Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ η Εφορία και το Χημείο Ξάνθης

ΠΩΛΕΙΤΑΙ η Εφορία και το Χημείο Ξάνθης

0
doy_xanthis-empros

Είναι στην λίστα των 27 ακινήτων του Δημοσίου που περνούν σε ιδιώτες με το πρόγραμμα πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back)

Ετοιμάζεται σύντομα ο διαγωνισμός. Έγινε αυτοψία του κτιρίου της Εφορίας από επιτροπή τεχνικών

Πωλητήριο θα μπει το επόμενο διάστημα στο κτίριο της Εφορίας Ξάνθης που βρίσκεται επί της οδού Μεσολογγίου. Μετά από μια περιπέτεια 10 χρόνων να μεταστεγαστούν και να συγχωνευτούν οι Α και Β’ ΔΟΥ Ξάνθης σε ιδιόκτητο κτίριο και προτού ακόμη «στεγνώσουν οι μπογιές»… το υπουργείο Οικονομικών το βγάζει στο «σφυρί»…Όμως η Εφορία δεν θα μεταστεγαστεί αφού μετά την πώληση το υπουργείο θα εκμισθώσει το κτίριο και θα πληρώνει νοίκι για 25 – 30 χρόνια στον αγοραστή. Πρόκειται δηλαδή για το σχέδιο sale & lease back. 

Από το «σφυρί» στο νοίκι… για την Εφορία και το Χημείο Ξάνθης
Η πώληση του κτιρίου έχει αποφασιστεί,  έχουν ενημερωθεί με εγκύκλιο οι υπάλληλοι και μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο διευθυντής της Εφορίας Ξάνθης κ. Φαρμάκης,  έχει γίνει αυτοψία του κτιρίου από μια Επιτροπή τεχνικών γνωστής εταιρείας για λογαριασμό υποψήφιου αγοραστή, οι οποίοι αξιολόγησαν τη δομή του, τον εξοπλισμό και τις προδιαγραφές του ώστε να εκτιμηθεί η άξια του.
Στο «σφυρί» όμως βγαίνει και το κτίριο του Χημείου Ξάνθης καθώς και τα δυο αυτά ακίνητα είναι στη λίστα με τα 27 κτίρια – φιλέτα του Δημοσίου που περνούν σε ιδιώτες με το …σχέδιο πώλησης – επαναμίσθωσης (sale&lease back) με στόχο την άντληση ρευστότητας.

Τι είναι το σχέδιο sale & lease back
Επεξηγηματικά το σχέδιο που είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία, στηρίζεται στο σκεπτικό ότι το Δημόσιο αποκτά ρευστότητα από την πώληση των ακινήτων, ένα θα πληρώνει σταδιακά το νοίκι για τα επόμενα  25 – 30 χρόνια. Στη λήξη της μίσθωσης τα ακίνητα επιστρέφουν στην κυριότητα του δημοσίου. Στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται σύντομα να προκηρύξει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, τα 27 ακίνητα θα αποτελέσουν είτε μια ενιαία ομάδα ακινήτων είτε δύο ξεχωριστές. Το σκεπτικό δηλαδή είναι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» να μπορούν αν θέλουν να επιλέξουν τα εν λόγω κτίρια  πακέτο ή χωριστά, χωρίς να διεκδικήσουν και τα 27, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ανόμοια μεταξύ τους ακίνητα, από κάποια πολυώροφα με έτος κατασκευής το 2005 έως πολύ παλαιότερα κτίρια εφοριών και αστυνομικών διευθύνσεων. Πρόκειται συνολικά για 271. 716 τ. μ. κτιρίων σ’ όλη την Ελλάδας. Τα ακίνητα αυτά έχουν επιλεγεί γιατί έχουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας βρίσκονται σε καλές περιοχές ενώ το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι ο σταθερός ενοικιαστής αποτελεί πρόσθετο δέλεαρ για τους υποψήφιους αγοραστές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…