Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Στα λόγια…μόνο » οι έλεγχοι για το παρεμπόριο

«Στα λόγια…μόνο » οι έλεγχοι για το παρεμπόριο

0
paraemporio_01-empros

Άλλα λένε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση άλλα από την αρμόδια υπηρεσία για τα ΚΕΛΑΥΕ. Στην πράξη κανένας έλεγχος δεν έγινε…

Ποινικοποίηση του παρεμπορίου ζητούν με επιστολή τους οι ΟΕΒΕ της περιφέρειας. Στήριξη της πρότασης από το ΕΒΕ Ξάνθης

Πολλά λόγια και από έργο …τίποτε σχετικά με το καυτό πρόβλημα του παρεμπορίου που έχει αναδειχθεί σε «μάστιγα» των επιχειρήσεων του νομού μας. Τα ΚΕΛΑΥΕ «έμπλεξαν» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και ενώ στα …λόγια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν αρχίσει οι έλεγχοι στο νομό μας  – σύμφωνα με έρευνα του «Ε» ακόμη δεν έχει βγει κανένα κλιμάκιο για έλεγχο ούτε έχει συσταθεί η ειδική επιτροπή που θα συντονίζει τη λειτουργεί του κλιμακίου. Αυτό μας επιβεβαιώνει τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραϊτης, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, όσο και ο υπάλληλος του τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού της Π.Ε. Ξάνθης,  κ. Περικλής Καρβουνίδης που το διευθυντικό στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Παπακώστα μας τον …σύστησε ως υπεύθυνο για τα ΚΕΛΑΥΕ του νομού μας,  ενώ ο ίδιος δήλωσε …άγνοια! Η παραδοξολογία αυτή αποτελεί ένα κραυγαλέο δείγμα πως και με ποιους ρυθμούς δουλεύει η κρατική μηχανή και τι «μπάχαλο» επικρατεί!

Οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ ζητούν ποινικοποίηση του παρεμπορίου
«Είδαν και απόειδαν» οι Ομοσπονδίες των Επαγγεματοβιοτεχνών της περιφέρειας ότι μόνο με τα … «λόγια δουλειά δεν γίνεται» και μπρος σ’ αυτή τη κατάσταση προχωρούν ένα βήμα παραπάνω από την αρχική τους θέση που ήταν εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στην πάταξη του παρεμπορίου. Συγκεκριμένα σε επιστολή των προέδρων των ΟΕΒΕ των 5 νομών της Περιφέρειας προς τον αν. υπουργό Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη και τους βουλευτές των νομών της περιφέρειας ζητούν να κατατεθεί τροπολογία ως «άρθρο 12α» στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» που θα προβλέπει την ποινικοποίηση του παραεμπορίου και της παραοικονομίας εν γένει. Μάλιστα όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου,  οι Ομοσπονδίες έχουν αναθέσει σε νομικό και έχει γίνει μια πλήρης νομική επεξεργασία και τεκμηρίωση της πρότασής τους.

Τσιακίρογλου: «Πελαγοδρομούν …και την πληρώνει το επιχειρείν»
Ο ίδιος διατείνεται ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτε, ούτε κανένας έλεγχος  από τα ΚΕΛΑΥΕ και ότι δεν μπορούν οι επαγγελματοβιοτέχνες να περιμένουν πότε θα μπει μπρος όλη αυτή η διαδικασία: « Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών. Πρέπει να είναι πιο αυστηροί οι κανόνες, να υπάρχει ποινικοποίηση του παρεμπορίου. Απ’ όσο γνωρίζω δεν έχουν βγει ούτε μια φορά για έλεγχο το Κλιμάκια στο νομό μας. Τι περιμένουν;», επισημαίνει ο κ. Τσιακίρογλου. Αναφερόμενος δε στην διάσταση όσων λέγονται από την Αποκεντρωμένη για τα ΚΕΛΑΥΕ και όσων διαπιστώνονται στην πράξη σχολίασε: «Απ’ αυτό φαίνεται πως λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Πελαγοδρομεί …χωρίς να μπορεί να κάνει ένα σωστό συντονισμό με αποτέλεσμα αυτή η συγκεχυμένη κατάσταση να είναι εις βάρος της επιχειρηματικότητας».

