Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κοινωνικός διάλογος για τον ΕΟΠΥΥ

Κοινωνικός διάλογος για τον ΕΟΠΥΥ

0
giatroi-_foreis_3-empros

Με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης οι κοινωνικοί φορείς συζήτησαν για τα νέα δεδομένα στο τομέα της υγείας

Συνεχίζεται η αντίδραση των γιατρών να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
Συμβιβαστική λύση ζητούν ΕΒΕ και ΟΕΕΒΕ

Κοινωνικός διάλογος για τα νέα δεδομένα στην υγεία μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, ενός φορέα όπου εντάχθηκαν από 1/1/2012 τα περισσότερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία,  αναπτύχθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ξανθίπειον. Στον διάλογο που αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης , λίγο πριν τη γενική συνέλευση που πρόκειται να διοργανώσει ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ασφαλισμένοι, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης,  των ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, του ΕΒΕ, της ΟΕΒΕ Ξάνθης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Εμπορικού συλλόγου καθώς και του συλλόγου Εκπαιδευτών. 

Καραδέδος: «Εκχωρούν την υγεία σε ομάδες συμφερόντων»
Ο πρόεδρο του Ι.Σ. Ξάνθης κ. Α. Καραδέδος στην τοποθέτησή του ανέφερε τις αιτίες που ο σύλλογος της Ξάνθης, πειθαρχώντας στις θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αντιδρά στην υπογραφή συμβάσεων των μελών με τον ΕΟΠΥΥ. Εξήγησε ότι πρόκειται για έναν φορέα χωρίς κανονιστικό πλαίσιο που έγινε με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό και που φέρνει τα πάνω κάτω στην υγεία, πλήττοντας τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασφαλισμένους και υποβαθμίζοντας την υγεία στον τόπο μας. 
«Ο ΙΣΞ πειθαρχώντας στον Π.Ι.Σ. ο οποίος διέβλεψε ότι από το υπουργείο Υγείας υπήρξε η στόχευση να εκχωρηθούν μεγάλα κομμάτια της υγείας σε ομάδες συμφερόντων.  Αυτό γίνεται μέσα από την κατάργηση της δυνατότητας να ιδρύει ιατρείο κάποιος που έχει την ιδιότητα του γιατρού. Αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος όποιος θέλει,  ότι επάγγελμα και αν κάνει ν’ ανοίξει ένα ιατρικό κέντρο. Αυτό θα υποβαθμίζει τις υπηρεσίες της υγείας. Είχαμε πολύ υψηλό επίπεδο γι’ αυτό και δεν έφευγαν ασθενείς στο Εξωτερικό», τόνισε ο κ. Καραδέδος καταλήγοντας ότι «το συμφέρον των γιατρών είναι ίδιο με το συμφέρον των ασφαλισμένων

Μ. Σαββίδης: Τερατούργημα το ΕΟΠΥΥ
Για προχειρότητα, κακό σχεδιασμό και έλλειμμα ενημέρωσης, ελλιπή στελέχωση στο όλο εγχείρημα έκανε λόγο και ο Πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών κ. Μ. Σαββίδης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «τερατούργημα» τον ΕΟΠΥΥ. Ζήτησε δε την ενότητα όλων των κοινωνικών ομάδων απέναντι «στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η υγεία», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Κάλφα: Στόχος μας είναι πώς να μην στερηθείτε το φάρμακο…»
Απ’ την πλευρά των Φαρμακοποιών η πρόεδρος ου Φαρμακευτικού συλλόγους Ξάνθης κα Δ. Κάλφα αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν οξυνθεί μετά τις απανωτές μειώσεις των φαρμάκων καθώς και την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, αλλά και στις κινητοποιήσεις του κλάδου που όπως αποσκοπούσαν στο: «…πως να μην στερηθείτε το φάρμακο..» Έκανε λόγο για στοχοποίηση του κλάδου και σημείωσε ότι ο στόχος του υπουργείου είναι να καταργήσει το φαρμακείο της γειτονιάς και να δώσει το φάρμακο στις μεγάλες εταιρείες και συμφέροντα.  Σημειώνουμε ότι οι φαρμακοποιοί από 1ης Νοεμβρίου έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Ευστρατίου: «Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση…»
Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Μ. Ευστρατίου, πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του ΙΣΞ με την ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Ευστρατίου μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους που όπως είπε «δεν βρίσκουν γιατρό γι’ αυτό και πληρώνουμε από την τσέπη μας τις δαπάνες σε μια στιγμή που έχουν περικοπεί οι μισθοί». Τόνισε ότι συμφωνεί ότι δεν είναι σωστό το πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει συσταθεί ο ΕΟΠΥΥ όμως ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και να  επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο.

Τσιακίρογλου: «Σ’ άλλες πόλεις οι γιατροί έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σ. Τσιακίρογλου εξέφρασε θετική άποψη για τον ΕΟΠΥΥ επισημαίνοντας ότι είναι πρακτική που εφαρμόζεται σ’ όλη την Ευρώπη και έμμεσα επέρριψε ευθύνες στους γιατρούς της Ξάνθης που δεν έχουν συμβληθεί σε ποσοστό 98% (όπως ειπώθηκε από τον κ. Καραδέδο) ενώ «σε άλλες πόλεις έχουν υπογράψει συμβάσεις», όπως έιπε. Ζήτησε από τους γιατρούς να συντονιστούν με το σύστημα ώστε να πάψει και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (έχει ενταχθεί στο ΕΟΠΥΥ) που αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης γιατρών και ειδικοτήτων.  

Μωραϊτης: «Πρέπει να βάλετε νερό στο κρασί σας…»
Υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης , «μιας χρυσής τομής», τάχθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης. Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα μεταξύ των γιατρών και του ΕΟΠΥΥ που  όμως δημιουργεί προβλήματα στους ασφαλισμένους οι οποίοι « και πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν έχουν υγειονομική κάλυψη και αναγκάζονται να προσφεύγουν είτε σε ιδιώτες είτε να περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού στο νοσοκομείο ή στο ΙΚΑ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…