Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 ‘Τραϊσαράβ’: ένας χορός- ταξίδι στην τσιγγάνικη ζωή

‘Τραϊσαράβ’: ένας χορός- ταξίδι στην τσιγγάνικη ζωή

0

Ελένη Διαφωνίδου
Δημήτρης Καλτέκης
 
 
Τα ‘καλά του’ έβαλε το βράδυ της Δευτέρας το Δροσερόπροκειμένου να υποδεχτεί το ‘Τραϊσαράβ’, το μουσικοθεατρικό δρώμενο μεπαραδοσιακά και ιστορικά τσιγγάνικα στοιχεία με το οποίο τσιγγανόπουλα,με τησυνδρομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ‘Ελλήνιον’, συμμετείχαν  στις 2 Ιουνίου στοφεστιβάλ ‘Χώρος δράσης’του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στη Μονή Λαζαριστών στηΘεσσαλονίκη.‘Τραϊσαβάρ’ σημαίνει ‘ζω κι ελπίζω’ και με αυτό το μήνυμα έβαλαν ταδυνατά τουςκαι τα κατάφεραν οι μαθητές του Δροσερού.
Με την υποστήριξη του δήμου Ξάνθης και της ΔημοτικήςΚοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης, τα παιδιά που συμμετείχαν μαζί με τηΜΚΟ‘Ελλήνιον’ παρουσίασαν τη μουσικοχορευτική τους παράσταση στην πλατείατουΔροσερού με την παρουσία πάνω από 500 ατόμων.
Ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ της ΜΚΟ ‘Παιδιά εν δράσει’ που ήρθαναπό τη Θεσσαλονίκη διασκέδασαν τα παιδιά του Δροσερού και στη συνέχειαπαρουσιάστηκε το μουσικοθεατρικό δρώμενο ‘Τραϊσαβάρ- στο διάβα τωντσιγγάνων’,δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να χαρούν τηδική τουςτοπική ιστορία. Οι μαθητές που συμμετείχαν με τη συνοδεία παραδοσιακώντσιγγάνικων ρυθμών με ζωντανή ορχήστρα και φορώντας τα κορίτσιαφορέματα μεέντονα χρώματα, παρουσίασαν το χορευτικό τους, ενώ τα διαλείμματα τηςμουσικής‘γέμιζαν’ οι αφηγήσεις ιστοριών για τη ζωή, τα έθιμα και την καταγωγήτωντσιγγάνων.
Οι διοργανωτές, μέλη της ΜΚΟ ‘Ελλήνιον’, έχοντας συμπληρώσειένα χρόνο παρέμβασης στο Δροσερό με εθελοντικές δράσεις καιπρωτοβουλίες,ομολόγησαν ότι έζησαν μία συναρπαστική εμπειρία, με τους ανθρώπους,μεγάλουςκαι παιδιά, να τους ανοίγουν την αγκαλιά τους, κυριολεκτικά καιμεταφορικά, καινα τους μεταδίδουν τον ενθουσιασμό τους για τις όμορφες στιγμές πουτουςχάρισαν. ιδιαιτέρως οι μαθητές που έλαβαν και βραβεία από την οργάνωσηγια τησυμμετοχή τους στο φεστιβάλ δε μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά και τηνικανοποίησηπου ένιωθαν έχοντας βιώσει αυτή την εμπειρία.
Η κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, πρόεδρος της οργάνωσης, μίλησε μεθερμά λόγια για την προσπάθεια των μαθητών, σημειώνοντας ότι θασυνεχίσουν τηνπαρέμβαση στον οικισμό του Δροσερού, με γραφική ύλη, ρουχισμό καιτρόφιμα, όπωςέκαναν μέχρι τώρα, αλλά κυρίως με δράσεις που αφορούν στην παιδεία καιτονπολιτισμό.
Σχετικά με τη μουσικοχορευτική παράσταση η κ. Λειψιστινούανέφερε τα συνεχή προβλήματα που αντιμετώπιζαν, αλλά κατάφεραν ναπαρουσιάσουνένα μοναδικό θέαμα σ’ ένα κατάμεστο θέατρο στη Μονή Λαζαριστών, αλλάκαι σε μιαζωντανή ατμόσφαιρα στην πλατεία του Δροσερού χάρη στην βοήθεια τηςσκηνοθέτιδοςκ. Ελευθερίας Κωστάκη, την ενθουσιώδη στήριξη του δασκάλου από τοΔροσερό κ.Γιουγκέρ, τη στήριξη του δήμου Ξάνθης και της Δημοτικής Επιχείρησης καικυρίωςτου κ. Φερντούν, του δημοτικού συμβούλου που ήταν δίπλα τους καθ’ όλητηδιάρκεια της εκδήλωσης για ότι κι αν χρειαζόταν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλή χρονιά σε όλους!

Τις ευχές τους στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρον…