Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 7 χρόνια «φαγούρα» για το ΔΕΡΑΣ

7 χρόνια «φαγούρα» για το ΔΕΡΑΣ

0

Μνημόνιο γραφειοκρατίας και  της παθογένειας της δημόσιας διοίκησης καθώς και των «αδυναμιών» του Καλλικράτη

Σκάλωσε στο νόμο Μπιρμπίλη και ζητείται αποχαρακτηρισμός ως γαία υψηλής παραγωγικότητας από τη ΝΕΧΟΠ όμως …ΝΕΧΟΠ δεν υπάρχει!!!

Δεν έχουν τελειωμό τα «βάσανα» της πολύπαθης υπόθεσης ΔΕΡΑΣ, ενός μεγαλεπήβολου επενδυτικού εγχειρήματος εκατομμυρίων ευρώ που βασίζεται στη δημιουργία του πρώτου βιοτεχνικού πάρκου στην περιφέρεια μας και ίσως και πανελλαδικά και στο οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να στεγαστούν 100 επιχειρήσεις οι οποίες θα μεταφέρουν σ’ αυτό τις δραστηριότητες τους αποσυμφορίζοντας παράλληλα την πόλη.

Το ΔΕΡΑΣ έμπλεξε στο ΤΕΡΑΣ της γραφειοκρατίας και στις …αβλεψίες του Καλλικράτη
7 χρόνια κρατάει η «περιπέτεια» ΔΕΡΑΣ και αποτελεί …μνημόνιο της παθογένειας της δημόσιας διοίκησης, των αγκυλώσεων και των δυσλειτουργιών του γραφειοκρατικού συστήματος που την έχει διαβρώσει και λειτουργεί ως βρόχος που πνίγει κάθε επιχειρηματική ενέργεια. Η υπόθεση ΔΕΡΑΣ όμως σ’ αυτή της τη φάση αποκαλύπτει με τον πιο εμφανή τρόπο και το …αλαλούμ που επέφερε ο Καλλικράτης, τις αβλεψίες και τις αβελτηρίες μιας μεταρρύθμισης που έφερε τα πάνω – κάτω στην διάρθρωση των υπηρεσιών χωρίς τον προαπαιτούμενο σχεδιασμό. Παράλληλα όμως αναδεικνύει και το έλλειμμα πολιτικής στήριξης που έτυχε το εγχείρημα από τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου.
Όλα αυτά αναδείχτηκαν με τον πιο αναλυτικό τρόπο από τον ο κ. Γιάννη Σιούτα, ο οποίος κλήθηκε στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου προκειμένου να ενημερώσει το σώμα για τις εξελίξεις στην υπόθεση ΔΕΡΑΣ με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του ως εμπνευστής και πρωτοστάτης της προσπάθειας υλοποίησής της.

Το ΔΕΡΑΣ «σκάλωσε» στο νόμο Μπιρμπίλη αλλά και στην …ανύπαρκτη ΝΕΧΟΠ
Μετά από ένα μεγάλο αγώνα που είχε ως αρχή την ανακληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση της δημοτικής έκτασης στη Λεύκη σε λίγους αρχικά και την νέα απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα της σε 93 επαγγελματίες οι οποίοι και μίσθωσαν τα οικόπεδα, μετά τα τοπογραφικά και τις οικονομοτεχνικές μελέτες καθώς και τις περιβαλλοντικές μελέτες που έγιναν ο κ. Σιούτας όπως ανέφερε …έγινε «μπαλάκι» ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην αιρετή περιφέρεια γιατί αμφότερες δεν γνώριζαν ποια υπηρεσία είναι αρμόδια να εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη. Έτσι αφού περιπλανήθηκε μεταξύ του τμήματος περιβάλλοντος Ξάνθης της υπηρεσίας Χωρικού Σχεδιασμού Κομοτηνής (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) και τούμπαλιν σε υπηρεσία της αιρετής περιφέρειας ο αρμόδιος υπάλληλος της αποκεντρωμένης με έγγραφό του,  του καθιστούσε σαφές ότι ναι μεν η αποκεντρωμένη είναι αρμόδια για την έγκριση αλλά ότι δεν είναι σίγουρος και πρέπει να ερωτηθεί και η αιρετή περιφέρεια!!!
Απ’ την περιφέρεια απάντησαν ότι η υπόθεση ξεπερνά τις αρμοδιότητές της και πρέπει να εξεταστεί κεντρικά ….Τελικά η Αποκεντρωμένη έδωσε μια απάντηση ζητώντας όμως επιπλέον τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου από «γαία υψηλής παραγωγικότητας» (νόμος Μπιρμπίλη) καθώς έχει χαρακτηριστεί έτσι επειδή παραπλεύρως υπήρχαν εκτάσεις με αναδασμό όμως η έκταση αυτή δεν καλλιεργήθηκε ποτέ. Μετά απ’ αυτό αναζητήθηκε η αρμόδια υπηρεσία που μπορεί να κάνει τον αποχαρακτηρισμό. Η υπηρεσία ευρέθη και ήταν η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος (ΝΕΧΟΠ) μα…ω του θαύματος του Καλλικράτη η ΝΕΧΟΠ δεν υπάρχει καθώς νομαρχιακή και η θητεία της έληξε 31/12/2011 και έκτοτε δεν έχει ανασυσταθεί…

Το Επιμελητήριο δέχτηκε να συγκαλέσει σύσκεψη φορέων για το ΔΕΡΑΣ
Μετά απ’ όλα αυτά τα απίστευτα και όμως αληθινά ο κ. Σιούτας ζήτησε από το Επιμελητήριο να συγκαλέσει μια έκτακτη σύσκεψη με όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και φορείς προκειμένου να δώσουν απαντήσεις και να τεθούν προς των ευθυνών τους σε ενδεχόμενο ναυάγιο του εγχειρήματος. Παράλληλα παρέδωσε και τον ογκώδη φάκελο με όλα τα έγραφα και τις μελέτες στον κ. Μωραΐτη, λαμβάνοντας τη θετική αποδοχή του αιτήματός και της στήριξης του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…