Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Λουκέτο» και φέτος στην κατασκήνωση των Αβδήρων

«Λουκέτο» και φέτος στην κατασκήνωση των Αβδήρων

1

Πέντε χρόνια κλειστή…μάλλον οριστικά κλειστή! Ερημοποίηση των εγκαταστάσεων – Στερούνται διακοπές εκατοντάδες παιδιά


Αλλά οι κρατήσεις «Υπέρ κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας» καταβάλλεται κανονικά από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα!


Κλειστή και σιωπηλή από χαρούμενες παιδικές φωνές, θα παραμείνει και φέτος για 5η συνεχή χρονιά, η κατασκήνωση με την επωνυμία «Αρχαία Άβδηρα», που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη των Αβδήρων, σ’ ένα λοφάκι με ειδυλλιακή θέα στο Θρακικό πέλαγος. Η κατασκήνωση έχει να λειτουργήσει από το 2019 καθόσον τα χρόνια που ακολούθησαν το 2020, 2021 και το 2022, ήταν χρόνια κορωνοϊού και όλες αυτές οι δομές δεν λειτούργησαν. Όμως δεν άνοιξε ούτε πέρσι που άνοιξαν όλες οι κατασκηνώσεις που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας αλλά δεν θα ανοίξει ούτε και φέτος. Έτσι είναι φανερό ότι ο κορωνοϊός λειτούργησε σαν μια πρώτης τάξης δικαιολογία για να μπει λουκέτο σε μια ιστορική κατασκήνωση που χάρισε πολλές όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις σε πολλές γενιές.

Πέντε χρόνια κλειστή…μάλλον οριστικά κλειστή!

Στην προσπάθειά μας να μάθουμε τον λόγο που θα παραμείνει κλειστή η κατασκήνωση, απευθυνθήκαμε στην διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Εύη Στυλιανίδου, η οποία όμως μας υπέδειξε την διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Μαρία Κοσμίδου ως αρμόδια για το θέμα. Η κ. Στυλιανίδου ωστόσο επικαλέστηκε μειωμένο ενδιαφέρον των μαθητών και προσωπικού που θα στελεχώσει την κατασκήνωση, ως τους βασικότερους λόγους που δεν λειτουργεί. Σημείωσε μάλιστα ότι την τελευταία φορά που λειτούργησε ενώ υπήρξε ενδιαφέρον στην αρχή, στη συνέχεια πολλά παιδιά δεν ολοκλήρωσαν την κατασκηνωτική περίοδο αποχωρώντας πιο γρήγορα. Στο ερώτημα αν αυτό σημαίνει και οριστικό τέλος για την κατασκήνωση των Αβδήρων η κ. Στυλιανίδου απάντησε πως δεν είναι στην αρμοδιότητά της αλλά δεν νομίζει πως είναι οριστικό τέλος. Παρά ταύτα να σημειώσουμε ότι δεν έχει γίνει καμιά ανανέωση ή συντήρηση των υποδομών της κατασκήνωσης τα τελευταία χρόνια. Σ’ ότι αφορά την κ. Κοσμίδου ήταν απασχολημένη και δεν κατέστη δυνατή επικοινωνία μας.

Κρατήσεις «Υπέρ κατασκηνώσεων»

Είναι φανερό ότι δεν είναι στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει την κατασκήνωση των Αβδήρων και ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός, και αποσκοπεί σε μείωση εξόδων. Την ίδια στιγμή όμως ο κάθε εργοδότης του ιδιωτικού τομέα κάθε χρόνο, για κάθε εργαζόμενο  καταβάλλει κρατήσεις που ανέρχονται στα 20 ευρώ, ανά εργαζόμενο «Υπέρ κατασκηνώσεων του Υπουργείου Παιδείας».

Ερημοποίηση των εγκαταστάσεων – Στερούνται διακοπές εκατοντάδες παιδιά

Να σημειώσουμε ότι η κατασκήνωση των Αβδήρων λειτουργεί από την δεκαετία του 1960. Το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει ποτέ ξανά σημαίνει αυτόματα ερημοποίηση των εγκαταστάσεων. Παράλληλα στερεί πολλούς μαθητές την δυνατότητα να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές και να κοινωνικοποιηθούν και παράλληλα στερεί από την περιοχή τη ζωντάνια και την τουριστική κίνηση. Να θυμίσουμε πως κάθε καλοκαίρι στις δύο κατασκηνωτικές περιόδους που λειτουργούσε φιλοξενούσε πάνω από 300 παιδιά ενώ παλιότερες εποχές φιλοξενούσε παιδιά από άλλες χώρες όπως την Σερβία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία.

Κανονικά θα λειτουργήσει η κατασκήνωση της Μητρόπολης  Ξάνθης στην Δρυμιά

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στην ΑΜΘ δεν υπάρχει άλλη κατασκήνωση του Υπουργείου Παιδείας αλλά υπάρχει η κατασκήνωση της Μητρόπολης Ξάνθης στην Δρυμιά, που όπως πληροφορηθήκαμε θα λειτουργήσει κανονικά όπως και πέρσι και στις δύο περιόδους.

Η λειτουργία των κατασκηνώσεων ξεκίνησε το 1996 και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο σημεία δειγματοληψίας για rapid test και αυτή την εβδομάδα στην Ξάνθη

Στο Isobox του ΚΥ Ξάνθης και το ξύλινο σπιτάκι της πλατείας Ελευθερίας   Συνεχίζεται …