Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα γέφυρα για το Πίλημα

Νέα γέφυρα για το Πίλημα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Σε κατασκευή νέα γέφυρας που θαενώνει την επαρχιακή οδό Ξάνθης- Σταυρούπολης με το χωριό Πίλημααποφάσισε ναπροχωρήσει ο δήμος Ξάνθης, εγκρίνοντας ομόφωνα στην πρόσφατη συνεδρίασητηςΟικονομικής Επιτροπής την ανάθεση μελέτης ύψους 55.350 €, που θαπροέρχονταιαπό τον προϋπολογισμό του 2011, για την εκπόνηση του σχεδίου. Το έργοέχειτίτλο: «μελέτη γέφυρας στον ποταμό Κόσυνθο επί της επαρχιακής οδού προςΠίλημακαι σύνδεσή της με κόμβο επί της Ε.Ο 14». Θα ξεκινήσει με την ανάθεσητηςμελέτης, αλλά δεν υπάρχει εκτίμηση ή χρονοδιάγραμμα σχετικά με τηνολοκλήρωσήτου.
Τα επιμέρους στοιχεία, τα τεχνικάχαρακτηριστικά, όσο και η ακριβής τοποθεσία της γέφυρας δεν έχουνπροκύψειακόμη και θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης.Όπωςμας ενημέρωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής (και αντιδήμαρχος)ΔημήτρηςΜπένης θα δημιουργηθεί ένας νέος κόμβος που θα ενώνει το δρόμο προς τοΠίλημαμε την επαρχιακή οδό, με ειδική μέριμνα για τη σύνδεση του οικισμού μετημελλοντική κατασκευή του περιφερειακού δακτυλίου από την ‘Εγνατία ΟδόςΑΕ’, απότον ανατολικό άξονα.
 
Ερείπιο και στολίδι το πέτρινογεφύρι
Η γέφυρα που χρησιμοποιείταισήμερα, αποτελεί μία πεζογέφυρα ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικήςαισθητικής,που εντάσσεται στο σύμπλεγμα των πέτρινων γεφυριών του Κόσυνθου που οταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει στην πορεία του προς τα βουνά τηςΞάνθης.Ωστόσο, το γεφύρι έχει υποστεί πολλές καταστροφές, κυρίως από τιςπλημμύρες,ενώ επιβαρύνεται συνεχώς όχι μόνο από τη διέλευση των οχημάτων, αλλάπολύπερισσότερο από τα μεγάλα φορτηγά που χρησιμοποιούνται για προμήθειεςκαιεμπορεύματα. Μάλιστα, υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον μία φορά τηνεβδομάδα ταβυτιοφόρα της ΔΕΥΑΞ προμηθεύουν με νερό τον οικισμό.
Λόγω της κακής δε κατάστασης, ηδιέλευση των οχημάτων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο σημείοεισόδου προςτην κατεύθυνση του οικισμού ένα σημείο έχει υποστεί σοβαρή φθορά καιείναιαπροστάτευτο, με αποτέλεσμα το όχημα να είναι τελείως εκτεθειμένο.
Ο κ. Μπένης εξηγεί ότι πρόθεση μετη νέα γέφυρα είναι να χρησιμοποιείται μόνο ως πεζογέφυρα το παλιόγεφύρι καινα διατηρηθεί έτσι. «Αν μείνει έτσι έχει αξία η γέφυρα και αυτό θαγίνει μόνοαν δεν επιβαρύνεται παραπάνω από τη συνεχή διέλευση», συμπληρώνει.
Παρόλα αυτά το ενδεχόμενο ναεπιδιορθωθούν τα σημεία που έχουν καταστραφεί στην υπάρχουσα γέφυρα θαεξεταστεί πιθανώς σε επόμενο στάδιο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…