Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ανατέθηκε μελέτη στην περιφέρεια για την ΕΟΖ

Ανατέθηκε μελέτη στην περιφέρεια για την ΕΟΖ

0
map_amth-empros

Το ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης σε σχετική ερώτηση βουλευτή της ΔΗΣΥ

Δήλωσε επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων έχει προβεί σε νομοτεχνική προεργασία

Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου που «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο και στο οποίο δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα δημιουργίας Ελεύθερων Ζωνών και Αποθηκών (άρθρο 41) να έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) για τις οποίες γίνεται τόσος λόγος στην περιοχή μας ωστόσο φαίνεται τις έχει κατά νου και μάλιστα τις προετοιμάζει …και για την περιφέρειά μας!

Η ΔΗΣΥ υπέρ των ΕΟΖ
Ο κ. Χρυσοχοϊδης …αναγκάστηκε να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το θέμα των ΕΟΖ  μετά από ερώτηση στη Βουλή του κ. του Λευτέρη Αυγενάκη της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας, έχουν ενταθεί σημαντικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τονίζοντας ότι «Η ραγδαία αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών αναγκάζουν πολλούς καταναλωτές – κυρίως της Βόρειας Ελλάδας – να διασχίζουν τα σύνορα για να ψωνίσουν φθηνότερα. Νέοι έλληνες επιχειρηματίες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες των Βαλκανίων (όπως π.χ. στη Βουλγαρία), καθώς εκεί υπάρχουν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και περισσότερα κίνητρα, στερώντας από το ελληνικό Δημόσιο έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ειδικών οικονομικών και φορολογικών ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές και τη θεσμοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την παροχή οικονομικών κινήτρων. Ζήτησε μάλιστα, να αντιμετωπισθεί άμεσα και το θέμα των ανέργων στις εν λόγω περιοχές που αυξάνεται επικίνδυνα, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Ετοιμάζεται μελέτη από την περιφέρεια για ΕΟΖ
Το ενδιαφέρον στην απάντηση του κ. Χρυσοχοϊδη είναι ότι αποκαλύπτει ότι το ζήτημα δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) είναι μεν σε πρώιμο στάδιο τεχνικής διερεύνησης και διαβούλευσης, όμως ότι: «η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων έχει προβεί σε νομοτεχνική προεργασία του εν λόγω θέματος, χωρίς όμως να προσδιορίζεται γεωγραφικά». Σ’ ότι αφορά όμως την δημιουργία  ΕΟΖ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Υπουργός επίσης αποκαλύπτει ότι: «ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης στην οικεία Περιφέρεια, προκειμένου να ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία».

Συνάντηση Χρυσοχοϊδη – Γιαννακίδη πριν 15 μέρες…
Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μας με τον περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη προκειμένου να επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο αυτή η πληροφορία και να μάθουμε περισσότερα για αυτή την μελέτη.  Ίσως αυτό γίνει τις επόμενες μέρες. Όμως το «Ε» έχει την πληροφορία ότι πριν 15 μέρες ο κ. Γιαννακίδης είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη και είναι πιθανό να συζητήθηκε το θέμα καθώς και η ανάθεση της εν λόγω μελέτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…