Οσμή σκανδάλου στο Επιμελητήριο!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxax@yahoo.gr
 
 
 
 
 
Πραγματοποιήθηκε τελικά η εξ αναβολήςσυνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης,  την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίουστις 7.30 μ.μ. αλλάοι δημοσιογράφοι που κλήθηκαν να καλύψουν τη συνεδρίαση περίμεναναρκετή ώραστον προθάλαμο αφού ο πρόεδρος και το Δ.Σ. αποφάσισαν να συζητήσουν ενκρυπτώκαι παραβύστω κεκλεισμένων των θυρών ένα θέμα «ενδοεπιμελητηριακό»,όπως τοαιτιολόγησαν!
 
Υπόθεση πλαστογραφίας στο Επιμελητήριο
Τελικά όμως και επειδή όταν κάτι το ξέρουνπάνω από δύο δεν θεωρείται μυστικό σύμφωνα με έγκυρη και διασταυρωμένηπληροφόρησή μας η «μυστική» συνεδρίαση αφορούσε υπόθεση πλαστογραφίαςαπόδιοικητικό στέλεχος του Επιμελητηρίου, ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους πουσυνταράσσει το επιμελητήριο. Ειδικότερα το θέμα έθεσε ο πρόεδρος τουΕπιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος ο οποίος και ενημέρωσε τοσώμα ότι τοεν λόγω διοικητικό στέλεχος κίνησε εν αγνοία του όλες τις διαδικασίες,όπωςσύγκλιση υπηρεσιακού συμβουλίου, θέτοντας ως θέμα την προαγωγή από τοβαθμό Γ’σε Β’ διοικητικού υπαλλήλου. Απέστειλε τα σχετικά έγραφα, πήρε έγκρισηαπό τουπουργείο, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και μετά ανακάλυψε ο πρόεδρος ότι δενέβαλεποτέ υπογραφή σ’ αυτά τα έγγραφα και ότι πρόκειται για υπόθεσηπλαστογραφίαςτου διοικητικού στελέχους. «Πάγωσαν» τα μέλη του Δ.Σ. και αποφάσισανομόφωνα να«παγώσουν» όλη τη διαδικασία και ν’ αναθέσουν σε δικηγόρο την υπόθεσηπροκειμένου να διαλευκανθεί και να αποδοθούν οι ευθύνες. Πάντως τογεγονός ότιόλο αυτό έγινε υπό τα όμματα του προέδρου και της Διοικούσας Επιτροπήςχωρίς ναγίνει αντιληπτό αφήνει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας τουοργάνου.Σίγουρο τέλος θεωρείται ότι στην υπόθεση θα παρέμβει ο εισαγγελέαςΞάνθης.  
 
Όταν άνοιξαν οι θύρες…οι εκλογές και ηκατανομή εδρών στα τμήματα επί τάπητος
Ο πρόεδρος κ. Ανδρικόπουλος ενημέρωσε τοΔ.Σ. ότι οι Επιμελητηριακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 3 – 4Απριλίου μετην επιφύλαξη όμως ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αναβολής – σύμφωνα με ενημέρωσή του από την γενικήσυνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας – εξαιτίας τηςβούληση τουυπουργείου να τροποποιήσει το επιμελητηριακό νόμο ή να εφαρμόσει το«Καλλικράτη» στα επιμελητήρια (συγχωνεύσεις σε επίπεδο περιφερειών). Σεκάθεπερίπτωση είπε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα ενημερωθούν για το χρόνο τωνεκλογών.Επίσης σημείωσε ότι  θαγίνουν αλλαγέςστα τμήματα και το Επιμελητήριο Ξάνθης θα κατέλθει στις εκλογές με ταεξήςτμήματα:: Εμπορικό, Υπηρεσιών και Μεταποιητικο (Βιομηχανικό -Βιοτεχνικό).Ακολούθησε συζήτηση και κατατέθηκαν προτάσεις για την κατανομή των  21 εδρών στα τμήματα καθώςυπήρχε διάστασηαπόψεων. Έτσι στην πρόταση του προέδρου να διαμοιραστούν οι έδρες μεαναλογία:6 στο Εμπορικό, 8 στο Υπηρεσιών, 7 στην μεταποίηση ο κ. Αθανασιάδηςαντιπρότεινε να δοθεί προβάδισμα στην μεταποίηση καθώς οι εισφορέςείναιμεγαλύτερες και είναι ο πιο δυναμικός κλάδος 7 στο υπηρεσιών και 5 στοΕμπορικό. Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα μέλη έχει το Εμπορικό τμήμα(2.382μέλη), ακολουθεί το Υπηρεσιών (2.343 μέλη) και η μεταποίηση (1.612μέλη). Ο κ.Κουτσουρίδης πρότεινε ισόποση και αναλογική με τον αριθμό των μελών(από 8Εμπορικό – Υπηρεσιών και 5 μεταποίηση). Σ’ αυτό διαφώνησε ο κ. Σιούταςο οποίοςπρότεινε 8 στο Εμπορικό 7 στην μεταποίηση και 6 στο υπηρεσιώνδικαιολογώνταςτην πρότασή του με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τονπιοδυναμικό κλάδο με τις μεγαλύτερες εισφορές, τη βιομηχανία, με λιγότερεςέδρεςαπό τα μπαρ και τα καφενεία». Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία καιυπερίσχυσε ηπρόταση του κ. Κουτσουρίδη. Ο κ. Σιούτας αποχώρησε επικαλούμενοςσυνεδρίαση τωνοικοπεδούχων του ΔΕΡΑΣ αφού προηγουμένως τόνισε ότι καταψηφίζει τονπροϋπολογισμό καθώς διαφωνεί κάθετα με τον τρόπο που χειρίζεται ηδιοίκηση ταχρήματα των μελών δίνοντας τεράστια ποσά σε ομάδες εργασίας.
 
