Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Το «δράμα» των καπνιστών και των ιδιοκτητών καφέ – μπαρ

Το «δράμα» των καπνιστών και των ιδιοκτητών καφέ – μπαρ

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
   
 
Λήγει την 1η Οκτωβρίου ο μήνας προσαρμογής καιπροειδοποιήσεων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδακαιξεκινά η περίοδος των προστίμων για εκείνους, που δεν συμμορφώνονται μετα όσαορίζει ο νόμος κατά του καπνίσματος, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε απότην 1ηΣεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ μέσα σ’ αυτή την μεταβατική περίοδο οι ιδιοκτήτεςκαφέ – μπαρ – όπως μας πληροφορούν οι εκπρόσωποί τους- καθ’ όλα νομοταγείς απέσυραν τα σταχτοδοχεία,ήταν εφοδιασμένοι με τα ειδικά φυλλάδια, ενημέρωναν τους πελάτες ότιαπαγορεύεταιεντός των καταστημάτων τους το κάπνισμα όμως σοβαρά συμπεράσματα γιατηναντίδραση του …καπνιστικού κοινού δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν καθώς οκαιρόςήταν καλός και οι πελάτες καπνίζοντες και μη επέλεγαν τα …τραπεζάκιαέξω…
 
Υπάρχουν οι νομοταγείςκαπνιστές και οι αντιδραστικοί
Σε δύο κατηγορίες μπορούμε να εντάξουμε τους καπνιστές. Σ’ αυτούςπου το πήραν απόφαση μέσα σ’ αυτό το μεταβατικό διάστημα ότι ο νέοςνόμοςωφελεί σοβαρά την υγεία τους (καθώς κάποια τσιγάρα γλιτώνουν) και είναικαι εκπεποιθήσεως νομοταγείς οπότε κάνουν … «πέτρα την καρδιά τους» και μόνοόταν δενμπορούν να υπερνικήσουν τη δύναμη της βλαβερής συνήθειας παρατούν τηνπαρέα καικάνουν ένα τσιγάρο στο πόδι έξω από το μαγαζί που διασκεδάζουν. Σ’ αυτήτηνκατηγορία έχει αυξηθεί πολύ το ποσοστό αυτών που κάνουν προσπάθειες νακόψουντο τσιγάρο είτε μόνοι τους είτε απευθυνόμενοι στα ειδικά κέντραδιακοπήςκαπνίσματος. Στην περιφέρεια μας λειτουργούν στα νοσοκομεία της Καβάλαςκαι τηςΚομοτηνής. Η άλλη κατηγορία  είναιοιαμετανόητοι που θωρούν ότι ο νέος νόμος τους αδικεί κατάφωρα  επειδή τους καθιστά υπόδιωγμόν, καταπατώνταςένα ανθρώπινο δικαίωμα τους και γι αυτό αντιδρούν είτε αρνούμενοι ναμηνκαπνίσουν σε κλειστούς χώρους, είτε διαπληκτίζονται με τουςκαταστηματάρχες,είτε μένοντας απλά σπίτι!   
 
Κάποιοι εκπρόσωποισωματείων – όπως παρουσιάζονται –  υπόσχονταιστους καταστηματάρχες Λέσχες καιπροσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό νόμο
«Θύματα» όλης αυτής της κατάστασης είναι κυρίως οιιδιοκτήτες καφέ – μπαρ – καφενείων, εστιατορίων και ταβερνών(καταστήματαυγειονομικού ενδιαφέροντος) που βλέπουν τα μαγαζιά τους άδεια και λόγωτηςκρίσης και λόγω του αντικαπνιστικού νόμου και χωρίς να …εισπράττουν ένααντισταθμιστικό όφελος όπως έγινε σε Γαλλία – Αγγλία π.χ. μείωση τουΦΠΑ όπωςεξάλλου το έθεσαν ως αίτημα στη διαβούλευση μέσω των συνδικαλιστικώντουςοργάνων. Έτσι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον τηςεπιχείρησης τουςπου εν’ όψει και του χειμώνα προβλέπεται …παγερό τους καθιστάευκολόπιστους καιολοένα και κερδίζουν έδαφος κάποιοι που εμφανίζονται ως εκπρόσωποιαναγνωρισμένων σωματείων και υπόσχονται έναντι συνδρομής να κάνουνπροσπάθειεςγια προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου ή την μετατροπή τωνκαταστημάτων τουςσε Λέσχες όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα.
 
«Είναι απατεώνες,  σωματεία«μαϊμού» λένε οι εκπρόσωποι του σωματείουκαι της Ομοσπονδίας του νομού και εφιστούν την προσοχή στουςκαταστηματάρχες τηςπόλης μας
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τέτοια σωματεία και έχουν κάνεικρούσεις σε πολλούς καταστηματάρχες της πόλης μας. Αυτό μαςεπιβεβαιώνουν οπρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου καφέ – μπαρ κ. Πασσαλής καιΙντζέςαντίστοιχα καθώς και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. ΣωτήρηςΤσιακίρογλου στηνοποία υπάγεται το σωματείο.
«Είναι επαγγελματίεςαπατεώνες που τάζουνε τους καταστηματάρχες λαγούς με πετραχήλια για ναοικειοποιηθούν  χρήματα.Τους λένε ότι θαπροσφύγουν στο ΣτΕ τους λένε ότι θα διεκδικήσουν να επιτραπούν οιΛέσχες …ήακόμη και για άλλα προβλήματά τους. Εφιστώ την προσοχή τωνεπαγγελματιών …μηνπέσουν θύματα! Να εμπιστεύονται το θεσμοθετημένο σωματείο του νομού μαςπουτους εκπροσωπεί», επισημαίνει ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Πασσαλής.
«Είναι τελείωςαναξιόπιστοι…Λένε ότι έχουν ομοσπονδία όμως δέχονται μόνο μεμονωμένεςεπιχειρήσεις ως μέλη και όχι σωματεία», επισημαίνει οαντιπρόεδρο κ.Ανδρέας Ιντζές.
«Για μαϊμού – σωματείο» που εξαπατά τους καταστηματάρχεςκάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου: «Κάνουν αρπαχτές …μοιράζουν υποσχέσεις καιπολλοί επαγγελματίες τους πιστεύουν. Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.Να έχουνεμπιστοσύνη στο σωματείο τους και στην Ομοσπονδία που είμαστε μέλη τηςΠΟΕΣΕπου είναι υπό  τηναιγίδα της ΓΕΣΕΒΕ.Αυτά είναι σωματεία «μαϊμού»… 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διήμερο Πατατιάδας 2010

Οι εκδηλώσεις της φετινής Πατατιάδας 2010 που διοργανώνει οδήμος Βιστονίδας θα πραγματοποι…