Επιχείρηση σε μια μέρα μόνο!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
«Φρένο» στη γραφειοκρατία καιτέλος στην ταλαιπωρία των εν δυνάμει επιχειρηματιών επιχειρεί να βάλει η  Υπηρεσίας μιας Στάσης (One stop Shop)που ξεκίνησε τη λειτουργία της από τη Δευτέρα 4 Απριλίου. Μια καιμοναδική διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα και εξασφαλίζει τησύστασηεπιχείρησης και την άμεση έναρξη οικονομικής δραστηριότητας σε 1 ημέραή το αργότεροτην επόμενη εργάσιμη. Το «κατόρθωμα» επιτυγχάνεται μέσα από ένα ευρύδίκτυοσημείων επαφής για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνει 59 καταστήματαεμπορικώνεπιμελητηρίων, 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία και στην επόμενη φάση 52επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οιαπαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικέςεταιρείεςνομική προσωπικότητα και οικονομική δραστηριότητα.
 
One Stop Shop
Για την ίδρυση μιας ΕΠΕαπαιτούνταν: 8 σημεία που έπρεπε ν’ απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενοςκαταθέτονταςδικαιολογητικά, 11 διαδικασίες και 38 μέρες αναμονής. Με το One Stop Shopαπαιτείται 1 σημείο παραλαβής των δικαιολογητικών (συμβολαιογράφος) ,μίαδιαδικασία και 1 μέρα μόνο!
Μοναδική προϋπόθεση για τηνολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρίας να μην έχουνεκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο (π.χ. να έχουν φορολογική καιασφαλιστικήενημερότητα).
Να σημειώσουμε ότι σε αρχικόστάδιο, η Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ) αφορά Ανώνυμες Εταιρίες καιΕταιρίες ΠεριορισμένηςΕυθύνης, οι οποίες θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς καιΟμόρρυθμεςκαι Ετερόρρυθμες Εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να απευθύνονταικατευθείαν σταΕπιμελητήρια και τα πιστοποιημένα ΚΕΠ.
Όπως μας πληροφορεί η κα Σιάκαυπεύθυνη Μητρώου επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης με τον τρόποαυτό:«…μειώνεται σε σημαντικό βαθμό η ταλαιπωρία των επιχειρηματιών πουαποτελούσεσημαντικό ανασταλτικό παράγοντα του επιχειρείν. Επίσης μειώνονται οι  διοικητικές επιβαρύνσειςκαι το κόστοςσύστασης μιας επιχείρησης καθώς καταργείται το τέλος προελέγχουεπωνυμίας καιτα τέλη δημοσίευσης στο ΦΕΚ για τις ΑΕ και ΕΠΕ».
 
Ο ρόλος του ΓΕΜΗ
Να σημειώσουμε ότι η υπηρεσίααυτή συνδέεται με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο(ΓΕΜΗ), μιας μεγάλης βάσηςηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθεμορφήςεμπορικής οντότητας το οποίο και ήταν αίτημα χρόνων του επιχειρηματικούκόσμουκαι πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί.
Μέσα από τη ηλεκτρονικήδιασύνδεση των Υπηρεσιών μιας στάσης με το ΓΕΜΗ, όλες οι ελληνικέςεπιχειρήσειςαποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου -τον αριθμό ΓΕΜΗ-,που θααποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωήςτους. Νασημειώσουμε επίσης το επόμενο βήμα είναι από την Υπηρεσία Μιας Στάσηςναδίνεται και η αδειοδότηση της επιχείρησης και όχι να παρεισφρύουνδιάφορεςυπηρεσίες του δημοσίου (διευθύνσεις υγείας κ.λ.π.).
 
Θετικό αλλά μόνο του δεν φέρνει ανάπτυξη
Ως «θετικό βήμα για ν’αντιμετωπιστεί το τέρας της γραφειοκρατίας» το χαρακτηρίζει ο πρόεδροςτου ΣυνδέσμουΒιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Βασίλης Σκαρλάτος επισημαίνοντας παράλληλαότι τοκόστος της είναι 8% επί του ΑΕΠ και μόνο σε οικονομικούς όρους και όχιστηνεπίδρασή της στην ψυχολογία που αποτελεί σημαντικό παράγοντα τηςεπιχειρηματικότητας.: «Εκτιμώ ότι κάτι θα βελτιωθεί αλλά αυτό από μόνοτου δενλύνει το πρόβλημα. Για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει να συνδυαστεί μεανάπτυξη,μ’ ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και αυτό είναι συνάρτηση τηςαντιστοιχίας ανταγωνιστικότητα – παραγωγικότατα που είναι τα κλειδιάτηςανάπτυξης. Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις. Απαιτείται δραστικόςπεριορισμός τουδημόσιου τομέα και επιπρόσθετα πρέπει να απλοποιηθεί και νακωδικοποιηθεί ηελληνική νομοθεσία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…