Μάστιγα το πράσινο σκουλήκι

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Επέλαση κάνει το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa armigera) στα βαμβακοχώραφαόλης της χώρας προσβάλλοντας τα «καρύδια» του βαμβακιού καικαταστρέφοντας τησοδειά. Στο έλεός του και οι αγρότες του νομού μας με καταστροφή πουαγγίζει το80% στον κάμπο, εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αποζημιώσεις μέσα απότοπρόγραμμα ΠΣΕΑ της Ε.Ε. καθώς το πράσινο σκουλήκι δεν εντάσσεται στονκανονισμότου ΕΛΓΑ και άρα η ζημία δεν καλύπτεται με αποζημιώσεις από πλευράςτου. Ταφυτοφάρμακα είναι ανίσχυρα μπροστά του στην παρούσα φάση καθώς ότανγίνεται οψεκασμός λόγω της υψηλής θερμοκρασίας φωτοδιασπώνται και χάνουν τηδράση τουςενώ όταν ήταν στην περίοδο της μετάλλαξης του από πεταλούδα δεν τοπρόλαβαν οιγεωπόνοι.
 
Κινδυνεύουν να χάσουντην επιδότηση
Σε μεγάλη ανησυχία και αγωνία έχουν περιέλθει οι αγρότες τουνομού μας που βλέπουν την καταστροφή της σοδειάς τους,  ανήμποροι να την αναστρέψουνκαι επιπλέον ναέχουν κάνει έξοδα  (ποτίσματαφυτοφάρμακα, αγροτικές δουλειές ) με κόστος που το εκτιμούν σε 100 ευρώ/ ανάστρέμμα. Ηανησυχία τους εντείνεται καθώς εκτιμούν ότι έτσι όπως εξελίσσεται ηκατάσταση ηστρεμματική απόδοση δεν θα ξεπεράσει τα 50 κιλά το στρέμμα ( όταν οιίδιοιέχουν ξοδέψει 100 ευρώ ανά στρέμμα) όταν το πλαφόν για να πάρουν τηνεπιδότησηείναι 200 – 250 κιλά το στρέμμα. Σημειωτέον ότιστο βαμβάκι ισχύει καθεστώς συνδεδεμένης επιδότησης με τηνπαραγωγή και για να μπορέσει να πάρει κανείς την επιδότηση  των 80 ευρώ /ανά στρέμμαπου αντιστοιχεί στοπλαφόν σε επίπεδο χώρας που είναι 2.350.000 κιλά που αντιστοιχεί σεεπιδότησηπρέπει να έχουν στρεμματική απόδοση 200 – 250 κιλά το στρέμμα. Έτσι καιξόδεψανκαι σοδειά δεν έχουν και κινδυνεύουν αν μην πάρουν την επιδότηση…     
 
Συνάντηση των αγροτώντου νομού μας με τον υφυπουργό κ. Καρχιμάκη
Είδαν και απόειδαν και ο πρόεδρος των αγροτών του νομού μαςκ. Κώστας Δαλάτσης με τον πρώην πρόεδρο κ. Ντίνο Γλερίδη μετά απόπαρέμβαση τουβουλευτή κ. Σωκράτη Ξυνίδη συναντήθηκε με τον υφυπουργό ΑγροτικήςΑνάπτυξης κ.Μιχάλη Καρχιμάκη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Χατζηαντωνίου Όπως μαςπληροφόρησεο κ. Δαλάτσης η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Καρχιμάκηςσυμμερίστηκαν το πρόβλημα και τους είπαν ότι έχει αρχίσει η διαδικασίααπό τονΕΛΓΑ σε συνεργασία με την Ε.Ε. να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοίχωρίς ναισχύει το πλαφόν μέσα από το πρόγραμμα Π.Σ.Ε.Α. Αλλά και αυτό δεν είναιπανάκεια καθώς οι αποζημιώσεις από τα Π.Σ.Ε.Α. θα τις πάρουν οι αγρότεςμετάαπό 1,5 χρόνο!   
«Φέτος έχουν καλλιεργηθεί 3εκ. στρέμματα βαμβάκι πανελλαδικά και στον νομό μας30.000. Οι αγρότεςέσπειραν βαμβάκι γιατί η τιμή του ανέβηκε στο χρηματιστήριο και πιάνειέως και40 λεπτά το κιλό. Αλλά ο περσινός χειμώνας με τις βροχές και τηνέλλειψηπαγωνιάς ευνόησαν το πράσινο σκουλήκι. Δεν έγιναν και οι ψεκασμοί στοστάδιοτης πεταλούδας και φτάσαμε σε σχεδόν ολοσχερή καταστροφή. Ας ελπίσουμεότι θααποζημιωθούμε γιατί κάποιοι που δεν έχουν άλλες παραγωγές είναι σε πολύδεινήθέση», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια καθαρή φωνή και συνετή σκέψη από την μειονότητα

«Αυτή η χώρα όσο είναι δική σας είναι και δική μας», «Αυτοί που δεν αγαπάνε την πατρίδα , …