Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εις υγείαν του …πολιτισμού!

Εις υγείαν του …πολιτισμού!

0
Vourvoukeli__05_2012-empros

«Ανοιχτές πόρτες» στο «Κτήμα Βουρβουκέλη» το Σαββατοκύριακο

Οι επισκέπτες γεύτηκαν τα βραβευμένα κρασιά τους και… κεράστηκαν με εκδηλώσεις πολιτισμού από την ΦΕΞ

Ανοιχτές πόρτες είχε το Οινοποιείο Βουρβουκέλη στα Άβδηρα το Σαββατοκύριακο, κερνώντας στους επισκέπτες του τα ξακουστά κρασιά του, τον  Άβδηρο Ροζέ και  τη Λαγάρα λευκό που απέσπασαν το πρώτο βραβείο και το δεύτερο βραβείο αντίστοιχα, στο Διεθνή διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, διαφημίζοντας τον τόπο μας που βγάζει από  την ντόπια ποικιλία «Παμίτης» το καλύτερο Ροζέ της Ελλάδας.  Παράλληλα όμως πρόσφερε και  μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη ΦΕΞ γιατί το κρασί είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός είναι σαν το καλό κρασί…

Οι δρόμοι του κρασιού…
Είναι η 4η συνεχή χρονιά που το Οινοποιείο «Κτήμα Βουρβουκέλη κάθε 2ο Σαββατοκύριακο του Μαΐου συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Ανοιχτές πόρτες» σε συνεργασία με την Ένωση οινοπαραγωγών Β. Ελλάδος. Η Ένωση αριθμεί 37 μέλη που  ανοίγουν τις πόρτες τους στα επισκέψιμα οινοποιεία από την Θεσσαλία μέχρι την Ξάνθη με σκοπό να φέρουν κοντά τον κόσμο στα εμφιαλωμένα κρασιά: «Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να προσελκύσει κόσμο να γνωρίσει τα οινοποιεία και αυτή η δράση που ξεκίνησε από τους Οινοπαραγωγούς της Β. Ελλάδας έχει καθιερωθεί  για όλη την Ελλάδα. Ξεναγούμε τους επισκέπτες μας στους χώρους του οινοποιείου, προσπαθούμε να τους μυήσουμε στα μυστικά της τέχνης της οινοποίησης και τους προσφέρουμε τα κρασιά μας», επισημαίνει ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης που μαζί με τον αδελφό του Γιώργο έχουν ιδρύσει την επιχείρηση του οινοποιείου «Κτήμα Βουρβουκέλη». 100 στρέμματα αμπελώνες εκτείνονται πίσω από τον οινοποιείο και όπως μας έχουν πληροφορήσει οι οινοποιοί,  το τοπικό κλήμα που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας αλλά και οι αγέρηδες που πνέουν συνεχώς αποτελεί ιδανικό για την παραγωγή και  την ποιότητα του κρασιού, γι αυτό άλλωστε και ο αμπελώνας των Αβδήρων ήταν ξακουστός από τα αρχαία χρόνια, ενώ ήταν γνωστές και οι ντόπιες ποικιλίες όπως,  η μελανόχρουν αμπελόεσσα, όπως αναφέρονται σε αρχαία κείμενα. Σ’ ότι αφορά την καλή ποιότητα των οίνων Βουρβουκέλη την αποδεικνύουν τα πολλά βραβεία που έχουν αποσπάσει: «Κάθε χρόνο συμμετέχουμε σε διάφορους διαγωνισμούς. Φέτος συμμετείχαμε στον Διεθνή Διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη και βραβευτήκαμε με χρυσό μετάλλιο για το ροζέ. Ο «Άβδηρος»  ροζέ εξελέγη το καλύτερο  ροζέ κρασί στην Ελλάδα. Είναι ημίξηρο από την τοπική ποικιλία Παμίτη». Πήραμε και ασημένιο μετάλλιο για το Λαγάρα Λευκό που είναι σοβινιόν μπλαν με ασύρτικο», σημειώνει ο κ. Βουρβουκέλης, προσθέτοντας ότι ναι μεν η κρίση έχει επηρεάσει την κατανάλωση του εμφιαλωμένου κρασιού αλλά υπάρχει πάντα μια σταθερή ζήτηση για ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί και η τοπική αγορά το στηρίζει.  Μάλιστα τόνισε ότι οι εξαγωγές των οίνων τους έχουν εκτοξευτεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια,  φτάνοντας από το 10% της παραγωγής αρχικά, στο 50% της παραγωγής τώρα και έχουν επεκταθεί και σ’ άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα.

Εκδηλώσεις με τη σφραγίδα της ΦΕΞ: Ντοκιμαντέρ και Θράκης…γλέντι
Η ΦΕΞ είναι παρούσα τα τελευταία χρόνια στις «Ανοιχτές πόρτες» και όπως σημειώνει ο Διευθυντής της κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος: «Κάθε χρόνο συμμετέχει η ΦΕΞ στην εκδήλωση ανοιχτές πόρτες με μια σειρά από εκδηλώσεις. Το φωτογραφικό τμήμα έχει την έκθεση φωτογραφίας με τα λουλούδια της περιοχής Νέστου και Ροδόπης δίνοντας ένα εικαστικό χρώμα στις εκδηλώσεις. Παράλληλα το Σάββατο έγινε προβολή ντοκιμαντέρ «Φύση ο πολιτισμός μας» και μια σειρά άλλων ταινιών κινουμένων σχεδίων. Επίσης την Κυριακή το χορευτικό συγκρότημα της ΦΕΞ χόρεψε παραδοσιακούς θρακιώτικους χορούς. Όπως είναι γνωστό το κρασί …ταιριάζει με την παράδοση και τον πολιτισμό»
Στους  επισκέπτες προσφέρθηκε άφθονο κρασί με τοπικούς μεζέδες που έφτιαξαν οι γυναίκες του συλλόγου Αβδήρων.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…