Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το δράμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Το δράμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

0
yprexreomena_noikokiria-empros

7 περιπτώσεις υπερχρεωμένων προσέφυγαν στην Ένωση Καταναλωτών Ξάνθης για να μεσολαβήσει με τις  τράπεζες

Οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες αλλά δεν είναι  καταγεγραμμένες Στοιχεία από τις Ενώσεις Καβάλας – Ροδόπης Έβρου

Το δικό τους δράμα ζουν πολλά νοικοκυριά στο νομό μας που η κρίση τα πέτυχε ακριβώς τη στιγμή που είχαν «ξανοιχτεί» με δάνεια και τώρα δεν έχουν να τα  πληρώσουν. Πρόκειται για τα λεγόμενα «υπερχρεωμένα» νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες επειδή κάποιο απ’ τα μέλη τους το «χτύπησε» η ανεργία και έτσι έπεσαν έξω στον προγραμματισμό τους.  Αλλά και τη δουλειά τους να μην έχασαν …έχασαν σίγουρα το 40% του εισοδήματος τους με τις οριζόντιες περικοπές των μισθών αλλά και την φοροκαταιγίδα που ήρθε στο κεφάλια τους  με αποτέλεσμα να σηκώσουν τα χέρια! Το  κράτος αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που ολοένα και επιδεινώνεται τους έδωσε μια ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών μέσω μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης ιδιωτών – τραπεζών, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος Κατσέλη 3869/2010 που μπορεί να συμφωνηθεί επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους προκειμένου να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί. Παράλληλα δε αν δεν υπάρξει συμφωνία τους δίνεται η δυνατότητα προσφυγής στα Ειρηνοδικεία, ζητώντας διαγραφή ενός μέρους του χρέους τους 

Στοιχεία από τις Ενώσεις Καβάλας – Ροδόπης Έβρου
Στην 11η συνάντηση των Ενώσεων Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσιάστηκαν στοιχεία που μαρτυρούν την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά την περιφέρειά μας «βροχή» πέφτουν οι προσφυγές των καταναλωτών.
Έτσι:
• Στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας από το σύνολο των 600 μελών, κατατέθηκαν 430 εξωδικαστικές αιτήσεις με ανάλογο αριθμό βεβαιώσεων αποτυχίας. Στο Ειρηνοδικείο προσέφυγαν 60 μέλη, ενώ εκδόθηκαν μόλις 2 αποφάσεις.
• Στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου ( Ε.Π.Κ.Ε) από τα 200 μέλη, προσέφυγαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό, ο οποίος ναυάγησε 180 μέλη, ενώ στο Ειρηνοδικείο κατατέθηκαν 35 αιτήσεις.
• Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης (ΕΝ.ΚΑ ΡΟΔΟΠΗΣ) από 160 μέλη, απεστάλησαν 80 αιτήσεις για εξωδικαστικό διακανονισμό και 22 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο.

7 υπερχρεωμένα προσέφυγαν στην Ένωση Καταναλωτών Ξάνθης
Στην Ξάνθη όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών (παράρτημα της Ομοσπονδίας Καταναλωτών), κα Μαρία Μπούκουρα,  η Ένωση από τον Απρίλιο που λειτουργεί έχει δεχτεί 7 προσφυγές αλλά εκτιμά ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι πολύ περισσότερα και απλά δεν απευθύνονται στην Ένωση είτε γιατί δεν θέλουν δημοσιοποίηση παρά το γεγονός ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα είτε διότι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί η Ένωση να έχει παρεμβατικό ρόλο. Και όμως ο ρόλος της είναι θεσμοθετημένος και πιο ουσιαστικός αφού έχει το δικαίωμα της μεσολάβησης ενώ παράλληλα παρέχει και νομική στήριξη από τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας οπότε και μπορεί να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Συγκεκριμένα γι αυτές τις 7 περιπτώσεις που είχαν υποβάλει αίτηση προς τις τράπεζες και καθυστερούσε η απάντησή τους,  η κα Μπούκουρα μας πληροφόρησε ότι μετά από παρέμβαση της Ένωσης στις Τράπεζες και στους αντίστοιχους υπαλλήλους που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις υπήρξε πρόοδος και επισπεύτηκε η διαδικασία. Καμιά όμως απ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν προσέφυγε στο ειρηνοδικείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…