Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Δύο χρόνια φυλακή στο δράστη της εκβίασης

Δύο χρόνια φυλακή στο δράστη της εκβίασης

0
dikasthria_1-empros

Από την εκδίκαση προέκυψε και άλλη υπόθεση χρηματικής συναλλαγής με επιχειρηματία του Εμπορικού Κέντρου

Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε ότι έλαβε το προσημειωμένο ποσό για να μετακομίσει. Δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής στο «Ε»

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης για τον πρώην διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Ευάγγελο Μερόπουλο, ο οποίος κατηγορήθηκε για εκβίαση του επιχειρηματία του καταστήματος «Αδιέξοδο» Θεόδωρου Χατζηγεωργίου, όταν βρέθηκε στην κατοχή του πρώτου και συγκεκριμένα στην αριστερή του κάλτσα το ποσό των 2.300 ευρώ που του είχαν δώσει οι αδερφοί Χατζηγεωργίου μετά από μεταξύ τους συμφωνία, προκειμένου να μην δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του καταστήματος με συνεχείς καταγγελίες.
Το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση της Εισαγγελέα της έδρας και καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή, λόγω λευκού ποινικού μητρώου και ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Η έδρα δέχθηκε τελικά τον πλημμεληματικό χαρακτήρα της πράξης, όπως και η Εισαγγελέας παρόλο που στην αγόρευσή της έκανε λόγο για μεθόδευση.
Η πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ξάνθης υπόθεση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, γι’ αυτό και την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης, πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν στο ακροατήριο για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Το πιο σημαντικό που προέκυψε ήταν ότι ο κατηγορούμενος είχε δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλο επιχειρηματία του Εμπορικού Κέντρου Cosmos, με τον οποίο είχε συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό αντί 5.000 ευρώ, προκειμένου να μην ξαναπροβεί σε καταγγελία και να βρει τους οικονομικούς πόρους για να μετακομίσει σε άλλη περιοχή.
Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Τέρης Μαλάκης και ο Διονύσης Μαυρομάτης και η Πολιτική Αγωγή εκπροσωπήθηκε από το Στέργιο Γιαλάογλου.

Πώς παρουσιάστηκε το ιστορικό
Ο Θόδωρος και ο Τόλης Χατζηγεωργίου εξιστορώντας τα όσα συνέβησαν, εξήγησαν στο δικαστήριο ότι συναντήθηκαν με τον κ. Μερόπουλο, ο οποίος είχε απασχολήσει τους ιδιοκτήτες του καταστήματος και στο παρελθόν με τις επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες του, όπως ισχυρίστηκαν και συμφωνήθηκε να του δοθούν 5.000 ευρώ, προκειμένου να πάψει τις καταγγελίες προς την αστυνομία και να μετακομίσει. Οι ιδιοκτήτες απευθύνθηκαν στην αστυνομία, η οποία τους χορήγησε προσημειωμένα χαρτονομίσματα ίσα με το ποσό των 2.300 ευρώ και με αυτά πήγαν στη συνάντηση την επόμενη μέρα. Ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε το ποσό ως πρώτη δόση και όταν έφυγαν οι δύο αδερφοί συνελήφθη σε καφέ της πόλης και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και βρέθηκε επάνω του, στην αριστερή του κάλτσα, το χρηματικό ποσό, ενώ ο φάκελος που περιείχε τα χρήματα, βρέθηκε άδειος στην τσάντα του.
Ο κ. Μερόπουλος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ζήτησε 48ωρη αναβολή, στη συνέχεια η υπόθεση αναβλήθηκε άλλη μία φορά και τελικά εκδικάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Είχε συναφθεί και ιδιωτικό συμφωνητικό με άλλο καταστηματάρχη!
Από την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας προέκυψε ωστόσο ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε συνάψει στο παρελθόν ιδιωτικό συμφωνητικό με καταστηματάρχη του εμπορικού κέντρου, προκειμένου ο τελευταίος να του καταβάλει 5.000 ευρώ και σε αντάλλαγμα ο κ. Μερόπουλος να μην ξανακάνει καταγγελία σε βάρος του μαγαζιού του και να μετακομίσει αλλού. Μάλιστα, όρος του συμφωνητικού ήταν να χορηγηθούν τα μισά χρήματα όταν προσκομιστεί το μισθωτήριο συμβόλαιο. Ο επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του καφέ- εστιατορίου ‘La terra’ Στυλιανός Χατζηαβραμίδης περιέγραψε μία προβληματική κατάσταση με συνεχείς καταγγελίες και ενοχλήσεις από τον ίδιο που, όπως είπε: «μας έβριζε και μας έλεγε αλήτες, επειδή ενοχλούνταν από τη μουσική και τα έξω καθίσματα, χωρίς ωστόσο να ενοχλεί τα υπόλοιπα καταστήματα». Ωστόσο, επειδή με κάθε παρέμβαση της αστυνομίας καταγραφόταν τυχόν παραβάσεις για όλα τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου, κατέθεσαν στο δικαστήριο και άλλοι δύο επιχειρηματίες καφέ, ο Γέωριος Κατράνης (Εμπορικό) και ο Αντώνιος Ζουρνατζίδης (Dony’s), επειδή είχαν δώσει και αυτοί μέρος από την πρώτη δόση των 2.500 ευρώ, προκειμένου να μην δημιουργούνται και στους ίδιους προβλήματα.

