Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Προεκλογικός «πυρετός» στο Δημοτικό συμβούλιο

Προεκλογικός «πυρετός» στο Δημοτικό συμβούλιο

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Ανεβαίνει ο προεκλογικός «πυρετός» και σκληραίνει η κόντραμεταξύ των υποψηφίων επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του ΔήμουΞάνθης, σεβαθμό που το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου (2μ.μ.)έμοιαζε με…αρένα. Αιχμή του δόρατος το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα ΑστικήςΑνάπτυξης», ύψους4 εκ. ευρώ το οποίο προκηρύχθηκε στις 16 Ιουνίου από την Περιφέρεια,έγινε ηανάθεσή του με απόφαση (κατά πλειοψηφία) από το Δ.Σ. της 28ης Ιουλίου στην ΕΠΑ (Επιτροπή της ΤΕΔΚ)για τηνεκπόνηση μελέτης και δόθηκε παράταση μέχρι της 23 Σεπτεμβρίου, όποτεκαι ηκαταληκτική ημερομηνία κατάθεσης στην περιφέρεια της μελέτης για τηνπεριοχήπαρέμβασης και τα προτεινόμενα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τοπρόγραμμα. Έτσιτο θέμα ήρθε αιφνιδιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ δεν υπήρχε ωςθέμαστα ημερησίας διάταξης, την εισήγηση του οποίου έκανε ο ίδιος οδήμαρχος με τοερώτημα να αποφασιστεί αν θα συζητηθεί ή όχι.
 
Μια ζωή με το πιστόλι στον κρόταφο…
Αυτή η εσπευσμένη με στοιχεία σπασμωδικότητας κίνηση τουδημάρχου να φέρει το θέμα στο παρά πέντε με την δικαιολογία «να μηνχαθούν ταλεφτά», όσο και το γεγονός ότι δεν δόθηκε χρόνος για διαβούλευση  – προϋπόθεση που ορίζεταιαπό το πρόγραμμα-  με τους φορείςκαι τους εταίρους τουπρογράμματος (ΔΠΘ, ΤΕΕ, ΕΒΕ, ΕΚΞ) να κάνουν τις προτάσεις τους για έναθέμαιδιαιτέρως σημαντικό που αφορά παρεμβάσεις και έργα στην πόλη συν τουότι οιεπικεφαλής ενημερώθηκαν μόλις την τελευταία στιγμή προκάλεσαν τηνσθεναρήαντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που εκφράστηκε με εύγλωττο τρόπο:«Πάνταεκ του προχείρου τα κάνετε όλα…πάντα με το πιστόλι στον κρόταφο…καιπάντα με τοδίλημμα μη χάσουμε λεφτά», ήταν η αντίδραση του κ. Πούλιου. Επίσηςεξέφρασε τηνένστασή του ως προς την περιοχή παρέμβασης επισημαίνοντας ότι δεντηρούνται τακριτήρια που  θέτειτο πρόγραμμα πουουσιαστικά αποσκοπούν στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών.
Με ανάλογη επιχειρηματολογία αντιμετώπισε το θέμα και ο κ.Ανταμπούφης που αντικαθιστούσε τον απόντα πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Φιλίππου:«Είναιαπαράδεκτο. Η όλη διαδικασία είναι πρόχειρη…Ανακοινώσατε ένα θέμα τόσοσημαντικό και μας καλείτε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία χωρίς ναμας δοθείχρόνος να ενημερωθούμε επαρκώς . Δεν γνωρίζω αν υπάρχει μεθόδευση αλλάημεθοδολογία πού επιλέχτηκε είναι απαράδεκτη».
Σύμφωνος και ο κ. Μαλκότς ο οποίος επιπρόσθετα προέβαλε καιτην ένστασή του για την περιοχή παρέμβασης που όπως αναφέρεται στημελέτη είναιτο κέντρο της πόλης και προτεινόμενα έργα η ανακατασκευή του Δημαρχείουκαιάλλα έργα όμως μέσα στο κέντρο.: «Φτάνει πια με το κέντρο τηςπόλης…Υπάρχουνσυνοικισμοί που επιβάλλεται να γίνουν έργα». 
 
«Στριμώχτηκε» ο δήμαρχος…
Με εμφανή την προσπάθεια να… ξεγλιστρήσει από τις μομφέςσύσσωμης της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος κ. Στυλιανίδης ήτανδιαλλακτικός.Δικαιολογήθηκε ότι ήταν πολύ «σφιχτές» οι ημερομηνίες, ότι έπεσαν μέσαστοκαλοκαίρι και ότι τα μέλη της ΕΠΑ έκαναν πολύ επίπονη δουλειά για ναπρολάβουννα εκπονήσουν τη μελέτη. Δεν απάντησε όμως στην ερώτηση του κ. Πούλιουγιατί ηανάθεση στην ΕΠΑ έγινε στο Δ.Σ. της 28ης Ιουλίου ενώ από την προκήρυξη(16Ιουνίου) μέχρι τις 28 Ιουλίου, μεσολάβησε το Δ.Σ. της 28 Ιουνίου! Σ’ότι αφοράτο ίδιο το πρόγραμμα είπε ότι το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπονται έργαμόνο στηνπόλη και όχι στους οικισμούς και αυτό όμως έχει τη θετική του πλευράκαθώς έτσιαπελευθερώνονται πόροι για έργα στις γειτονιές και τους οικισμούς τουδήμου,προσθέτοντας επίσης ότι για τους οικισμούς υπάρχει και η επιλογή τουΕΣΠΑ ή τουLeader και των ΟΠΑΑΧ που δεν «καλύπτουν» την πόλη. Επίσης τόνισε ότι επιλέχτηκαν έργα ώριμα(όπως το Δημαρχείο) και ότι είναι πολύ σημαντική η αναβάθμιση τουεμπορικούιστού της πόλης ιδιαίτερα μια εποχή όπου ο νομός μας κατακλύζεται απότην «επιδρομή»των πολυκαταστημάτων. Τέλος επιδιώκοντας προφανώς να στρογγυλοποιήσειτα πράγματα είπε ότι το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το 2015 και στο διάστημα αυτόπροβλέπεται και τροποποίηση της μελέτης. Όλη αυτή η συζήτηση έγινε γιαν’αποφασιστεί αν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι και τελικά αποφασίστηκε κατάπλειοψηφία να …συζητηθεί, ενώ η αντιπολίτευση δεν συναίνεσε. Έτσισυνεχίστηκε ησυζήτηση με την παρουσίαση της μελέτης από την Επιτροπή πουαπαρτίζονταν απότον κ. Παυλίδη, την κα Μούτσιου και τον κ. Μίχο.
 