Κριτική από Αθανασιάδη για τα έξοδα καιτα προγράμματα
Κριτική για τον προϋπολογισμό άσκησε και οεπικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αθανασιάδης, στηλιτεύοντας τη διοίκησηγιαελλιπή ενημέρωση και ζητώντας μεγαλύτερη ανάλυση των κωδικών τωνεξόδων. Επίσηςαναφέρθηκε με επικριτικό τρόπο στα προγράμματα (πχ. VITO, WIDE THESEE),αμφισβητώντας ευθέως την ανταποδοτικό τους όφελος αλλά και τονπρογραμματισμόκαι την διαχείριση αυτών.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εστάλη επιστολήαπό το Σύμβουλο του Επιμελητηρίου Δράμας, κύριο Άλκη Παπαδημητρίου στις3-9-2010, με την οποία ενημερώνει ότι απορρίφτηκε η αίτησηχρηματοδότησης απότη Γραμματεία της «Μαύρης Θάλασσας», επειδή δεν εστάλη εμπρόθεσμα από το Επιμελητήριο Ξάνθης τοκαταστατικό ίδρυσηςκαι δεν συμπληρώθηκε στην αίτηση συμμετοχής, Επίσης ότι δεν τηρήθηκανκάποιοιόροι, οι οποίοι είχαν επισημανθεί στην προκήρυξη και απορρίφθηκε τοπρόγραμμα.Η υπεύθυνη κα Παναγιώτου απάντησε στον κ. Αθανασιάδη ότι τοΕπιμελητήριοκατέθεσε για το πρόγραμμα «Μαύρη θάλασσα» 6 προτάσεις εκ των οποίων μιααπορρίφθηκε και ότι για το Αλιείας ξαναυποβλήθηκε.
Ο κ. Αθανασιάδης καταψήφισε τονπροϋπολογισμό του 2011 και την Δ’ τροποποίηση του προϋπολογισμού του2010.
 
Τον Μάρτιο η λειτουργία του ΓενικούΕμπορικού Μητρώου
Το 4ο θέμα αφορούσε τιςμισθώσεις των καταστημάτων του Επιμελητηρίου και εκεί ο κ. Μωραϊτηςεπεσήμανεότι σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει το επιμελητήριο να δίνει το καλόπαράδειγμαδιευκολύνοντας τους επαγγελματίες και να μισθώνει τα καταστήματα του μεχαμηλότερα ενοίκια. Ο κ. Αθανασιάδης έδειξε επιφυλακτικότητα σ’ ότιαφορά  τηδημοπράτηση αυτών των καταστημάτωντονίζοντας  ότι«υπάρχει και έναελεγκτικό συνέδριο και δεν θέλω να βρεθώ ούτε εγώ ούτε οι συνάδελφοίμου εδώστο Δ.Σ προ εκπλήξεως. Ο νόμος είναι αυστηρός», είπε και πρότεινε ναμην παρθείαπόφαση. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν τον έλεγχο από ορκωτούς λογιστέςγια τηχρήση του 2010 καθώς και τοποθέτηση ως προϊσταμένου τμήματος του κ.ΑραλάγιουΗλία.
Τέλος αναφορικά με το Γενικό ΕμπορικόΜητρώο ο κ. Ανδρικόπουλος σημείωσε ότι τον Μάρτιο θα λειτουργήσειπαρότισημείωσε ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξηςκαι τωνεπιμελητηρίων εξαιτίας της μεταφοράς της στα ΚΕΠ της άδειας λειτουργίαςτωνεπιχειρήσεων. Μάλιστα άσκησε κριτική στον κ. Χρυσοχοϊδη τονίζοντας ότι«είναιφωτογραφία πολιτικού του 1970»!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υποτονικότητα στις εκδρομές του Πάσχα

Υποτονικότητα, μείωση και ακυρώσεις. Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν την κινητικότητα …