στιγμή αντιμέτωποι με σωρεία ελλείψεων σε φάρμακα και γενόσημα είναι οι φαρμακοποιοί, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες προς τον ΕΟΦ για το θέμα αυτό. Η κ. Κάλφα εξηγεί ότι οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες είναι επιφυλακτικές λόγω της υποτίμησης, ενώ στα γενόσημα το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την υπερβολική ζήτηση που εξάντλησε τα αποθέματα, όπως ήταν αναμενόμενο.
Παράλληλα, νέος «βραχνάς» για τους ασφαλισμένους είναι η αύξηση της συμμετοχής σε ορισμένα φάρμακα που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικογενειακό ταμείο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…