Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Αναπροσαρμογή στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών

Αναπροσαρμογή στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Εκτόςλίστας των βαρέων και ανθυγιεινών τίθενται 166.000 εργαζόμενοι αφού μεαπόφασητου υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη μια σειρά από επαγγέλματα όπωςοιζαχαροπλάστες ή οι κομμώτριες και οι καμαριέρες κρίθηκαν ως μη «βαρέακαιανθυγιεινά»  ενώπαράλληλα εισέρχονταιμια σειρά από άλλα όπως οι νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ή οιεργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς. Να σημειώσουμε ότι με τοισχύονκαθεστώς οι εργαζόμενοι των βαρέων και ανθυγιεινών ανέρχονταν σε  531.000 ενώ με το νέαλίστα πλέον θαυπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι. Η νέα λίστα θα ισχύσει από1.11.2011,έτσι ώστε οι κρατήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου ναπροσαρμοστούναναλόγως.
 
Ταεπαγγέλματα …εκτός λίστας
Απότις ειδικότητες που αποσύρονται από τη σχετική λίστα είναι:
-Τοδιοικητικό προσωπικό κλάδων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΒΑΕ (υπάλληλοιγραφείων,επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.).
-Οιπωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο. Οι ζαχαροπλάστες. Οιεισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
-Οιοδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
-Οικαμαριέρες.
-Οικομμωτές – κομμώτριες, κουρείς.
-Οιταμίες πολυδυναμικού super market.
-Οιοδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
-Τοπροσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών καιεπιχειρήσεωνπου έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς.
-Οισυντηρητές κτιρίων κλπ.
 Τουπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πωςπαραμένουν στο νέο καθεστώς και οι εργαζόμενοι των οποίων οιειδικότητεςεξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι31.12.2015δώδεκα έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600βαρέαένσημα.
 
Ταεπαγγέλματα που μπαίνουν στη λίστα
 
Μεταξύάλλων, στη νέα λίστα των ΒΑΕ εντάσσονται:
– Τονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.
– Οιεργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς.
– Οιαγρεργάτες που απασχολούνται σε θερμοκήπια και ψεκασμούς.
– Οιεργάτες αλιείας.
– Οιεναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες.
– Οιτεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
 
Μπεμπεκίδης:«Άδικο γι’ αυτούς που πλήρωναν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές»
Τηνένσταση του για την νέα λίστα εκφράζει ο πρόεδρος του ΕΚΞ κ. ΆγγελοςΜπεμπεκίδης κάνοντας λόγο για «αδικία» στους εργαζόμενους που βγάνουνεκτόςλίστας καθώς θα έχουν μειώσεις μισθών και επιπλέον 5 χρόνια για νασυνταξιοδοτηθούν όταν μάλιστα πλήρωναν μεγαλύτερες εισφορές για τηνασφάλισήτους με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων: «Θα έπρεπε ναγίνει μιαδικαιότερη ρύθμιση. Αυτοί οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια ασφαλίζονταν μεβαρέα καιπλήρωναν υψηλές εισφορές. Τώρα καλούνται να κάνουν άλλα 5 χρόνια για νασυνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μειώσεις μισθών. Θα μπορούσε να γίνειαυτό στουςνεοεισερχόμενους και όχι σ’ αυτούς που είναι κοντά στην σύνταξη»,τονίζει ο κ.Μπεμπεκίδης.
Αναφορικάόμως με το ερώτημα γιατί μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι μια …καμαριέραεξασκείεπάγγελμα βαρύ και ανθυγιεινό παραμένει αναπάντητο! Γι αυτό ακόμη καιοισυνδικαλιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά!!…  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…