Υπεράσπιση: «εμείς τηρήσαμε τους όρους του συμφωνητικού»
Η μάρτυρας υπεράσπισης, Κατερίνα Μεροπούλου, σύζυγος του κατηγορουμένου εξιστόρησε τα γεγονότα, τονίζοντας την ενόχλησή τους από τη λειτουργία των καταστημάτων και κυρίως το θόρυβο. Παραδέχθηκε τη σύναψη του συμφωνητικού, αλλά ισχυρίστηκε ότι η μετακόμιση δεν έγινε ποτέ, παρά το γεγονός ότι είχε προσκομιστεί μισθωτήριο και είχε γίνει το πακετάρισμα, διότι ο κ. Χατζηαβραμίδης δεν προσκόμιζε το δεύτερο μέρος της δόσης και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να αναλάβουν το κόστος της μετακόμισης. Στη εξέταση της μάρτυρος η Εισαγγελέας της έδρας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα: α) σε ενδεχόμενες υπόνοιες που ήταν πιθανό να γεννηθούν στο ζεύγος για θορύβους λόγω της λειτουργίας εμπορικού κέντρου στο ίδιο συγκρότημα, β) στην απουσία οποιουδήποτε συντονισμού με την υπόλοιπη πολυκατοικία αν ενοχλούνταν και άλλοι ένοικοι, γ) στη μη επιστροφή των χρημάτων αφού ματαιώθηκε η μετακόμιση δ) στο κατά πόσο οι 2.500 ευρώ δεν ήταν ποσό επαρκές για μια μετακόμιση και ε) στο γεγονός ότι παρά την ενόχλησή τους προτίμησαν να ξεπακετάρουν ξανά στο ίδιο σπίτι, ενώ είχαν καταβάλει 4 ενοίκια.
Από τη διαδικασία ήταν εμφανές ότι το δικαστήριο απασχολήθηκε ιδιαίτερα από την προηγούμενη συναλλαγή που προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να διερευνήσει τη γενικότερη στάση του κατηγορουμένου.
Ο κ. Μερόπουλος στην απολογία του τόνισε ότι δεν έχει απασχολήσει ξανά τη Δικαιοσύνη και ότι αν δεν δημιουργούνταν προβλήματα στην καθημερινή του ζωή δε θα ενοχλούσε τα καταστήματα. Περιέγραψε και ο ίδιος τα γεγονότα τόσο της παλαιότερης ιστορίας, όσο και της συνάντησης με τους αδερφούς Χατζηγεωργίου. «Είχα δικαίωμα να κάνω καταγγελίες, δεν έκανα κάτι παράνομο», σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τη ματαίωση της μετακόμισης ισχυρίστηκε ότι αν έφευγε δε θα εισέπραττε το υπόλοιπο ποσό. Ρωτήθηκε επίσης για διάφορα ζητήματα σχετικά με τα γεγονότα.
Η υπερασπιστική γραμμή των δύο συνηγόρων έδωσε έμφαση στις παραβάσεις μέρους του καταστήματος και στο γεγονός της οριστικής ανάκλησης της άδειας του «Αδιέξοδου», αν και το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό δεν είναι σχετικό με την υπόθεση. Επίσης, σε κάποιο στάδιο χαρακτήρισε «παγίδα» τη συμπεριφορά του Θόδωρου Χατζηγεωργίου που οδήγησε στη σύλληψη του Ευάγγελου Μερόπουλου, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν τηρήθηκε όχι με υπαιτιότητα του κατηγορουμένου.

Πολιτική Αγωγή: «Στάλθηκε μήνυμα γι’ αυτούς που εκμεταλλεύονται την αγωνία των επαγγελματιών»
Από την πλευρά του ο Στέργιος Γιαλάογλου μετά την επιβολή της ποινής δήλωσε: «Το δικαστήριο με την ποινή του έστειλε μήνυμα σε κάποιους που ζήλεψαν το κύκλωμα των εκβιαστών της Θεσσαλονίκης, γιατί έστω και σε μικρογραφία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί καταστάσεις. Η Ξάνθη είναι μια ήσυχη πόλη χωρίς «κακιά» νύχτα και γι’ αυτό πρέπει κανείς να αναλογιστεί σοβαρά να μην εκμεταλλεύεται την αγωνία των καταστηματαρχών. Θα πρέπει επίσης να μας προβληματίσουν οι ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου να κλείσουν οι επιχειρήσεις, αφού και με τις 3 πρώτες παραβάσεις ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος έρχεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις. Θα πρέπει αυτές τις υποθέσεις να τις χειριστούμε πιο προσεκτικά και να μη γίνονται όμηροι οι καταστηματάρχες, ιδιαιτέρως σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, όπως αυτούς που ζούμε. Γι’ αυτά τα θέματα θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση, έξω από νοσηρά φαινόμενα, όπως το συγκεκριμένο».

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…