Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 «Τα παιδικά βιώματα συντροφεύουν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή»

«Τα παιδικά βιώματα συντροφεύουν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Το πρώτο της παραμύθι με άρωμαΧριστουγέννων παρουσιάζει στο παιδικό κοινό η παιδαγωγός κ. ΕλένηΜαρίνη, ηοποία έχει λάβει θετικές κριτικές από την πρόσφατη έκδοση τουπαραμυθιού‘Αναζητώντας το εργαστήρι του Αϊ Βασίλη’ .
Η χριστουγιεννάτικη αυτή ιστορίαμε κεντρικό ήρωα τον Καφετούλη, ένα λούτρινο αρκουδάκι που μπλέκεται σεπεριπέτειες με σκοπό να βρει το εργαστήρι του Αϊ Βασίλη, αποτελεί τηνπαρθενικήπροσπάθεια της κ. Μαρίνη, η οποία την εντάσσει σε μια ιδέα πουκαλλιεργούσεχρόνια στο μυαλό της και πλέον ένιωσε έτοιμη να την υλοποιήσει.
Πρόθεσή της ήταν η ιστορία της ναδίνει την αίσθηση παλιού παραμυθιού, έτσι ώστε να μεταδίδεται σταπαιδιά ηατμόσφαιρα και η ζεστασιά της διήγησης του παραμυθιού.
Η κ. Μαρίνη ανέλαβε εξ ολοκλήρουτην παρουσίαση του παραμυθιού και γι’ αυτό και η εικονογράφηση έγινεαπό τηνίδια. Για την ολοκλήρωση της έκδοσης του βιβλίου, θερμοί υποστηρικτέςκαιαρωγοί της προσπάθειάς της ήταν όλα τα μέλη της οικογένειάς της. Οσύζυγός τηςκ. Αντώνης Κοσμίδης ανέλαβε την έκδοση και την επιμέλεια του κειμένου,ομεγάλος γιος της Νίκος Κοσμίδης ασχολήθηκε με το σχεδιασμό του βιβλίουκαι τηνεπεξεργασία των εικόνων, ο αδερφός της κ. Σταμάτης Μαρίνος συνέδραμεστηνεικονογράφηση, ενώ και ο μικρός γιος της σπουδάζοντας εμπορία καιδιαφήμιση,είναι έτοιμος να ασχοληθεί με την προβολή του βιβλίου.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησεη παιδαγωγός κ. Ελένη Μαρίνη αναφέρεται στους λόγους που την οδήγησανστηνκαταγραφή του παραμυθιού, τις σκέψεις και τις εικόνες που αποτελούνέμπνευσηγια τη σύλληψη μιας παιδικής ιστορίας και τι αντίκτυπο έχει στα παιδιάηδιήγηση ενός παραμυθιού.
 
«Ε»: Κα Ελένη, είμαι στηνευχάριστη θέση, μετά από 20 και πλέον χρόνια που ήμουν μαθήτριά σαςστονπαιδικό σταθμό που πρωτοπήγα, να σας παίρνω συνέντευξη για τοΧριστουγεννιάτικοπαραμύθι σας «Αναζητώντας το Εργαστήρι του Άι Βασίλη». Τι σας παρότρυνεκαιαποφασίσατε να ασχοληθείτε, πέραν της παιδαγωγικής σας δραστηριότητας,με τησυγγραφή ενός βιβλίου;
 
Ε.Μ.: Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένηπου έχω απέναντί μου την άλλοτε μικρούλα μαθήτριά μου. Καθ’ όλη τηδιάρκεια τηςεπαγγελματικής μου διαδρομής, ταξίδευα παρέα με τους μικρούς μουμαθητές στονονειρικό κόσμο των παραμυθιών. Όπως θα θυμάσαι κι εσύ Ελένη, από τότεμου άρεζενα αυτοσχεδιάζω, διασκευάζοντας με το δικό μου τρόπο όλα τα γνωστάπαραμύθια.Μια που ασχολούμαι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση με τη ζωγραφική, μπόρεσα ναμετουσιώσω τους φανταστικούς δικούς μου ήρωες στο χαρτί. Την τελικήαπόφαση τηνπήρα υπό το συναισθηματικό βάρος του απρόσμενου αποχωρισμού μας από έναμικρόμαθητή του σταθμού μου που με συγκίνησε πάρα πολύ. Ήθελα να προσφέρωκάτι πιοσυγκεκριμένο, κάτι που δεν είχα σκεφθεί και δεν πρόλαβα να κάνωέγκαιρα, προςαυτό το λαμπρό «αστεράκι» που θα με συντροφεύει πάντα στην υπόλοιπηπερίοδο τηςδουλειάς μου, παρέα με τα άλλα αθώα μικρά παιδιά.
 
