Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απογραφή συνταξιούχων του Δημοσίου έως 15 Μαΐου

Απογραφή συνταξιούχων του Δημοσίου έως 15 Μαΐου

0
syntaxiouxoi_apografi-empros

Ξεκίνησε την Πέμπτη η απογραφή στις τράπεζες

Περίπου 1.400 στην Ξάνθη οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Α. Μπαλτζοπούλου: «Μακάρι να γινόταν και συχνότερα απογραφή!»

Ξεκίνησε την Πέμπτη η απογραφή για τους 430.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι πρέπει να σπεύσουν τις τράπεζες έως τις 15 Μαΐου, διαφορετικά θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στην Ξάνθη, 1.400 περίπου είναι συνολικά οι συνταξιούχοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι (εξαιρουμένων δηλαδή των συνταξιούχων από Σώματα Ασφαλείας κλπ), ενώ 400 από αυτούς είναι εγγεγραμμένα μέλη στο σύλλογο συνταξιούχων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων Ξάνθης.

Όλοι οι συνταξιούχοι για απογραφή
Η απογραφή θα γίνει από την Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου –η οποία απέστειλε ενημερωτική επιστολή σε όλους τους συνταξιούχους- σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Για την καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στις τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους.
Από την απογραφή εξαιρούνται παιδιά κάτω των 12 χρόνων που λαμβάνουν σύνταξη από μεταβίβαση και συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Απογραφή και με εξουσιοδότηση αν υπάρχει αδυναμία
Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας του συνταξιούχου να προσέλθει στην τράπεζα, θα πρέπει εναλλακτικά:
Ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση (τριμήνου), θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, να προσέλθει στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου με την εξουσιοδότηση, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριο του συνταξιούχου και την επιστολή που έχει λάβει για την απογραφή.
Ο συνταξιούχος μπορεί να καταγραφεί με παρουσία κατ’ οίκον της Δημοτικής Αστυνομίας ή δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος θα οριστεί από τον δήμο ύστερα από σχετικό αίτημα του συνταξιούχου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μετά την παρέλευση του διμήνου θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί.

Α. Μπαλτζοπούλου: «Επιτέλους απογραφή, να κοπούν οι μαϊμού- συντάξεις»
«Επιτέλους να γίνει απογραφή. Αλί και τρισαλί αν δε γίνει», σημειώνει η πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων νομού Ξάνθης Άννα Μπαλτζοπούλου, η οποία τονίζει: «δε βλέπετε τι γίνεται γύρω μας με τις μαϊμού- συντάξεις. Αυτές όλες είναι εις βάρος των συνταξιούχων».
Σημειώνει με έμφαση ότι η διαδικασία είναι εύκολη και δεν αποτελεί ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους αφού υπάρχει αρκετό διάστημα για να πάει ο καθένας στην τράπεζα, ενώ ακόμη και γι’ αυτούς που αδυνατούν υπάρχει η δυνατότητα της απογραφής με εξουσιοδότηση και καταλήγει: «μακάρι να γινόταν και συχνότερα». Ωστόσο, η ίδια σχολιάζει ότι: «είναι πολύ θετικό που γίνεται αυτό, ειδικά σήμερα που στη χώρα μας συναντούμε πολλά αρνητικά. Αλλά και πάλι η ανάγκη το ‘φερε γι’ αυτό και τελικά προχώρησε η διαδικασία».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …