Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Το τουρκικό TRT κάνει βόλτα στην Ξάνθη

Το τουρκικό TRT κάνει βόλτα στην Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Στάση στην Ξάνθη έκανε χθες το τουρκικό κανάλι TRT και ηεκπομπή-οδοιπορικό που πραγματοποιεί στις χώρες της ΝοτιοανατολικήςΕυρώπης καιτων Βαλκανίων τις τελευταίες 45 μέρες, προκειμένου οι τηλεθεατές τουμεγαλύτερου καναλιού της Τουρκίας να γνωρίσουν τις πόλεις, τις ομορφιέςκαι ταιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γειτονιάς τους.
Επιτελείο 40 ατόμων κατέφτασε λοιπόν χθες τα ξημερώματα στηνπόλη μας με το τουρκικό τρένο Balkan Ekspresi, που στάθμευσε στοσιδηροδρομικόσταθμό Ξάνθης, απ’ όπου το συνεργείο μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατείαμε σκοπόνα μεταδώσει από εκεί απευθείας την εκπομπή του για την Ξάνθη.Φιλοσοφία τηςεκπομπής είναι να πραγματοποιεί απευθείας εκπομπές διάρκειας μίας ώρας,στιςοποίες ο πρώτος δημότης της πόλης (ο δήμαρχος δηλαδή) ξεναγεί τουςπαρουσιαστέςτης εκπομπής στις ομορφιές της πόλης και τους φέρνει σε επαφή με τηνκαθημερινότητα, τις ξεχωριστές τοποθεσίες και τις πολιτιστικέςεκδηλώσεις τηςπεριοχής. «Θέλουμε να δούμε την κάθε πόλη με τα μάτια των πολιτών της,ώστε οιεπισκέπτες που θα έρθουν να ξέρουν τι θα δουν και πού θα το βρουν»,εξηγεί οανταποκριτής του καναλιού για την Ελλάδα κ. Ιλχάν Ταχσίν, ο οποίος καιμαςενημέρωσε ότι πριν τη στάση στην Ξάνθη τις προηγούμενες 45 το επιτελείοπουξεκίνησε από την Άγκυρα επισκέφθηκε τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τηΒοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σερβία, τη FYROM και στη συνέχεια ερχόμενοιστηνΕλλάδα, πραγματοποίησαν μαζί με Έλληνες δημοσιογράφους μία εκπομπή στηΘεσσαλονίκη και μία στην Καβάλα. Μετά την Ξάνθη η εκπομπή θα βρεθείστηνΚομοτηνή, ενώ η καταληκτική εκπομπή θα μεταδοθεί από τηνΚωνσταντινούπολη καιτην περιοχή Σίρκεζι, όπου θα βρίσκεται και ο κ. Μπουλέντ Αρίντς,υπουργός παράτω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για το TRT.
«Το σκεπτικό της εκπομπής δεν έχει να κάνει με θέματαπολιτικά και μειονοτικά, παρά μόνο με τη γνωριμία των γειτονικώνπεριοχών καιτην καλλιέργεια των σχέσεων των λαών τους μιας και οι κουλτούρες μαςπαρουσιάζουν ομοιότητες», σημειώνει ο κ. Ιλχάν Ταχσίν, ο οποίος και μαςενημέρωσε ότι για τις εκπομπές στην Ελλάδα το τουρκικό κανάλι πήρε τηνάδειατου υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης μας ενημέρωσε ότι, η συνεργασίαμεταξύΕλλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη στέφθηκε με επιτυχίαανοίγοντας το δρόμο για μία κοινή εκπομπή μεταξύ της ΕΡΤ3 και του TRTπου θαξεκινήσει το 2011 και ορμώμενος από την εμπειρία που είχαν και οι ίδιοιοιδημοσιογράφοι στο οδοιπορικό του στη Βαλκανική γειτονιά παρότρυνε καιγιαανάλογες ελληνικές πρωτοβουλίες. «Πράγματι είναι μια πολύ δυνατήεμπειρία γιαόλο το επιτελείο. Κάθε μέρα επί 45 ημέρες ένας καινούργιος τόπος, μιανέαεκπομπή κι όλα αυτά σε απευθείας μετάδοση», μας μεταφέρει οανταποκριτής τουτουρκικού καναλιού, δίνοντας και το εντυπωσιακό παράδειγμα τουπαρουσιαστή της εκπομπής,του οποίου η γυναίκα γέννησε και ο οποίος εβρισκόμενος στη Ρουμανία δενκατάφερε να είναι εκεί! Πάντως, η εκπομπή φτάνοντας στο τέλος της έχεισυγκεντρώσει τα θετικά σχόλια των τηλεθεατών, σημειώνοντας αυξημένηακροαματικότητα σε όλες τις χώρες όπου εκπέμπει το κανάλι.
Όσον αφορά στην εκπομπή για την Ξάνθη, πλάνα θα προβληθούναπό τα σπίτια και τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, ενώ η βασική μετάδοση θαγίνειαπό την κεντρική πλατεία με φόντο το ρολόι και την εκκλησία της ΑγίαςΣοφίας.Παρών για τη μετάδοση της εκπομπής ήταν την Τετάρτη το πρωί και οαντιδήμαρχοςκ. Γιώργος Παπασταματίου (ο κ. δήμαρχος απουσιάζει αυτή την εβδομάδα),ο οποίοςανέλαβε να παρουσιάσει τα ιδιαίτερα στοιχεία της πόλης της Ξάνθης. Προςξάφνιασμά του ωστόσο, ο παρουσιαστής της εκπομπής τον ρώτησε επί λέξηδιαδιερμηνέα, «πόσοι Τούρκοι μένουν στην περιοχή», αλλά ο κ. Παπασταματίουέσπευσενα διευκρινίσει την αναγνώριση μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκηβάσειδιεθνών συνθηκών και υπολόγισε ότι είναι περί του 25% του πληθυσμού.Στησυνέχεια ερωτήθηκε αν διευκολύνει ο δήμος τον εορτασμό του Ραμαζανιούγια τουςμουσουλμάνους δημότες και απάντησε ότι βάσει της κατοχύρωσης τηςθρησκευτικήςελευθερίας στην Ελλάδα, οι μουσουλμάνοι πιστοί παραμένουν ανενόχλητοικαιελεύθεροι να συμμετέχουν στις θρησκευτικές τους εορτές και εκδηλώσεις.Τέλος,ερωτώμενος πώς θα επιτευχθεί η προσέγγιση των δύο λαών, ο αντιδήμαρχοςπρότεινετη μέθοδο των αδελφοποιήσεων, ενημερώνοντας μάλιστα τον Τούρκοπαρουσιαστή ότιη Ξάνθη είναι αδελφοποιημένη με τους τουρκικούς δήμους Πίκας καιΜπεσίκτας καιότι οι αποστολές που επισκέφθηκαν τις δύο αυτές περιοχές έμειναν πολύικανοποιημένες από την υποδοχή και την επαφή που επετεύχθη.
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για δυνατά «Χτυποκάρδια στο σχολείο»…

Πίσω στα θρανία…για να νιώσετε τα «Χτυποκάρδια στο σχολείο», όταν …πίσω από τις λέξεις κρυ…