Το νέο δημαρχείο… εν καιρώ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
 
Μόλις 5μιση ώρες κράτησε ησυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, που συνεδρίασε το απόγευματηςΤρίτης με 105 θέματα στην ημερήσια διάταξη, 5 εκτός ημερησίας από τους‘Πολίτεςγια την Αλλαγή’, 1 εκτός ημερησίας από τους ‘Πολίτες για την Ξάνθη’,ανακοινώσεις από το προεδρείο και υπηρεσιακά θέματα που εισηγήθηκαν μετηδιαδικασία του κατεπείγοντος. Ορισμένα από τα καίρια θέματα, όπως ησυγκρότησητης Επιτροπής διαβούλευσης και το προεδρείο της ΔΕΥΑΞ πήραν αναβολή γιατηνεπόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα, οπότε και θαεκλεγείο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης. Τα πνεύματα, ίσως καιλόγω τηςμακράς διαδικασίας, διατηρήθηκαν σε ήπιους τόνους, εκτός από τηδιασταύρωση τωνπυρών του κ. Ξυνίδη με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Δημαρχόπουλο,καθώς και την έκρηξη που ο τελευταίος προκάλεσε στον κ. Ανταμπούφη.
 
Καθαριότητα στο καρναβάλι
Ο κ. Κολλάρος παίρνοντας πρώτοςτο λόγο, έθεσε το θέμα της καθαριότητας της πόλης κατά τη διάρκεια τωνΘΛΕ καιτην αποζημίωση των υπαλλήλων της υπηρεσίας για τις υπερωρίες τους τιςημέρεςαυτές. Ο δήμαρχος απάντησε ότι το θέμα επανέρχεται κάθε χρόνο και ότιδενυπάρχει νομότυπος τρόπος για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, αφού τοΕλεγκτικόΣυνέδριο δε θα δεχτεί καμία αλλαγή. Ωστόσο, έδειξε ενδιαφέρον ηαποζημίωση ναεπέλθει με κάποιο άλλο τρόπο. Ο κ. Ξυνίδης πρότεινε το καρναβάλι, ως οσημαντικότερος θεσμός της πόλης, να εκμοντερνιστεί το μοντέλο που τοδιοργανώνει και να το αναλάβει φορέας σε ιδιωτικού τύπου μορφή, ώστε ναείναιπιο ευέλικτος, σύμφωνα και με το παράδειγμα της Πάτρας.
 
Τα παράπονα των δημοτικώνυπαλλήλων στο ΔΣ
Με επιστολή τους που αναγνώστηκεστο Δημοτικό Συμβούλιο οι δημοτικοί υπάλληλοι έκαναν λόγο γιαπροφορικέςαντιπαραθέσεις με εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και ζήτησαν να μηνκαλούνται στο ΔΣ παρά μόνο για εξειδικευμένα θέματα. Η άρνηση τουπροέδρου τουΔΣ να πάρει θέση σχετικά με το έγγραφο προκάλεσε την έκρηξη του κ.Ξυνίδη, οοποίος είπε ότι: «οι υπάλληλοι δεν μπορούν να μας εγκαλούν κι εσείςοφείλετε ναπροασπιστείτε το κύρος του ΔΣ», πράγμα που βρήκε και το δήμαρχοσύμφωνο.
 
Βγήκε το πόρισμα για τη ΔΕΥΑΞ
Σε ένα πολυσέλιδο τόμο έχει σταχέρια του ο κ. Δημαρχόπουλος την πορισματική έκθεση της ΔιεύθυνσηςΟικονομικήςΕπιθεώρησης για τον έλεγχο που διεξήχθη στη ΔΕΥΑΞ, ωστόσο τοπεριεχόμενό τηςδεν ήρθε εις γνώση των συμβούλων, πράγμα που προκάλεσε τη δυσφορία τουκ.Πούλιου, αφού στο δήμο βρισκόταν ήδη μία εβδομάδα και συνάμα το Σώμακαλούνταντην ίδια μέρα να εκλέξει τη νέα διοίκηση της επιχείρησης. Ο δήμαρχοςτουαπάντησε: «Αν βρεθεί τίποτα, ζητείστε παραίτηση».
 
