Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Σπίτι στο κέντρο προτιμούν οι φοιτητές στην Ξάνθη

Σπίτι στο κέντρο προτιμούν οι φοιτητές στην Ξάνθη

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Εν αναμονή των βάσεων μαθητές και γονείς που αγωνιούν όχιμόνο για τη σχολή εισαγωγής, αλλά και για το κατά πόσο θα επιβαρυνθεί οοικογενειακός κορβανάς λόγω της φοίτησης, που διαφέρει σημαντικά απόπόλη σεπόλη και καθορίζεται κυρίως από τις τιμές των ενοικίων, οι οποίες δενεξαρτώνται μόνο από τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης, αλλά και από τοκατά πόσοοι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων είναι διατεθειμένοι να «συμβιβαστούν»,προκειμένου να διαμορφώσουν τιμές λογικές και προσιτές. Η φοιτητικήστέγη, σανγενικός κανόνας, είναι λιγότερο δαπανηρή στην Περιφέρεια, αλλά διαφέρεισημαντικάαπό πόλη σε πόλη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νομών γειτονικώνστηνΞάνθη, όπου οι τιμές των ενοικίων είναι υπερδιπλάσιες της αξίας και δενκαθορίζονται από τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Στην πόλη μας, ηεκτίμησητων μεσιτών είναι ότι η κτηματαγορά γενικότερα, έχει κρατήσει σταθερέςκαιπραγματικές τις τιμές, με αποτέλεσμα και οι φοιτητές που εισάγονταιστηνΠολυτεχνική να μπορούν να βρουν γκαρσονιέρα ή δυάρι σε λογικές τιμές.
Στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, οι ίδιοι με τους γονείςτους βρίσκονται στο διερευνητικό στάδιο, ώστε να είναι έτοιμοι τηστιγμή που οιβάσεις ανακοινωθούν. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες φροντίζουν να έχουνφύγει οιπαλαιότεροι ενοικιαστές μέχρι τον Αύγουστο, ώστε να υποδεχθούν τουςνέουςφοιτητές. Η κρίση πάντως, έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως τους γονείς πουθέλουν νακάνουν όσο το δυνατόν πιο συνετή χρήση των εξόδων σπουδών. Μάλιστα,πληροφορούμαστε ότι φοιτητές που ήδη νοικιάζουν διαμερίσματα στην Ξάνθηζητούναπό τους ιδιοκτήτες να μειώσουν το ενοίκιο γιατί οι γονείς τουςδυσκολεύονταινα ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
 
Θέλω σπίτι στο κέντρο
Ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου μας ενημερώνει ότιυπάρχει διαθεσιμότητα διαμερισμάτων στην Ξάνθη, και υπάρχουνπεριποιημένεςγκαρσονιέρες που ξεκινούν από 230- 240 ευρώ και φτάνουν περίπου έως τα300ευρώ. Βέβαια, σταθερή είναι η προτίμηση των φοιτητών της Ξάνθης προς τοκέντροτης πόλης λόγω καλύτερης εξυπηρέτησης από αστικές συγκοινωνίες,μολονότι οιοικοδομές είναι ως επί το πλείστον παλαιές, ενώ πιο περιφερειακάυπάρχουνκαινούργιες οικοδομές με ενοίκια πιο οικονομικά. Οι «φοιτητο-περιοχές»τηςΞάνθης, δηλαδή αυτές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όσων έρχονται νασπουδάσουν στην Ξάνθη είναι με σειρά προτεραιότητας η Παλιά Πόλη και τοπαζάρι,το πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η περιοχή 12 Αποστόλων κι έπειτα προςτα πάνωπρος τον αστικό συνοικισμό. Πάντως, όπως παρατηρεί ο κ. Χατζηνικολάου,ηοικονομική «πληγή» των γονιών που βαθαίνει λόγω της κρίσης δε φαίνεταιναστρέφει τους φοιτητές προς τη συγκατοίκηση, ειδικά στην περίπτωση τωνπρωτοετώνφοιτητών, αλλά μάλλον προτιμούν διαμερίσματα πιο παλιά ή πιο απόκεντραγια ναπεριορίσουν το κόστος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υποτονικότητα στις εκδρομές του Πάσχα

Υποτονικότητα, μείωση και ακυρώσεις. Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν την κινητικότητα …