Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Ισραήλ επιτίθεται στην Ράφα – Η μετακίνηση επιβατών και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς

Το Ισραήλ επιτίθεται στην Ράφα – Η μετακίνηση επιβατών και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς

0

Τι δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα


«Η πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα είναι “στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης”», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ


Μονάδες του ισραηλινού στρατού κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, το οποίο συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) την Τρίτη (07/05), τηρώντας την «υπόσχεσή» για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη νότια Γάζα.

Βίντεο και εικόνες που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα X (Twitter) από τις IDF δείχνουν ισραηλινές σημαίες και ένα βίντεο με τανκ του ισραηλινού στρατού στο πέρασμα, με τον ισραηλινό στρατό να δίνει λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Παράλληλα, «η πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα είναι “στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης”», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Να σημειωθεί ότι απορρίφθηκε από το Ισραήλ η πρόταση κατάπαυσης πυρός που πρότειναν η Αίγυπτος και το Κατάρ. Η προτεινόμενη συμφωνία θα εξασφάλιζε επίσης την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα καθώς και ενός απροσδιόριστου αριθμού Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με το Al-Jazeera.

Κασσελάκης για Ράφα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να λάβει σαφή θέση»

Την επίθεση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Ράφα καταδίκασε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση «να λάβει επιτέλους σαφή θέση».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτέλους να παρέμβει για να εξασφαλίσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την απεριόριστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επιστροφή όλων των ομήρων», τόνισε μεταξύ άλλων.

ΠΑΣΟΚ: Άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη συνομιλιών για τη δίκαιη λύση των δύο κρατών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος εξέφρασε το πάγιο αίτημα προς τη διεθνή κοινότητα «για καταλλαγή στη Γάζα. Η χθεσινή εντολή εκκένωσης της Ράφα και οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν κατευθύνονται στην εκτόνωσης της κρίσης και φοβόμαστε ότι η ανθρωπιστική τραγωδία με την εκατόμβη νεκρών αμάχων στην Παλαιστίνη θα συνεχιστεί. Αυτό πρέπει να τελειώσει με άμεση κατάπαυση πυρός και έναρξη των διαπραγματεύσεων για ειρήνη και για τη δίκαιη λύση των δύο κρατών στην περιοχή. Πρέπει οι όμηροι να επιστραφούν άμεσα από τη Χαμάς, που αυτήν τη στιγμή πλήττει τον παλαιστινιακό λαό και τα δίκαια αιτήματά του για κράτος, αλλά και να σταματήσει η εκατόμβη αμάχων από τις ισραηλινές δυνάμεις σε βάρος Παλαιστινίων που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, κατά προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

ΚΚΕ: «Το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού»

Ανακοίνωση κατά του Ισραήλ από το ΚΚΕ, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Ράφα.

«Το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ κλιμακώνει την γενοκτονία του σε βάρος του παλαιστινιακού λαού με την επίθεση στο πέρασμα της Ράφα. Πρόκειται για μια επίθεση προαποφασισμένη, όπως αποδεικνύει και η απόρριψη εκ μέρους του Ισραήλ της πρότασης Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία. Καταρρίπτονται έτσι και τα τελευταία προσχήματα των συμμάχων του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση, που στηρίζουν την βαρβαρότητα εναντίον των Παλαιστινίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

Χαρίτσης για Γάζα: «Αν θέλουμε ακόμα να λεγόμαστε άνθρωποι, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα»

Την ανάληψη δράσης για την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα, ζητά με δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η πιο κρίσιμη στιγμή είναι τώρα! ΤΩΡΑ όλα τα μάτια του κόσμου να στραφούν στην Ράφα! ΤΩΡΑ που ο αγώνας για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σφαγής είναι στο πιο κομβικό σημείο. Αύριο θα είναι πολύ αργά. ΤΩΡΑ είναι η στιγμή!», αναφέρει με έμφαση ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και προσθέτει: «Η γενική εκεχειρία και η κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα είναι επιβεβλημένη για να σταματήσει αμέσως αυτή η σφαγή. Και αυτό όμως, πλέον, δεν αρκεί. Πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ η εισβολή και η εκκένωση της Ράφα που συνιστά έγκλημα πολέμου κατά το Διεθνές Δίκαιο και να μείνουν ανοιχτές οι ανθρωπιστικές δίοδοι. Η χαραμάδα ελπίδας που άνοιξε χθες, μοιάζει εξαιρετικά επισφαλής. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, όχι μόνο στέκεται αρνητικά απέναντι στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός, αλλά λίγες ώρες αργότερα πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις και χερσαία εισβολή στο ανθρωπιστικό πέρασμα της Ράφα. Οι εμπλεκόμενες πλευρές χρειάζεται να επιστρέψουν άμεσα στη διπλωματία. Η πρόταση τριών φάσεων Αιγύπτου και Κατάρ μπορεί να αποτελέσει βάση για την κατάπαυση του πυρός».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο σημεία δειγματοληψίας για rapid test και αυτή την εβδομάδα στην Ξάνθη

Στο Isobox του ΚΥ Ξάνθης και το ξύλινο σπιτάκι της πλατείας Ελευθερίας   Συνεχίζεται …