Στήριξη της πρότασης των ΟΕΒΕ από το ΕΒΕ Ξάνθης
Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραίτης, επισημαίνοντας ότι το ΕΒΕ Ξάνθης συμφωνεί και  θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια είναι για το καλό της επιχειρηματικότητας: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα στο πρόβλημα της πάταξης του παρεμπορίου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω δεν έχει βγει κανένα κλιμάκιο για έλεγχο. Αυτό μου δημιουργεί και άλλες υπόνοιες …Κάποιους φαίνεται εξυπηρετεί το παρεμπόριο παρά το γεγονός ότι χάνει έσοδα το κράτος και από πολιτικά κίνητρα κάνουν τα στραβά μάτια γιατί έτσι γίνονται αρεστοί στους εκλογείς τους …»!     

Τι συμβαίνει με τα ΚΕΛΑΥΕ;
Όπως προειπώθηκε η κα Παπακώστα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας πληροφόρησε ότι έχουν συσταθεί τα ΚΕΛΑΥΕ ανά νομό και μάλιστα τόνισε ότι κάνουν ελέγχους, προσθέτοντας όμως τη φράση: «όποτε μπορούν»! Δηλαδή εναπόκειται στους υπαλλήλους αναλόγως με τον φόρτο της εργασία τους ν’ αποφασίσουν πότε θα βγουν για έλεγχο, πράγμα που καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό πλαίσιο λειτουργίας των Κλιμακίων. Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση για τους υπαλλήλους που συμμετέχουν και προφανώς αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Τέλος τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει να μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα στην περιφέρεια προφανώς για να δικαιολογήσει μια παραπαίουσα κατάσταση.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Καρβουνίδης, τον οποίο η κα Παπακώστα ανέφερε ως υπεύθυνο για τα ΚΕΛΑΥΕ Ξάνθης έμεινε άναυδος όταν αναζητήσαμε πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τα κλιμάκια και τους ελέγχους αλλά και αυτή του την αρμοδιότητά.  Κατά συνέπεια εύκολα συμπεραίνει κάποιος τι …συμβαίνει με τα ΚΕΛΑΥΕ που μάλλον θ’ αργήσουν να …ΚΕΛΑΥδήσουν!

Επιστολή των ΟΕΒΕ ΑΜΘ
«Οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνέχεια της προσπάθειάς μας για την πάταξη του παραεμπορίου, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους τους επαγγελματίες, και επειδή – παρά τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, επισημάνσεις και προτάσεις μας αλλά και τις υποσχέσεις, δεσμεύσεις και ανακοινώσεις των αρμοδίων – ο έλεγχος του παραεμπορίου στην περιοχή μας δια της εφαρμογής, απολύτου ή πλημμελούς, της υφιστάμενης νομοθεσίας απέχει μακράν από το να είναι αποτελεσματικός, προσανατολιζόμαστε προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης αυτής δια της ποινικοποίησης του παραεμπορίου και της παραοικονομίας εν γένει. Προς τούτο, καταθέτουμε υπ’ όψιν των Βουλευτών της Περιφέρειάς μας νομικά επεξεργασμένη εισήγηση τροποποίησης των διαχρονικών διατάξεων των Νόμων 2323/1995, 3190/2003, 3419/2005, 3777/2005, 3557/2007, 3604/2007, 3982/2011 με σκοπό τη θέσπιση ποινικών κανόνων που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Η εισήγησή μας έχει τη μορφή νομικής διάταξης, προτείνουμε να εισαχθεί – και παρακαλούμε για την στήριξή σας στη διαδικασία – ως «άρθρο 12α» στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 10/01/2012».
Σημειώνεται ότι την Επιστολή συνοδεύει αιτιολογική έκθεση με νομική τεκμηρίωση της πρότασης.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…