Δήμαρχος: Όλα του Τσέπεληνόμιμα
Στα εκτός ημερησίας η παράταξηΠούλιου έθεσε το θέμα της ενοικίασης καταστήματος στην Παλιά Πόλη απότο κ.Τσέπελη και έκανε λόγο για παράνομες εργασίες χωρίς την έκδοση άδειας.Οεπικεφαλής μάλιστα σημείωσε: «κι εμείς δε θέλουμε να εγκαλούμε σεπροσωπικό επίπεδογια επιχειρηματική δραστηριότητα, ωστόσο ο συγκεκριμένος κατ’ επανάληψηκάνειχρήση της ιδιότητάς του, όταν μάλιστα και επί μακρόν αποτελείπρωτοκλασάτοστέλεχος του συνδυασμού». Ο δήμαρχος αρνήθηκε τους χαρακτηρισμούς περί«υπαρχηγού» και δήλωσε ότι «όλες οι παράνομες κατασκευές που κατάκαιρούςέγιναν εκεί θα κατεδαφιστούν και όλες οι διαδικασίες θα γίνουν νομότυπαμετάτην έκδοση των απαραίτητων αδειών, από Πολεοδομία και Εφορία ΝεοτέρωνΜνημείων.Και εγώ ζήτησα να παρίστανται οι αρμόδιοι επειδή ο ενοικιαστής είναιδημοτικόςσύμβουλος».
Με τοποθέτησή του ο κ. Κολλάροςυποστήριξε ότι δε θα έπρεπε να έχει σημασία η καθημερινή ζωή τωνδημοτικώνσυμβούλων ως ιδιωτών.
 
Διακόπηκαν επ’ αόριστο οιεργασίες στο νέο Δημαρχείο
Επ’ αόριστο και μέχρι την εκταμίευσηχρημάτων από τη ΣΑΤΑ διακόπηκαν από τις 10/12/10 οι εργασίες στο νέοΔημαρχείο,για το οποίο ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 470.000 ευρώ. Οδήμαρχοςσυμφώνησε με τον κ. Πούλιο ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η μεταφοράτουδημοτικού συμβουλίου για την καλύτερη λειτουργία του και πρόσθετε ότιεπιπλέονχρήζει άμεσης αποκατάστασης και το κτίριο που τώρα στεγάζεται τοδημαρχείο.Ενημέρωσε ότι για το έργο αυτό εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το ΠΕΠΑΜΘ,ωστόσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα όσο οι υπουργού Εσωτερικών καιΟικονομικών δεδίνουν κανένα σημάδι για το πότε θα δοθούν στους δήμους οι πόροι τηςΣΑΤΑ.
 
