Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ετοιμάζονται συσσίτια και σε σχολεία του νομού μας

Ετοιμάζονται συσσίτια και σε σχολεία του νομού μας

0
sxoleia-empros

Προτεραιότητα στο Δροσερό αλλά και σε μικρά μειονοτικά

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις σχολείων. Εξετάζονται 5 – 6 για σχολεία του νομού


Γυρίσαμε στα χρόνια του ‘60 και άρχισαν και πάλι τα συσσίτια στα σχολεία! Όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου από το υπουργείο εκπονείται πιλοτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει σίτιση σε 18 σχολεία της Αττικής σε πρώτη φάση και αφορά περιοχές αναλογικά υποβαθμισμένου βιοτικού επιπέδου. Το πρόγραμμα κρίθηκε αναγκαίο από τη συχνότητα των κρουσμάτων λιποθυμιών παιδιών από ασιτία.

Συσσίτια και σε σχολεία του νομού μας. Υποβλήθηκε αίτημα για το Δροσερό
Σε προτεραιότητα ένταξης στο πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης τίθενται και σχολεία του νομού μας. Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σάββας Μελισσόπουλος έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα σίτισης για τα 2  σχολεία στο Δροσερό, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να προτείνει και άλλα σχολεία όπως για παράδειγμα μειονοτικά σε μικρά χωριά της ορεινής ζώνης αλλά και της πεδινής. Σύμφωνα με τον κ. Μελισσόπουλο,  τα παιδιά σ’ αυτά τα σχολεία όπως έχει διαπιστωθεί από τους εκπαιδευτικούς,  έχουν ανάγκη τα συσσίτια καθώς πολλά απ’ αυτά στερούνται το φαγητό…κυρίως τα παιδιά του Δροσερού. Οι δάσκαλοι που παρακολουθούν τα παιδιά προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν καταστάσεις υποσιτισμού αποσπασματικά (παίρνοντας π.χ. σάντουιτς κάποιο παιδί που δεν έχει κ.λ.π.) όμως δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα που είναι καθημερινό.

Νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων
Στο μεταξύ με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ξεκινά νέος γύρος συγχωνεύσεων σε σχολεία που αυτή τη φορά θα γίνουν όμως σε υπηρεσιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα ζητείται από τους διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να καταχωρήσουν στο Σύστημα Καταγραφής τις προτάσεις-εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους και να υποβάλλουν τις προτάσεις αυτές στα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια. Αφού γνωμοδοτήσουν εγκαίρως τα Δημοτικά Συμβούλια, θα συγκεντρώσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αρμοδιότητάς τους και θα τις διαβιβάσουν μέχρι 24-02-2012 στο υπουργείο Παιδείας και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις δεν θα ξεπερνούν τα 200 σχολεία, ενώ θα αφορούν και στην τεχνική εκπαίδευση. Τα κριτήρια συγχώνευσης είναι «οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης».

Πιθανές 5 – 6 συγχωνεύσεις σε σχολεία του νομού
Επιπλέον «εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα σαράντα πέντε λεπτά για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σ’ ότι αφορά στο νομό μας αυτός ο γύρος θα περιλαμβάνει τα σχολεία που ήταν υπό συγχώνευση στην πρώτη φάση όμως δεν συγχωνεύτηκαν και αυτά είναι 5 – 6 σχολεία καθώς και συγχωνεύσεις σε μικρά μειονοτικά σχολεία όμως αυτή η πρόταση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αφού θα προηγηθούν αποφάσεις Δημοτικών συμβουλίων και περιφερειακού συμβουλίου όπως ορίζεται από την εγκύκλιο.

Απουσίες λόγω παρουσίας ιώσεων
Χωρίς κανένα λόγο ανησυχίας αλλά με αισθητά μειωμένο αριθμό μαθητών λειτουργούν τις τελευταίες δύο και πλέον εβδομάδες τα σχολεία του νομού καθώς σημειώνονται  απουσίες λόγω της έξαρσης των χειμερινών ιώσεων, της γρίπης και του ήπιου τύπου της γαστρεντερίτιδας. Το φαινόμενο δεν εμπνέει καμιά ανησυχία – όπως σημειώνει ο κ. Μελισσόπουλος –  καθώς κινείται μέσα σε συνήθη πλαίσια για τους χειμερινούς μήνες. Απουσίες μαθητών όμως γίνονται και από το πολύ κρύο και επειδή πρόκειται για μικρά παιδιά πολλοί γονείς δεν τα αφήνουν να πάνε στο σχολείο παρά το γεγονός ότι όλα τα σχολεία του νομού – όπως πληροφορηθήκαμε –  δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης.

Ήρθαν χθες 25 τίτλοι βιβλίων – Απομένουν άλλοι 9
Πιστή στην υπόσχεσή της η γραμματεία πρωτοβάθμιας του υπουργείου έστειλε όντως χθες 25 τίτλους βιβλίων και απομένουν ακόμη 9 για να υπάρχει πλήρης κάλυψη σε βιβλία των σχολείων του νομού. Όμως για τα βιβλία στα μειονοτικά τα αναμένει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης στο τέλος της εβδομάδας. Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας λειτουργούν 170 δημοτικά σχολεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…