Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στα «σκαριά» το «Κοινωνικό Παντοπωλείο»

Στα «σκαριά» το «Κοινωνικό Παντοπωλείο»

0
koinoniko_pantopoleio-empros

Η επιτροπή κοινωνικής Αλληλεγγύης θα το προτείνει στο Δημοτικό συμβούλιο

Κοινό μέτωπο συμπολίτευσης αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης μπρος τις κοινωνικές ανάγκες

Έπιασε τόπο το «λέγε – λέγε» και κάτι …κοινωνικής υφής άρχισε να «κινείται» στο δήμος Ξάνθης και μάλιστα έχει πολύ ζέση και στηρίζεται και από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Στα πλαίσια αυτά συνεδρίασε για δεύτερη φορά την Πέμπτη στα γραφεία της ΔΕΥΑΞ η 4μελής επιτροπή κοινωνικής αλληλεγγύης που συστάθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της ΔΕΥΑΞ και του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας κύριοι, Τσέπελης, Παπασταματίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι από τους «Πολίτες για την Αλλαγή» κύριοι Μαζαράκης και Βασιλούδης. 

Αιχμή του δόρατος το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Πολύ θερμό το κλίμα της σύσκεψης αφού όπως υπογραμμίστηκε «η ανάγκη του κόσμου είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρά πολιτικές αντιθέσεις και καυγάδες για το τίποτε» και έτσι τα μέλη της επιτροπής κατήρτισαν ένα προσχέδιο των κοινωνικών δομών που θα εισηγηθούν στο δημοτικό συμβούλιο καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να στηριχθούν ώστε να λειτουργήσουν. Αιχμή του δόρατος το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» καθώς όπως επισημάνθηκε από όλους το απαιτεί η άμεση κοινωνική ανάγκη για τρόφιμα σε απόρους και ανέργους που έχουν πληθύνει πολύ εξαιτίας της κρίσης.  Συμφωνήθηκε να προταθεί ως χώρος η αίθουσα «Αρίων» στο Κολυμβητήριο καθώς έχει όλες τις προδιαγραφές ενώ προτάθηκε από τον κ. Μαζαράκη να εξοικονομηθούν πόροι από το Καρναβάλι είτε από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, βάζοντας ένα συμβολικό αντίτιμο στις συναυλίες ή εκδηλώσεις για να στηριχτεί οικονομικά το εγχείρημα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.  
Ο κ. Βασιλούδης πρότεινε να χρηματοδοτείται σε ένα μικρό ποσοστό από το ενοίκιο που εισπράττει ο δήμος από τα ακίνητα που μισθώνει. Προτάθηκε επίσης να απευθυνθεί ο δήμος στους φορείς και στις εθελοντικές οργανώσεις να συνεισφέρουν στην προσπάθεια εξεύρεσης και συλλογής τροφίμων μέσω χορηγιών από τοπικές επιχειρήσεις.

Αυξάνονται και πληθύνονται οι λαχανόκηποι
Επίσης επεκτείνεται και σ’ άλλες περιοχές του δήμου το πρόγραμμα «Δημοτικός λαχανόκηπος με στόχο να διανεμηθούν σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι) μικρά εκτάρια γης για να εξασφαλίζουν τα λαχανικά τους. Μάλιστα ο κ. Τσέπελη ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γίνει ένα τοπογραφικό για να γίνει η κατανομή της γης. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και οι Δημοτικοί λαχανόκηποι αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες και στη συνέχεια θα εξεταστεί η δημιουργία άλλων κοινωνικών δομών σε συνεργασία με φορείς όπως Κοινωνικό Ιατρείο, Ανταλλακτήριο εργασίας. Ο κ. Μαζαράκης πληροφόρησε τα υπόλοιπα μέλη ότι άμεσα πρόκειται να ψηφιστεί τροπολογία στον Καλλικράτη που θα διέπει όλες αυτές τις δραστηριότητες των δήμων και αυτό θα διευκολύνει τέτοιες προσπάθειες. Η εισήγηση της επιτροπής θα κατατεθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο το οποίο και θ’ αποφασίσει αν θα υλοποιηθούν οι προτεινόμενες κοινωνικές δομές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…