Ο «βούρκος» της Αναπτυξιακήςστο ΔΣ
Με το 4ο κατά σειράθέμα εκτός ημερήσιας διάταξης οι «Πολίτες για την Αλλαγή» ζήτησανενημέρωση γιατην «τραγική, ως φαίνεται, οικονομική κατάσταση της Αναπτυξιακής πουέχει σαναποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι»,μιας καιο δήμος Ξάνθης αποτελεί έναν από τους βασικούς μετόχους. Ο δήμαρχοςσημείωσεότι: «απ’ όσο γνωρίζω η Αναπτυξιακή έχει να παίρνει κάποια χρήματα απόπαλιάπρογράμματα, ώστε να καλύψει κάποιες υποχρεώσεις ενώ προηγήθηκε και μιαπερίοδος νεκρή, που δεν υλοποίησε προγράμματα. Έχουν γίνει προτάσειςκαιπεριμένει να επιλεγεί και – όπως με διαβεβαιώνουν – θα μπορέσει ναανταπεξέλθειστις υποχρεώσεις της και να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό ρόλο, στονοποίοαναφέρθηκε η Αντιπολίτευση». Πρόσθεσε επίσης ότι η θητεία του διοικητικού συμβουλίου λήγειμετά την άνοιξη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αγκόρτσας ισχυρίστηκεότι: «ταπροβλήματα θα ήταν λιγότερα αν οι μέτοχοι της εταιρίας είχανσυμμετάσχει στηναύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προηγήθηκε». Ο κ. Ξυνίδης εξέφρασε τιςαντιρρήσεις του λέγοντας: «η Αναπτυξιακή πρέπει να καταλάβει ότι δεναρκεί ναυπάρχει κάποιος υπουργός στην περιοχή για να πάρει προγράμματα αλλά ναεργαστεί. Από εδώ και στο εξής θα είναι ένα από τα κατεξοχήν εργαλείατηςαυτοδιοίκησης. Πώς θα αναλάβει πρόγραμμα ή πώς θα εισπράξει καθώς δενδιαθέτειασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα;» και έκανε λόγο για πλημμελήπροετοιμασία και απώλεια προγραμμάτων. Με συναίνεση πάντως,αποφασίστηκε ναδιερευνηθεί αν είναι δυνατόν ο δήμος να ζητήσει την επίσπευση τωνεκλογών στηνεταιρία.
 
Τίποτα «Πράσινο» δε χάθηκεακόμη
Για σημαντικά κονδύλια στοπράσινο που χάθηκαν έκανε επίσης λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, λόγωμηέγκαιρης υποβολής σχετικών αιτήσεων. Ο κ. Αγκόρτσας παραδέχτηκε ότιόντωςυπήρξε σχετικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για αγορά χώρου καιδημιουργίαχώρων πρασίνου, αλλά παρήλθε η προθεσμία χωρίς ενέργεια από το δήμοΞάνθης, τηστιγμή που ο γειτονικός δήμος Κομοτηνής ενέταξε 4.000 τμ. Ωστόσο,σημείωσε ότιδίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στο δήμο της Ξάνθης καθώς το πρόγραμμαεπαναπροκηρύσσεται το 2011 για τους συνενωμένους δήμους και η αρμόδιααντιδημαρχίαβρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού.
 
Εθελοντική μείωση αντιμισθιώνστο επόμενο ΔΣ
Το θέμα της περικοπής τωναντιμισθιών που έθεσε από την αρχή της θητείας του νέου ΔΣ επανέφερεεκτόςημερησίας ο κ. Ανταμπούφης, ο οποίος εξήγησε ότι προφανώς δεν αποτελείδεσμευτική πρόταση, αλλά κοινή συμφωνία σε εθελοντική βάση. Επίσης,ενημέρωσεότι ζήτησε από τις υπηρεσίες να πληροφορηθεί τα ποσά των αντιμισθιών σεόλα τανομικά πρόσωπα του δήμου, αλλά απάντηση έλαβε μόνο από ένα από αυτά. Οδήμαρχοςεξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο είναι δυνατός ο περιορισμός τηςαποζημίωσης μεδεδομένο ότι προβλέπεται από το νόμο και στο τέλος αποφασίστηκε το θέμανασυζητηθεί εντός ημερησίας στο επόμενο ΔΣ, για να ζητηθεί και η γνώμητηςνομικής συμβούλου. Πάντως, ο δήμαρχος ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για«μισθούςπείνας» των αιρετών,  αφούο ίδιοςλαμβάνει λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα (για 12 και όχι 14 μήνες) καιδυσκολεύεται ακόμη και να καλύψει τα έξοδα των μετακινήσεών του.
 
