Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Πολιτικός «καύσωνας» από τις εργασιακές αλλαγές

Πολιτικός «καύσωνας» από τις εργασιακές αλλαγές

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Πολιτικό «καύσωνα» έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στις εργασιακέςσχέσεις και στο ασφαλιστικό που προωθεί ο υπουργός Εργασίας κ. ΑνδρέαςΛοβέρδος. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στα συνδικάτα που θέτουν «κόκκινηγραμμή»,προγραμματίζοντας απεργιακές κινητοποιήσεις, ανέβηκε ο πολιτικός«υδράργυρος»της αντιπαράθεσης στα κόμματα που σύσσωμα ζητούν απόσυρση του Π.Δ.ζητώνταςσυζήτηση στη Βουλή και επιπρόσθετα εκδηλώθηκαν εσωκομματικέςδιαφοροποιήσειςαπό βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε σημείο μάλιστα που υπάρχει μια έντονηεκλογικήφημολογία. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησεαπό τουςπροέδρους των ΝΟΔΕ να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ σύμφωνα μεπληροφορίες του Τύπου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φέρεται να έχειδιαμηνύσειπρος πάσα κατεύθυνση: «Εγώ δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές», αφήνονταςανοιχτό τοενδεχόμενο να προσφύγει στις κάλπες.
Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικόκατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή. ΤοΠ.Δ για τα εργασιακά εστάλη χθες  γιαγνωμοδότηση στο  ΣυμβούλιοτηςΕπικρατείας, ενώ σήμερα  Τρίτησυζητείται  στηναρμόδια επιτροπή τηςΒουλής.
 
Ανεβαίνει ο πολιτικός«υδράργυρος»
Σε τοπικό επίπεδο στα κόμματα μεταφέρεται έντονος ο απόηχος της κεντρικής πολιτικήςσκηνής με τον γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέα Τσαρτσάρα ναδηλώνειότι «Δεν υπάρχει περίπτωση για εκλογές» και να υποστηρίζει ότι  τα μέτρα αυτά σταεργασιακά και στοασφαλιστικό είναι έξω από τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ όμως προέχει ηδιάσωση τηςχώρας, την πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Σούλα Ιακωβίδου να χαρακτηρίζει τιςαλλαγές«θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων», τον γραμματέα της Ν.Ε. ΚΚΕ κ.Βογιατζή νααπευθύνει έκκληση για «αντεπίθεση των εργαζομένων», τον γραμματέα τηςΝ.Ε. ΣΥΝκ. Καλιαμπάκα να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση τονίζοντας ότι θα μείνειστηνιστορία ως η «σοσιαλιστική κυβέρνηση που κατάφερε να μας γυρίσει πίσωσ’ έναεργασιακό μεσαίωνα» και τέλος τον πρόεδρο της Ν.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. κ.Χαραλαμπίδη ναχαρακτηρίζει «ανίκανη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» και να ζητά «κυβέρνησηεθνικήςενότητας».
 
Τι λένε οι τοπικοίεκπρόσωποι των κομμάτων για τις αλλαγές στα εργασιακά και για τοενδεχόμενοεκλογών
Α. Τσαρτσάρας, ΠΑΣΟΚ« Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος και εντυπώσεων  κάποιων κατεστημένωνεκδοτικών κύκλων ή  όχι, οι οποίοι νομίζουν ότι τα πράγματαείναι όπως παλιά. Η πολιτική στη χώρα μας δεν ασκείται πλέον απ’αυτούς.Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται με σοβαρότητα καιυπευθυνότητα την πραγματικό πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.Δενυπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές και ούτε υπάρχει περίπτωση γιααποχωρήσειςβουλευτών από το ΠΑΣΟΚ. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση καιόλοιέχουν συναίσθηση των ευθυνών τους απέναντι στη χώρα. Σίγουρα δεν είναιευχάριστες αυτές οι αλλαγές που προωθούνται αλλά είναι αναγκαίες.Διαφορετικάθα πάμε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση».
 
Σ. Ιακωβίδου , ΝΟΔΕΞάνθης: «Το Π.Δ. του κ. Λοβέρδου και οι αλλαγές στο εργασιακόκαι στοασφαλιστικό είναι θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων. Οδηγούμαστε σ’ έναεργασιακό μεσαίωνα. Εμείς είμαστε αντίθετοι σ’ αυτά τα μέτρα. Οι θέσειςμαςέχουν διατυπωθεί από τον εκπρόσωπο Τύπο του κόμματος μας και τονπρόεδρό μας κ.Αντώνη Σαμαρά. Σ’ ότι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών είναι κάτι πολύπιθανό καιαπό τον πρόεδρο μας ζητήθηκε εκλογική ετοιμότητα».
 
Κ. Βογιατζής, ΚΚΕΞάνθης: «Αυτές οι αλλαγές φέρουν στους εργαζόμενους ένα νέοεργασιακόμεσαίωνα. Είχαμε προειδοποιήσει προεκλογικά ότι θα έρθει θύελλα. Οιεργαζόμενοιδεν έχουν τίποτε να φοβηθούν . Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι νααντεπιτεθούνκαι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Σταθερούς μισθούς , σταθερήεργασία. Καλώόλους να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ τηνΤετάρτηκαι στη συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία τηςΞάνθης».
 
Ν. Καλιαμπάκας, ΣΥΝΞάνθης: «Ζούμε ιστορικές στιγμές που θα έχουμε ν’απολογούμαστε στιςεπόμενες γενιές για το τι αντιστάσεις φέραμε στην αρπαγή όλων τωνεργασιακώνκαι των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας που οι προηγούμενες γενιές με αίμακαιθυσίες κατέκτησαν. Με λίγα λόγια πρέπει να φέρουμε ως πολίτες τιςμέγιστεςαντιστάσεις ώστε να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που η τρόικα και ηκυβέρνηση μας επιβάλλουν. Στην ιστορία θα μείνει αυτή η «σοσιαλιστική»κυβέρνηση που κατάφερε να μας γυρίσει αιώνες πίσω στον εργασιακόμεσαίωνα. Θαείναι υπόλογη στους πολίτες και στις επόμενες γενιές»
 
Ι. Χαραλαμπίδης, ΛΑ.Ο.Σ.Ξάνθης: «Το εργασιακό έχει σχέση με την οικονομική κατάστασητης χώρας. Θασυνθλιβούν κι άλλο οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη ναδιαχειριστείαυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θα έπρεπε να φύγει και να αναλάβει μιακυβέρνησηεθνικής σωτηρίας προκειμένου να βγάλει τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο. Ναβάλουμεσε μια καινούργια ρότα της χώρα μας. Τοθέμα όμως είναι αν αντέχουμε οικονομικά να κάνουμε εκλογές…».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Υπάρχει ζωή» αλλά …υπήρξε και βροχή!

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΜε το τραγούδι «Υπάρχει ζωή» του Φοίβου που ήταν γι…