Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καμιά διακοπή ρεύματος στην Ξάνθη

Καμιά διακοπή ρεύματος στην Ξάνθη

0
dei_-_xaratsi-empros

Δόθηκε παράταση άλλων 40 ημερών για την εξόφληση του λογαριασμού με το «χαράτσι» για τα ακίνητα.

Διπλασιάστηκαν οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΗ στα χρόνια της κρίσης
1 στους 5 λογαριασμούς δεν πληρώνεται στην Ξάνθη

«Ανάσα» για ακόμη 40 μέρες παίρνουν όσοι δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ αφού η παράταση των 80 ημερών που είχε δοθεί παρατείνεται για άλλες 40 ημέρες  – με τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη – και έτσι φτάνει συνολικά στις  120 ημέρες από τότε που έπρεπε να το πληρώσουν. Όσοι λοιπόν δεν πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων, μετά το πέρας 4μήνου από την ημερομηνία που αυτό κατέστη ληξιπρόθεσμο, θα πρέπει να «ετοιμάζονται» να’ ρθουν αντιμέτωποι με τη διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ.
«Ανάσα» όμως δίνεται και στα κατά τόπους στελέχη της ΔΕΗ που έχουν επωμιστεί το φορτίο της ευθύνης να γίνονται «τιμωροί» των «απείθαρχων» νοικοκυριών και να είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να τους κόβουν το ρεύμα σε μια περίοδο μάλιστα που οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Γι αυτό και έκανε μεγάλη αίσθηση και χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον ως «ατυχής» η απόφαση διευθυντή της ΔΕΗ Σερρών να κόψει το ρεύμα σ’ ένα ολόκληρο χωριό (Νεοχώρι Σερρών)  όταν μάλιστα ο υδράργυρος ήταν κάτω από το μηδέν!

Καμιά διακοπή …ακόμη στην Ξάνθη  
Όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής Δικτύου της ΔΕΗ Ξάνθης κ. Βασίλης Σαρρής η τοπική υπηρεσία δεν έχει προβεί σε καμιά διακοπή ρεύματος ωστόσο οι ανείσπρακτες οφειλές στην Ξάνθη έχουν διπλασιαστεί τα 3 τελευταία χρόνια της κρίσης και δεν οφείλονται αποκλειστικά στο «χαράτσι» που έχει επιβληθεί από τον Οκτώβριο του 2011. Συγκεκριμένα τα ανείσπρακτα πριν το 2008 κυμαίνονταν από 4% – 10% (εκτοξεύονταν την περίοδο πληρωμής του ρεύματος των αγροτών) ενώ τα στοιχεία μέχρι 31/11/2011 δείχνουν ότι οι ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΗ στην Ξάνθης κυμαίνονται από 19% – 20%. Δηλαδή 1 στους 5 λογαριασμούς δεν πληρώνετε: «Είναι εμφανής η δυσκολία του κόσμου και είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για μας να βλέπουμε ανθρώπους νοικοκυραίους που άλλοτε ήταν πάντα σωστοί στις υποχρεώσεις τους να έρχονται και με μια πληγωμένη αξιοπρέπεια να ζητούν διακανονισμό και μεις να  είμαστε υποχρεωμένοι να τους αρνηθούμε γιατί μας το απαγορεύει ο νόμος. Είναι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους ή που μειώθηκαν οι μισθοί τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ιδιαίτερα τώρα που έχουν να πληρώσουν και το ειδικό τέλος ακινήτων», επισημαίνει ο κ. Σαρρής.

75 εκ. ευρώ απώλειες για τη ΔΕΗ
Σε πανελλαδικό επίπεδο  ξεπερνούν τις 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος με τέλος ακινήτων. Από τις 10 Οκτωβρίου πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου έως και τον Ιανουάριο έχουν αποσταλεί 11.300.000 λογαριασμοί εκ των οποίων πληρώθηκαν περίπου 7 εκατομμύρια. Για 1.680.000 έχει περάσει η προθεσμία των 25 ημερών – ισχύει μόνο για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η συσσώρευση των ανείσπρακτων που έχει γιγαντωθεί εξαιτίας και του τέλους έχει απώλεια 75 εκ. ευρώ για την ΔΕΗ που κινδυνεύει πλέον με «στραγγαλισμό της ρευστότητάς της.

Η ΓΕΝΟΠ  κατά του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ καλεί τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και αντιμετωπίζουν κίνδυνο διακοπής, ή τους έχει ήδη κοπεί το ρεύμα, να επικοινωνούν με τη ΓΕΝΟΠ.
Προειδοποιεί επίσης «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα ανεχτεί να πιεστεί ή ακόμα χειρότερα να απειληθεί τεχνίτης που θα αρνηθεί να εκτελέσει εντολή διακοπής ρεύματος (λογαριασμών που περιλαμβάνουν το χαράτσι) σε σπίτια φτωχών και ανέργων συνανθρώπων μας». Τους οποίους, όπως υποστηρίζει, μπορεί να εντοπίσει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (ύψος λογαριασμού, ιστορικό διακανονισμών). Επίσης καλεί την κυβέρνηση «να απαλλάξει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές από το χαράτσι και τον εκβιασμό που τους ασκείται» και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι το τέλος, που είναι «να φύγει το χαράτσι από τους λογαριασμούς γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σήμερα καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα από τον ΕΦΚΑ των 487 ευρώ

Σε ειδική κατηγορία δικαιούχων – οι προϋποθέσεις Σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου καταβά…