Βοσκοτόπι ή δάσος; Θέμα πουέφερε η τοπική κοινότητα Κιμμερίων
Στα εντός ημερησίας εκτενώςσυζητήθηκε η υπόθεση που έφερε η τοπική κοινότητα Κιμμερίων για έκτασηπουχρησιμοποιείται ως βοσκοτόπι αλλά κηρύχθηκε ως αναδασωτέα. Ωστόσο, τοπρόβλημαανέκυψε επειδή παρήλθε κατά πολύ η προθεσμία άσκησης ενδίκων μέσων καιάρα ταχέρια των δημοτικών συμβούλων ήταν δεμένα, πράγμα που υποστήριξε και ηνομικήσύμβουλος κ. Χατζηλιάδου. Παρόλα αυτά οι κ. Μπεκτές και Τοπ ζήτησαν ναγίνειπροσφυγή για να προστατευθούν οι Κιμμεριώτες, ισχυριζόμενοι ότι δενυπήρξεπαράνομη υλοτόμηση και παρόλο που πολλά μέλη του ΔΣ εξέφρασαν την άποψηότι τοτοπικό των Κιμμερίων πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αποφασίστηκε ηάσκησηπροσφυγής «για την τιμή των όπλων», ενώ είναι προδιαγεγραμμένη η τύχητης. 
 
73 υποψηφιότητες για τηνΕπιτροπή Διαβούλευσης. Συγκρότηση την άλλη φορά
73 υποψηφιότητες κατατέθηκαν γιατην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Ξάνθης, από τις οποίες 26εμφανίζονται ωςδημότες. Το Σώμα αποφάσισε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποίαθαεισηγηθεί στο επόμενο ΔΣ με ποια κριτήρια να γίνει η επιλογή των μελών.Ο κ.Πούλιος εξέφρασε στην κ. Σπανού παράπονα σχετικά με το ποιοιενημερώθηκαν καιπώς επελέγησαν, παρόλο που ο Καλλικράτης δεν προβλέπει προηγούμενηενημέρωση
 
Ο Κ. Γιαντζόγλου νέος πρόεδροςτου δημοτικού ραδιοφώνου
Με απόφαση των επικεφαλής τωνπαρατάξεων το νέο Δ.Σ. του Δημοτικού Ραδιοφώνου έχει ως εξής: Πρόεδρος:Γιαγτζόγλου Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος: Μανόλης Φανουράκης, Μέλη:ΔρεμσίζηςΙωάννης, Ιωάννης Χρηστίδης, Ευαγγελία Μουμτζάκη, Ιωάννα Καλαϊτζή,ΠαρθέναΦουτσιτζή, Τιμούρ Χουσεϊνογλου (Πολίτες για την Αλλαγή), ΕιρήνηΧαριτωνίδου,Σαμή Καραμπουγιούκογλου (Πολίτες για την Ξάνθη) και Γιώργος Κολλάρος(ΛαϊκήΣυσπείρωση).
 
Αναβολή για το νέο ΔΣ τηςΔΕΥΑΞ
Τα υπόλοιπα 103 θέματα τηςημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, με την εκλογή του νέουΔΣ τηςΔΕΥΑΞ να αναβάλλεται για την επόμενη φορά προκειμένου να κληθούν καιτεχνοκράτες φορείς να συμμετέχουν, όπως το ΤΕΕ, και τον λογιστή κ.Εγγλεζάκη νατοποθετείται προκειμένου να απαντήσει στις λογιστικού τύπου απορίες τουκ.Ξυνίδη για τον προϋπολογισμό της ΔΗΚΕΞ. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσανεγκρίσειςαπολογισμού σχολικών επιτροπών, δηλώσεις προσωρινής διακοπής εργασιών,ενώευχάριστη νότα στη μακρά συνεδρίαση αποτέλεσε η επιλογή προσώπου ωςεκπροσώπουτου δήμου στις επιτροπή αρμόδια για τις εκδιδόμενες γυναίκες. Ορίστηκεωςνεότερος ο Μανόλης Φανουράκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…