Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ούτε ένα κρατούμενο παραπάνω στις φυλακές Κομοτηνής

Ούτε ένα κρατούμενο παραπάνω στις φυλακές Κομοτηνής

0
fylakes_kmtn-empros

Ενημερωτικό έγγραφο στις εισαγγελικές αρχές ότι δε θα δεχθούν καμία μεταγωγή

Υπερτριπλάσιος ο αριθμός των κρατουμένων. Σε υποδομές χωρητικότητας 96 ατόμων στοιβάζονται σήμερα 350!

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, λίγα μόλις 24ωρα πριν την κατάθεση προς ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη στη Βουλή τη χθεσινή ημέρα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές της χώρας απεστάλησαν έγγραφα σε επιτακτικό τόνο από τους διευθυντές φυλακών, οι οποίοι περιγράφουν τις ασφυκτικές συνθήκες στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, από την υπερπληρότητα και άλλοι με έκκληση και άλλοι με αυστηρότητα κάνουν σαφές ότι δεν μπορούν να δεχθούν ούτε ένα παραπάνω κρατούμενο.
Ανάμεσά τους, και ο Ιωάννης Δρίνης, διευθυντής των Δικαστικών Φυλακών Κομοτηνής, οι οποίες εξυπηρετούν όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη απέστειλε την Παρασκευή έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις εισαγγελικές αρχές της Περιφέρειας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να μην μεταφερθεί κανένας κρατούμενος.
Ανάλογες προειδοποιητικές επιστολές που βάζουν «μπλόκο» στις μεταγωγές κρατουμένων στις φυλακές απεστάλησαν από τους διευθυντές φυλακών σε Κορυδαλλό, Χαλκίδα, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Μαλανδρίνο, Γρεβενά και Ναύπλιο.

30 άτομα σε θαλάμους των 8-10
Οι δικαστικές φυλακές Κομοτηνής χωρητικότητας 96 ατόμων, λειτουργούν σήμερα με 350 κρατουμένους και με τον αριθμό τους να παρουσιάζει μία εκτίναξη τα τελευταία χρόνια. Όπως περιγράφει ο κ. Δρίνης οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες. «Σε θαλάμους 8-10 ατόμων, έχουμε 30! Κάναμε θαλάμους μέχρι και τις αποθήκες! Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», σημειώνει ο ίδιος, δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους κρατουμένους για να είναι βιώσιμη η κατάσταση και να μη χειροτερέψουν οι συνθήκες ακόμη περισσότερο. «Έχουμε μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της υγιεινής και στη διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πολύ εύκολο να κολλήσει ο ένας από τον άλλο. Και από την άλλη, και οι κρατούμενοι προσπαθούν. Καταλαβαίνετε, δεν είναι οικογένεια μεταξύ τους, άνθρωποι από τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρωσία ή το Ιράν, με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, έθιμα, ήθη και θρησκείες αναγκάζονται να μένουν όλοι μαζί».
Πάντως, όπως σημειώνει και ο κ. Δρίνης, η δυσχερέστατη κατάσταση λειτουργίας των φυλακών της Κομοτηνής δεν είναι μοναδικό φαινόμενο. Σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας παρατηρείται υπερπληρότητα γι’ αυτό και οι διευθυντές αναγκάστηκαν να προβούν σε αυτή την έσχατη κίνηση.
Είναι αποκαλυπτικό ότι ο αριθμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ανέρχεται σήμερα στους 12.586, που είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ η χωρητικότητα όλων των καταστημάτων κράτησης είναι 9.700 άτομα.

«Βαθιά ανάσα» η προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών
Στις φυλακές της Κομοτηνής η πλειονότητα είναι αλλοδαποί, τάση που παρουσιάζεται στο σύνολο των κρατουμένων της χώρας, αφού μόλις το 42.6% είναι Έλληνες υπήκοοι.
Στην Κομοτηνή, βρίσκονται έγκλειστοι δράστες για όλα σχεδόν τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Ωστόσο, είναι σημαντικός ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών από τα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και των διακινητών τους.
Ο κ. Δρίνης, που ήταν διευθυντής των φυλακών και το διάστημα 1994-2004 και επανήλθε πρόσφατα σημειώνει: «τότε είχαν 200-220 άτομα, από το 2005 και μετά ξεκίνησε η άνοδος». Ακόμη, σχολιάζοντας την καταλληλότητα των υποδομών και την επάρκεια του προσωπικού, που φτάνει τα 63 άτομα, με φύλακες τους 34 από αυτούς, αναφέρει: «για τις υποδομές δε μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο, ούτε υπάρχει άλλη δυνατότητα επέκτασης. Για το προσωπικό, θα σας έλεγα ότι για την παλιά δυναμικότητα των φυλακών είναι επαρκές, αλλά για τις σημερινές συνθήκες δυστυχώς δε φτάνει».
Παρόλα αυτά ο κ. Δρίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από εμάς και από το υπουργείο. Τα μέτρα που θα ληφθούν άλλωστε για την αποσυμφόρηση των φυλακών είναι πολύ μεγάλα «ανάσα» για τις φυλακές».

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…