Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Πήρε παράταση το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Πήρε παράταση το Κοινωνικό Τιμολόγιο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Στα νέα τιμολόγιατης ΔΕΗπου ανακοινώθηκανπροχθές εντάσσονται και οι εκπτώσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου,προκειμένουνα επωφεληθούν από έκπτωση10% και 20% οι οικονομικάευπαθείς ομάδες.ΤοΥπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και ΚλιματικήςΑλλαγής αποφάσισε να παρατείνει για έξι εβδομάδεςτην προθεσμίαυποβολήςαιτήσεων που εξέπνευσε στις 15 του μηνός,προκειμένουνα αντιμετωπίσειτον τεράστιο όγκοαιτήσεων νοικοκυριών που φτάνει τις 10.000 ημερησίως.Όπως μαςπληροφόρησε ο αρμόδιοςυπάλληλος στο υποκατάστηματης ΔΕΗστην Ξάνθη, κ. Καρανάσιος, και στην Ξάνθη οιενδιαφερόμενοιμπορείνα φτάσουν και τους 30 καθημερινά,ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρεςπριν λήξει η προθεσμία.Ωστόσο,δεν ήταν σε θέση να μαςδώσει ακριβή αριθμότων υπαγόμενωναιτήσεων,καθώς αιτήσεις υποβάλλονται και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, καιηλεκτρονικά και μέσωτηλεφωνικού κέντρου. Έτσι, τα συγκεντρωτικά στοιχεία θα τα έχουν σταχέρια τουςαργότερα, οπότε και θα σταλούν από τα κεντρικά της ΔΕΗ.Πάντως, ο κ. Καρανάσιος παρατηρεί ότι ο κόσμοςείναι ενημερωμένοςγια το Κοινωνικό Τιμολόγιοκαι σπεύδει προκειμένουναλάβει την έκπτωση.
Άλλωστε, στη ΔΕΗπροσέρχονται μόνοόσοιπρέπει να αλλάξουν και το όνομα,ενώ οι υπόλοιποι μπορούννακαταθέσουν αίτηση μεοποιοδήποτε άλλο τρόπο. Η μόνηδιαφορά είναι ότι όσοι υπαχθούν μέχρικαι την εκπνοή της νέας προθεσμίας,δηλαδή μέχρικαι τις 31Ιανουαρίου θα επωφεληθούν αναδρομικάγια τον πρώτο μήνατου νέουέτους. Αιτήσεις θα μπορούννα υποβληθούν και στη συνέχεια, οπότε οι μελλοντικοίδικαιούχοι θα εντάσσονται στο ΚΟΤ από τον πρώτο λογαριασμόκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματοςπου θα εκδίδεται μετάαπό τον έλεγχο των στοιχείων τους και την ένταξη τους στο ΚΟΤ.
Να σημειωθείότιεάν η υφιστάμενηπαροχή ρεύματοςδεν είναι στο όνοματου ενδιαφερόμενου,χρειάζεται αλλαγή ονόματος,για την οποία:
Δεναπαιτείταιυποβολή υπεύθυνης δήλωσης εγκαταστάτη (ΥΔΕ),ακόμηκι αν αυτή έχει λήξει.
Δενχρειάζεταικαταβολή προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου.Εάν έγινε καταβολή προκαταβολής, θα πραγματοποιηθείσυμψηφισμός μέσωισόποσης πίστωσης του πρώτου λογαριασμού.