Καταγγελία Πούλιου αποκλειστικά στο «Ε» για εκβιασμούςδημοτικών συμβούλων του από τον Μανώλη Φανουράκη
Η προεκλογική κόντρα κορυφώθηκε και προσωποποιήθηκε μεταξύΠούλιου και Φανουράκη φτάνοντας μάλιστα σε σημείο έκρυθμο! Αφορμή ηαναφοράστις Γιορτές της Παλιάς Πόλης που ήρθε ως ενημέρωση στην αρχή τηςσυνεδρίασης.Ο κ. Πούλιος καταλόγισε «πολιτικές σκοπιμότητες» στον κ. Φανουράκη ενώλάδι στηφωτιά έριξε ο κ. Φανουράκης όταν απαντώντας στον κ. Πούλιο του είπε ότιτώραευχαριστεί τους συλλόγους όταν ενδιάμεσα των γιορτών μιλούσε για«γερασμένουςσυλλόγους» και ότι αυτό είναι που ενέχει πολιτική σκοπιμότητα. Ησυζήτησηπροσωποποιήθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Πούλιος δευτερολογώνταςμίλησε γιαεκβιασμούς του κ. Φανουράκη και τον αποκάλεσε «μακρύ χέρι τηςδιοίκησης». Πιοξεκάθαρα μίλησε ο κ. Πούλιος εκτός αιθούσης στο «Ε»: «Ο κ. Φανουράκηςέχειεξελιχθεί προεκλογικά στο μακρύ χέρι της διοίκησης. Εξελίσσεται σεάλλον έναβραχίονα απ’ αυτούς που ο ίδιος «πολεμούσε» και έχει εξελιχθεί σεχειρότερουςαπ’ αυτούς που πολεμούσε. Έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες απόυποψηφίους μαςπου πάει και τους απειλεί ακόμη και με την δουλειά τους θέλοντας νατουςαποτρέψει να κατεβούν υποψήφιοι μαζί μας και να κατεβούν υποψήφιοι μετηνπαράταξη του κ. Στυλιανίδη. Αν αυτό δεν είναι ωμός εκβιασμός τι είναι»;
 
 
Φανουράκης: «Ας πάει στον εισαγγελέα…»
Ο κ. Φανουράκης απάντησε επίσης εκτός αιθούσης στον κ.Πούλιο μέσω του «Ε»:  «Επειδήείναι ησυνήθης τακτική του κ. Πούλιου να καταγγέλλει και να μιλά γιαεκβιασμούς τονπροκαλώ να πάει στον εισαγγελέα και να με καταγγείλει. Αν κάνωεκβιασμούς ή ανείμαι το μακρύ χέρι της διοίκησης. Πιστεύω ότι η τετραετή πορεία τουσυγκεκριμένου συνδυασμού έχει αποδείξει μόνο καταγγελίες καιεισαγγελείς καιαυτό αποδείχτηκε ακόμη μια φορά σήμερα. Έρχεται σήμερα και ευχαριστείτουςσυλλόγους ενώ ενδιάμεσα μιλούσε για γερασμένους συλλόγους…Τον προκαλώνα τα πειστον εισαγγελέα…».
 
Τι ήθελε να πει ο δήμαρχος για τον Τσέπελη;
Πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τέθηκαν και δύοερωτήσεις από τους «Πολίτες για την Αλλαγή» η μια, που αφορούσε τοΚολυμβητήριοκαι από τους «Πολίτες για την Ξάνθη» η άλλη, που αφορούσε τον κ.Τσέπελη καισυγκεκριμένα σχετικά με το μπάζωμα της κοίτης του ρέματος στη Χρύσα.
Έτσι σ’ ότι αφορά τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου η απάντησηπου δόθηκε από τον δήμαρχο ήταν απλή: «Το Κολυμβητήριο θα λειτουργήσεισε 10ημέρες», ενώ σ’ ότι αφορά το θέμα Τσέπελη ήταν πιο σιβυλλική.
Ειδικότερα ο κ. Ανταμπούφης ρωτούσε τον κ. Δήμαρχο ποιοείναι το ακριβές ποσό του προστίμου που επέβαλλε ο δήμος στον κ.Τσέπελη και αναυτό εισπράχθηκε και αν μετά την καταδίκη του ουσιαστικά ο κ. δήμαρχος«διατηρεί την ίδια εκτίμηση και εμπιστοσύνη στις επιλογές του σχετικάμε τονπρόεδρο της ΔΕΥΑΞ; Και στο μεν πρώτο ο κ. Δήμαρχος είπε ότι το πρόστιμοήτανπερίπου 8.000 ευρώ που όμως δεν εισπράχτηκε και δεύτερο ότι το θέμα τηςεκτίμησης και της εμπιστοσύνης είναι κάτι υποκειμενικό αφήνοντας έτσιπεριθώριαπολλών ερμηνειών…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …