Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στα «σκαριά» Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων ΑΜΘ

Στα «σκαριά» Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων ΑΜΘ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Στα «σκαριά» βρίσκεται η ίδρυσημια νέας δομής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης,που θα αφορά στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική παραγωγή και  θα σχετίζεται με το τοπικόκαλάθι αγροτώνπροϊόντων της ΑΜΘ. Πρόκειται για  το«Δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων», που αποτελεί το δεύτερο βήμα μετάτηνολοκλήρωση του προγράμματος «καλάθι τοπικών αγροτικών προϊόντων», στοοποίοόπως είναι γνωστό συμπεριλαμβάνονται 20 – 22 τοπικά προϊόντα απ’ όλεςτιςπεριφερειακές ενότητες της ΑΜΘ.
 
Δημοπρατήριο προϊόντων
Η αναγκαιότητα της ίδρυσης του«Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων» συζητήθηκε στην ΕπιτροπήΠρωτογενούς Τομέατης περιφέρειας και εξετάστηκαν όλοι οι παράμετροι που μπορούν νακαταστήσουνλειτουργικό ένα τέτοιο εγχείρημα. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ναεπιχειρηθείμια προσπάθεια αρχικά διερεύνησης μέσα από πετυχημένα πρότυπαΔημοπρατηρίων,  όπωςγια παράδειγμα στηνΚρήτη που λειτουργούν 2  ήστην Ολλανδίαπου λειτουργεί 60 χρόνια ή στην Τουρκία, ώστε να αποκομισθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία για το«στήσιμο» της δομήςκαι των υποδομών που απαιτούνται για να λειτουργήσει (αποθήκες,συσκευαστήριακ.λ.π.). Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ζητηθεί η έγκρισητηςπρότασης από το  υπουργείοΑγροτικής Ανάπτυξηςτο οποίο και χρηματοδοτεί ανάλογες δράσεις.
 
Η τιμή στο χωράφι και η τιμήστο ράφι…
Όπως μας πληροφορεί οαντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργος Ούστογλου,  αντικειμενικός στόχοςείναι η σύνδεση τηςπρωτογενούς αγροτικής παραγωγής με τις αγορές ντόπιες και ξένες μέσααπό μιαδιαδικασία όπου θα διασφαλίζεται η ποιότητά τους, αλλά και θαεπιτυγχάνονταισυμφέρουσες τιμές για τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Μια απόπειραδηλαδή να«κλείσει» η ψαλίδα μεταξύ της τιμής στο χωράφι και της τιμής στο ράφι με παραμερισμό των μεσαζόντων αλλά και παράλληλα μέσα απόποιοτικούςελέγχους να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων που αποτελούνεχέγγυο μιαςεπιτυχημένης προώθησης  
Το χρηματιστήριο αγροτικώνπροϊόντων, όπου θα πωλούνται προϊόντα που παράγονται στην ευρύτερηπεριοχή τηςΠεριφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και όπως διευκρινίζει ο κ.Ούστογλουθα συμμετέχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί επιμελητήρια αλλά και παραγωγοίπουθέλουν να πουλήσουν μέσω του Δημοπρατηρίου. Να σημειώσουμε ότι δεν θαυπάρχειπεριορισμός μόνο σε προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο τοπικό καλάθιαλλά τοΔημοπρατήριο θα είναι ανοιχτό σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τον κ. Ούστογλου ηακριβής τοποθεσία όπου θα ιδρυθεί το Δημοπρατήριο δεν είναι ακόμαγνωστή. Ητελική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από διαβουλεύσεις στα πλαίσια τουπεριφερειακού  συμβουλίου.Ο θεματικόςαντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Ουζούν Ιρφάν, σε δηλώσεις του πάντως υποστήριξε ότι τοιδανικό μέρος γιατην ίδρυση του χρηματιστηρίου σύμφωνα με την άποψή του, είναι ηΧρυσούπολη,καθώς υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτή οδικώς, ακτοπλοϊκώς καιαεροπορικώς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…