Η ΔΕΗπροκειμένουνα ενσωματώσειόλες τις αλλαγές στοηλεκτρονικό της σύστημα(ΕΡΜΗΣ) ενημέρωσεταυποκαταστήματάτης ότι απότο Σάββατο 1 έως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου το σύστημα θααναβαθμίζεταικαι δε θα λειτουργεί. Πάντως, ο κ. Καρανάσιος διαβεβαίωσε ότι θαεξυπηρετούνταιεπείγουσες περιπτώσεις
 
ΚοινωνικόΟικιακό Τιμολόγιο: Δικαιούχοι και Προϋποθέσεις
– Βασικές Προϋποθέσεις
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιοεφαρμόζεταιστις πρώτες800kWh της τετραμηνιαίαςκατανάλωσης, εφόσον:
1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας τουδικαιούχου
2. Η παροχή ρεύματοςείναι στο όνοματουδικαιούχου ή του/της συζύγου
3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερηή ίση με200kWh ανά τετράμηνο
4. Η συνολική τετραμηνιαίακατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθεκατηγορίαδικαιούχου (1000kWh ή 1200 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονταιυπόψη οι καταναλώσειςτου νυχτερινού τιμολογίου.
Δικαιούχοι
Κοινωνικό ΤιμολόγιοΙ: Με το τιμολόγιοαυτόπαρέχεται έκπτωση της τάξεως του 10% έναντι του οικιακού τιμολογίουτης ΔΕΗπου ισχύει σήμερα,στις πρώτες 800kWh της τετραμηνιαίαςκατανάλωσης σε:
* ΆτομαμεΧαμηλόΕισόδημα:Άτομαπου έχουν ετήσιοσυνολικό εισόδημαμικρότεροαπό το ατομικόαφορολόγητο όριο μισθωτών-συνταξιούχων και μετετραμηνιαίακατανάλωση ημέρας200kWh – 1.000kWh
* Τρίτεκνους: Άτομαμετρία τέκνα και ετήσιοοικογενειακό εισόδημαμικρότεροαπό το αφορολόγητο όριοτης κατηγορίας τους και μετετραμηνιαίακατανάλωση ημέρας200kWh – 1.200kWh.
Η έκπτωση μεβάσητην τιμήτου οικιακού τιμολογίουπου θα ισχύσει από1.1.2011 θα είναι μεγαλύτερη,της τάξεως του 20-30%.
Κοινωνικό ΤιμολόγιοΙΙ: Με το τιμολόγιοαυτόπαρέχεται έκπτωση της τάξεως του 20% έναντι του οικιακού τιμολογίουτης ΔΕΗπου ισχύει σήμερα,στις πρώτες 800kWh της τετραμηνιαίαςκατανάλωσης σε:
* Μακροχρόνια ανέργους: Άτομαπου είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημαάνω των 12 μηνώντην30/11/10, μεετήσιοοικογενειακό εισόδημαμικρότεροαπό το ατομικόαφορολόγητο όριο μισθωτών-συνταξιούχων, στο οποίοδεν λαμβάνεταιυπόψη τοεισόδημααπό μισθωτέςυπηρεσίες για την περίοδοπου προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας και μετετραμηνιαίακατανάλωση ημέρας200kWh – 1.000kWh
* Άτομαμεαναπηρία: Άτομαμεαναπηρία 67% και άνω ή άτομαπου τα βαρύνουν προστατευόμεναμέλημεαναπηρία 67% και άνω, μεετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότεροαπό το ατομικόαφορολόγητοόριο, όπως αυτό διαμορφώνεταιμεσυνυπολογισμόόλων των ατόμωντης οικογένειας μεαναπηρία (67% και άνω) και με τετραμηνιαίακατανάλωση ημέρας200kWh – 1.200kWh.
 
-Απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή αίτησης του δικαιούχου
1. Ο ΚΩΔΙΚΟΣΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣκαι οΑΥΞΩΝΑΡΙΘΜΟΣ (Α/Α)ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ οι οποίοι αναγράφονται στο λογαριασμόρεύματος(2η σελίδα)
2. Ο λογαριασμόςρεύματοςθα πρέπει να έχειεκδοθεί μετάτην 27/09/10 (ηημερομηνίαέκδοσης αναγράφεται στην 1η σελίδα)
3. Τα στοιχεία διεύθυνσης της κύριας κατοικίας
4. Ο αριθμόςταυτότητας ή του διαβατηρίου
5. Το ΑΦΜ του δικαιούχου και το ΑΦΜ συζύγου δικαιούχου (εφόσον είναιέγγαμος).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…