«Ε»: Αυτές τις ημέρες,φιλοξενείτε με το σύζυγό σας Αντώνη Κοσμίδη 35 επισκέπτες νηπιαγωγούςκαινηπιοβρεφοκόμους από διάφορα πρότυπα κρατικά προσχολικά ιδρύματα τηςΒουλγαρίαςκαι της Τουρκίας. Θα παρακολουθήσουν και οι φιλοξενούμενοί σας τηνεκδήλωσηαφήγησης του παραμυθιού στο Σπίτι του Πολιτισμού της ΦΕΞ;
 
Ε.Μ.: Όχι, διότι δυστυχώς θααναχωρήσουν μια ημέρα νωρίτερα. Αλλά θα πραγματοποιηθούν πολλές άλλεςεκδηλώσεις και ανταλλαγές εμπειριών και δώρων, στα πλαίσια αυτής τηςσυνεργασίας των παιδικών μας σταθμών, τώρα και μελλοντικά. Τοσυγκρότημα τωνπαιδικών και βρεφικών μας σταθμών στην Ξάνθη ΠΡΟΤΥΠΟ-ΜΙΚΡΟΙΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ-ΝΕΟΙΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ που επεκτάθηκε εφέτος και στο νεοκλασικής μορφής κτήριοστην Αγ.Ελευθερίου 60, με την αρχική του ονομασία ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ, έχει ενταχθείστοδιασυνοριακό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση “COMENIUS”. Το αντικείμενοσύμπραξης πουεπιλέχτηκε «Τα παραμύθια των Βαλκανίων – Τμήμα της ΠολιτιστικήςΠοικιλομορφίας τηςΕυρώπης», έχει ακριβώς ως αναφορά τη διάδοση των λαϊκών παραμυθιών.Προτάθηκεαπό τους συναδέλφους από το Σμόλυαν και έγινε αποδεκτό τόσο από εμάς,όσο καιαπό τους Τούρκους συναδέλφους από την αρχαία Αττάλεια των ΝΔ παραλίωντης Μ.Ασίας. Θα φροντίσουμε, ώστε όλοι οι επισκέπτες μας να πάρουν μαζί τουςαπό ένααντίτυπο με την πρώτη αυτή περιπέτεια του Καφετούλη. Στα πλαίσια τουΠρογράμματος φιλοδοξούμε να δούμε την απήχηση του παραμυθιού μας σταμικράπαιδιά και των άλλων χωρών, ώστε να μεταφραστεί σύντομα στα αγγλικά,γερμανικά,βουλγαρικά και ενδεχομένως και τουρκικά.
 
«Ε»: Ο κεντρικός ήρωας τουπαραμυθιού σας, ο Καφετούλης, είναι ένα μικρό αρκουδάκι που μετά απόπαρότρυνσητου φίλου του, του Χιονάνθρωπου, αποφασίζει να αψηφήσει όλους τουςκινδύνουςκαι να πάει να βρει, σε άγνωστα μέρη, το εργαστήρι του Άι Βασίλη. Μετονευγενικό στόχο να κατασκευάζει ξύλινα σπιτάκια, δωράκια και στολίδιαγια ταπαιδιά όλου του κόσμου. Τι σας έκανε να δώσετε τον κεντρικό ρόλο τηςπεριπέτειας σε ένα αρκουδάκι;
 
Ε.Μ.: Από τότε που θυμάμαι τονεαυτό μου, είχα πάντα γύρω μου, στη Γερμανία όπου γεννήθηκα καιμεγάλωσα, πάραπολλά λούτρινα αρκουδάκια. Προς τα οποία, ακόμη και σήμερα, έχω μεγάληαδυναμία. Τα παιδικά βιώματα συντροφεύουν τον άνθρωπο σε όλη του τηζωή. Πόσομάλλον που το μέλλον της φύσης έχει συνδεθεί και στην πατρίδα μας μετηνεπιβίωση του συμπαθέστατου αυτού πλάσματος. Θεωρώ απαραίτητη τηνευαισθητοποίηση των σημερινών παιδιών από την πιο μικρή ηλικία στο θέματηςαγάπης προς όλα τα ζώα. Όπως έχει πει πρόσφατα και η εξαιρετικήπαραμυθού ΑνθήΘάνου που έκανε μια πολύ ωραία και παραστατική αφήγηση προς τα μικράΞανθιωτόπουλα στην ίδια αίθουσα της ΦΕΞ, σε κάποιες χώρες υπάρχουναφηγητές πουασκούνται να λένε παραμύθια ακόμη και στα βρέφη.
 
Εμπρός: Αυτό το Σάββατο θαπαρουσιαστεί,επομένως και το δικό σας βιβλίο στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, όπου θααφηγηθείτε η ίδια στα παιδιά, με το μοναδικό σας τρόπο, την πρώτηιστοριούλααπό τη σειρά των παραμυθιών που σχεδιάζετε να εκδώσετε με τίτλο «Οιπεριπέτειεςτου Καφετούλη». Πόσο συνδεδεμένη είναι η σύγχρονη παιδαγωγική με τηναφήγησηκαι τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσουν τα παιδιά από αυτή την εκδήλωση;
 
Ε. Μ.: Ήδη διηγήθηκα αρκετές φορές σε πολλές ομάδεςπαιδιών την πρώτη περιπέτεια του Καφετούλη και διαπίστωσα ότι απόλαυσαντηναφήγηση της κάθε ζωγραφισμένης εικόνας. Έχω την εντύπωση ότι ταμηνύματα καιδιδάγματα που, χάρις στις ηρωικές πράξεις του Καφετούλη, που αφομοίωσαναβίαστατα παιδιά, θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στο μυαλό τους. Στόχος μουείναι νακάνω τα παιδιά να δεθούνε ακόμη περισσότερο με το συμπαθητικό μαςαρκουδάκι καιείμαι βέβαιη ότι θα περάσουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, μια αξέχαστηΧριστουγεννιάτικη βραδιά, παρέα με τον Καφετούλη. Θα τους περιμένω.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …