Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Μαύρα» Χριστούγεννα στο Γηροκομείο Ξάνθης

«Μαύρα» Χριστούγεννα στο Γηροκομείο Ξάνθης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Με την ευκαιρία της «παρέλασης» ευχών που θα κάνουν οι τοπικές αρχέςαπό το Γηροκομείο της Ξάνθης ένεκα των εορτών των Χριστουγέννων και τηςΠρωτοχρονιάς, τη φετινή χρονιά καλούνται να δείξουν έμπρακτα τη στήριξήτουςστο έργο του Γηροκομείου και τους συνανθρώπους μας της Τρίτης Ηλικίας,ειδάλλωςμία σημαντικότατη κοινωνική δομή του τόπου μας απειλείται ακόμη και με«λουκέτο».
Αντιμέτωπο με χρέη και με την έλλειψη οποιασδήποτε μορφής οικονομικήςβοήθειας βρίσκεται το Γηροκομείο της Ξάνθης που ιδρύθηκε το 1964 καιδιανύειτην πιο δύσκολη περίοδο λειτουργίας του. Με το που άνοιξε η συζήτησηγια τοκλείσιμο του αντίστοιχου ιδρύματος της πρωτεύουσας, η πρόεδρος τουΓηροκομείουΞάνθης κ. Βιβή Στυλιανίδου, που επί 40 και πλέον χρόνια αγωνίζεται γιατηναδιατάραχτη διαβίωση των τροφίμων του, θέτει στο προσκήνιο ταπροβλήματα πουαντιμετωπίζει το Γηροκομείο που δε δύναται πλέον να καλύψει ούτε τιςστοιχειώδεις ανάγκες του.
Για τρίτο μήνα τα 20 άτομα του προσωπικού έχουν μείνει απλήρωτα, ενώακόμη περισσότερο επιβαρύνει τα οικονομικά του ιδρύματος η δόση τουδανείου πουσύναψε το Γηροκομείο, προκειμένου να αγοράσει παρακείμενη έκταση για ναεπεκτείνει τη δομή του.
«Το οικόπεδο στοίχισε 720.000 ευρώ», εξηγεί η κ. Στυλιανίδου, «γιατην κάλυψη του ποσού πωλήσαμε τη μη προσοδοφόρα περιουσία τουΓηροκομείου,συλλέξαμε 554.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα πήραμε δάνειο 270.000 ευρώ,όταν ονομάρχης μας αρνήθηκε οικονομική στήριξη. Τώρα πληρώνουμε 1.500 ευρώδόση τομήνα συν την φορολογία που ανεβάζει το ποσό». Εξηγεί ότι, όσον αφοράτηνεπιλογή της επένδυσης, ουσιαστικά πωλήθηκαν αυτά που δεν απέφεραν κέρδηστοίδρυμα, με σκοπό να αναπτυχθεί περισσότερο το έργο του. Παράλληλα,προκαλείόποιον επιθυμεί να ελέγξει τη διαχείριση του Ιδρύματος, υποστηρίζονταςότι όλεςοι ενέργειες είναι καταγεγραμμένες με κάθε λεπτομέρεια.
«Τώρα βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση», λέει αγανακτισμένη καιαπογοητευμένη η πρόεδρος του Γηροκομείου, «χρωστάμε στους μειοδότες καιαδυνατούμε να πληρώσουμε το προσωπικό. Βλέπετε, τα έσοδα μας, πέρα απότηνεπιχορήγηση του 1/3 των λειτουργικών μας εξόδων από το κράτος ως ΝΠΙΔ,  είναι μόνο από το κεράκιπου θα ανάψει οσυνάνθρωπος, τα χρήματα που θα δοθούν στο ίδρυμα αντί στεφάνου στιςκηδείες καιτις χορηγίες φιλεύσπλαχνων συμπολιτών, που κι αυτές μειώθηκανσημαντικά».
Με πικρία η κ. Στυλιανίδου μιλά για την αδιαφορία που δείχνει ητοπική κοινωνία και η ηγεσία της. Συγκεκριμένα, μέσω του κ. Ακριτίδη,τουμηχανικού της εκκλησίας του Γηροκομείου, ήρθε αρχιτέκτονας από τηνΑθήναπροκειμένου να ασχοληθεί αφιλοκερδώς με την κατασκευή των υποδομών τηςεπέκτασης, ενώ είχε γίνει πρόταση από το Γηροκομείο για να προσφερθούνξανθιώτες του κλάδου να συνδράμουν για το έργο αυτό. Επιπλέον, στηνπρόταση τουΙδρύματος να προσφέρουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ένα ποσό από τιςΓιορτέςΠαλιάς Πόλης για να αντικατασταθεί το χαλασμένο πλυντήριο,ανταποκρίθηκαν μόνοοι Κατασκηνωτές και ο πολιτιστικός σύλλογος Ευμοίρου. Σιγή και απόμέρους τωντοπικών αρχών που «επιχορηγούν» τόσες και τόσες εκδηλώσεις,διοργανώνουνκαρναβάλια και πατατιάδες, αλλά δεν αγόρασαν ούτε εισιτήρια για τησυναυλία τουΑλκίνοου Ιωαννίδη, ο οποίος τραγούδησε αφιλοκερδώς για το ΓηροκομείοτηςΞάνθης.
Κι αυτά ενώ το Γηροκομείο φροντίζει 55 τρόφιμους και δίνει τηδυνατότητα φιλοξενίας σε ηλικιωμένους, όταν οι οικείοι λείπουν ταξίδι ήαρρωσταίνουν, δίνοντας τους μάλιστα τη δυνατότητα να πληρώσουν μέχριτου ποσούπου μπορούν να διαθέσουν.
Σε αυτό το κλίμα καλείται να «γιορτάσει» τα Χριστούγεννα το ΓηροκομείοΞάνθης, με το βλέμμα στο φόβο μήπως οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μαςαναγκαστούννα εγκαταλείψουν αυτή τη στέγη που στην σχεδόν 60χρονη ζωή του έχειφιλοξενήσειπερίπου 70.000 ηλικιωμένους της πόλης μας, παρέχοντας ένα καταφύγιοειδικά στιςδύσκολες μέρες που διανύουμε σήμερα.
Για το λόγο αυτό η κ. Στυλιανίδου σχεδιάζει να καλέσει σε έκτακτησυνέλευση την Τετάρτη το Μητροπολίτη, τον αντιπεριφερειάρχη, τουςβουλευτές τουνομού και τους δημάρχους, προκειμένου να κάνουν όλοι μαζί μία ύστατηπροσπάθειανα διατηρήσουν τις κοινωνικές δομές της πόλης μας και μαζί τους τηνκοινωνικήσυνοχή και την ανθρωπιά στους πολίτες της. «Και το χριστουγεννιάτικοτραπέζιφέτος το έκανε κάποιος που έχει τη μητέρα του στο Ίδρυμα και η κοπή τηςπίταςμας την Πρωτοχρονιά, παρόλο που όλοι θα έρθουν για τις ευχές, θα είναιλιτή καιμικρή κι όταν μιλήσω θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτό τον κόσμο πουστάθηκεδίπλα μας και μας βοηθάει», συμπληρώνει η κ. Στυλιανίδου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημοψήφισμα ΛΑΕ για τους μετανάστες

«ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΕ», ζητάει το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. για το νέο νομοσχέδιο περί μεταναστών που τέθηκ…