Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Θα ενισχυθεί το τελωνείο των Κήπων με συνοριοφύλακες

Θα ενισχυθεί το τελωνείο των Κήπων με συνοριοφύλακες

0

Ο Χ. Τοψίδης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του επιμελητηριακού συμβουλίου ΑΜΘ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 Ανέδειξε θέματα ασφάλειας των συνόρων και πάταξης του παραεμπορίου. Ζήτησε πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος για την επαναλειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές

 

Απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα τα οποία αφορούν την ΑΜΘ, έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  τα οποία έθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Οι απαντήσεις δόθηκαν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και στην οποία συμμετείχαν Πρόεδροι Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αρχικά ο κος Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του τελωνείου των Κήπων με συνοριοφύλακες που θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα και μέρος αυτών θα εξυπηρετούν τους διαβατηριακούς ελέγχους του τελωνείου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και παρακωλύεται η τουριστική κίνηση.

Αναφορικά με το τελωνείο των Καστανέων, ο κος Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι αυτό δεν θα τεθεί σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος και μια ομάδα υπουργών εξετάζουν με λεπτομέρεια τις εγκαταστάσεις του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας στο νομό Ροδόπης με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του. Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι κάποιες από τις επαφές των υπουργών θα γίνουν και στην περιοχή της Θράκης, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το υπόμνημα Τοψίδη

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του ΠΕΣΥ Χριστόδουλος Τοψίδης  εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις αναγγελίες του Υπουργού, και το υπόμνημά του τρία θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των συνόρων, τα τελωνεία του Έβρου και την πάταξη του παραεμπορίου.

Αναλυτικά κατέθεσε τα παρακάτω:

1.Ασφαλή Σύνορα

Είναι σημαντικό για τον επιχειρηματία να ενεργεί σε ασφαλές περιβάλλον. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης τους τελευταίους 18 μήνες έχουν ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των Εβριτών, ωστόσο κρίνουμε σκόπιμο ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η πρόσληψη των 800 συνοριοφυλάκων που έχει ανακοινωθεί για την περιοχή του Έβρου. Η πρόσληψη τους και η ανάληψη υπηρεσίας θα συνδράμει αποφασιστικά στην ασφάλεια των συνόρων του Έβρου, αλλά και της χώρας εν γένει.

2.Τελωνεία Καστανεών & Κήπων

Η διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Καστανεών λόγω της μεταναστευτικής κρίσης της περιόδου Φεβρουαρίου / Μαρτίου 2020, τότε ήταν ένα απολύτως χρήσιμο μέτρο, που όπως αποδείχτηκε απέδωσε τα μέγιστα στην αποσόβηση του κινδύνου. Το τελωνείο παραμένει κλειστό έως σήμερα, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να μας κοινοποιηθεί η πρόθεσή του Υπουργείου σας για το εάν θα επαναλειτουργήσει ή όχι (και πότε).

Αντιστοίχως, προτείνουμε την αύξηση της αστυνομικής δύναμης στο τελωνείο των Κήπων, προκειμένου οι απαραίτητοι έλεγχοι να διενεργούνται ταχύτερα και να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και «ουρές» αναμονής που λειτουργούν αποτρεπτικά ειδικά για τις τουριστικές επισκέψεις.

3.Πάταξη παραεμπορίου

Μείζον πρόβλημα για την περιοχή της Θράκης συνολικά αποτελεί το παραεμπόριο το οποίο στερεί έσοδα από τις τοπικές επιχειρήσεις και φορολογικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία. Εκτιμούμε ότι οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας πρέπει να ενταθούν – δυνάμει ενεργειών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά να αναληφθούν και όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί τοπικά ως προτάσεις – λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Στην παρούσα συγκυρία βέβαια, το παραεμπόριο μπορεί να παρουσιάζει ύφεση, δεδομένης της πανδημίας, όμως η επιστροφή στην κανονικότητα προφανώς θα επιφέρει ένταση του φαινομένου και αυτό πρέπει να προληφθεί.

Συνεκδοχικά και επειδή τα σοβαρότερα περιστατικά που αφορούν στο παραεμπόριο εντοπίζονται στον κάθετο άξονα Μακάζα – Νυμφαία στο νομό Ροδόπης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τις υποδομές που λειτουργούν στο συγκεκριμένο μεθοριακό σημείο διέλευση

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα»: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Απάντηση για τον «δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη έδωσε με ανακοίνωσή το…