Κάθε νομός και υπουργός!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Δεν έχει κανένα λόγονα είναι παραπονεμένη η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καθώςστη νέακυβέρνηση εκπροσωπούνται και οι πέντε νομοί της. Κάθε νομός καιυπουργός απότην περιφέρειά μας, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτουςκαι αυτόπροφανώς δεν είναι τυχαίο αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδέεταιμε τιςπροεκλογικές εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου ότι «η περιφέρεια  ΑΜΘ θα αποτελέσει όχημακαι πρότυπο ανάπτυξηςγια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
 
Και οι 5 είναι στηνκυβέρνηση…
Έτσι στην νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε …ξημερώματα τηςΤρίτης 7 Σεπτεμβρίου και ξεκινώντας από τον Έβρο παραμένει ωςυφυπουργός στουπουργείο Εσωτερικών ο Γιώργος Ντόλιος και συνεχίζει ως κυβερνητικόςεκπρόσωποςο Κομοτηναίος Γιώργος Πεταλωτής. Εισέρχονται στην κυβέρνηση ωςυφυπουργοίΥγείας (υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο) οι: Χρήστος Αηδόνης από τη Δράμα μεαρμοδιότητες σε θέματα Αθλητισμού καθώς και ο Μιχάλης Τιμοσίδης από τηνΚαβάλαμε αρμοδιότητες στην Υγεία και την Πρόνοια. Αυτό θεωρήθηκε και μεγάληέκπληξηκαθώς όπως είναι γνωστό ο κ. Τιμοσίδης προτάθηκε για υποψήφιοςπεριφερειάρχης.Ειπώθηκε λοιπόν ότι οι αρνήσεις βουλευτών ή υπουργών θα έχουν κόστοςγια τουςίδιους αλλά ως φαίνεται μόνο στην κα Μπατζελή μέτρησε αυτό αφού κανείςάλλοςδεν απομακρύνθηκε. Για τον κ. Τιμοσίδη δε λειτούργησε θετικά καθώςεισήλθε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός και σ’ ένα νευραλγικό υπουργείο.
 
Από το κόμμα στηνκυβέρνηση…
Σ’ ότι αφορά τον Σωκράτη Ξυνίδη μετακινείται από το κόμμαστην κυβέρνηση και αναλαμβάνει καθήκοντα ως αναπληρωτής ΥπουργόςΠεριφερειακήςΑνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αρμοδιότητα θέματα περιφερειακήςανάπτυξηςτης Βορείου Ελλάδος υπό τον  υπουργόΜιχάλη Χρυσοχοΐδη. και θα έχει αρμοδιότητα στη Βόρεια Ελλάδα Το νέουπουργείοκατατάσσεται ως δεύτερο στην τάξη μετά το Εσωτερικών ενώ τη θέση τουΣωκράτηΞυνίδη ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει ο Μιχάλης Καρχιμάκης.Διίστανται οιαπόψεις αναφορικά με το αν αποτελεί αναβάθμιση ή υποβάθμιση ημετακίνηση αυτήτου Σωκράτη Ξυνίδη από το κόμμα στην κυβέρνηση. Το γεγονός όμως ότιυπουργοποιείται και μάλιστα σ’ ένα κομβικό υπουργείο καταδεικνύει ότι ηαποτίμηση του έργου του ως γραμματέα έχει θετικό πρόσημο και ότι παράτωναντιθέτων λεγομένων (ότι είχε πέσει σε δυσμένεια) συνεχίζει να έχει τηνεμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.
 
Ο τοπικός αντίκτυποςτου ανασχηματισμού
Για τον ανασχηματισμό και την νέα κυβέρνηση τοποθετήθηκαν ογραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας και η πρόεδροςτης ΝΟΔΕΞάνθης κα Σούλα Ιακωβίδου.
Α. Τσαρτσάρας:«Γενικότερα ήταν κάτι αναμενόμενο εν’ όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.Τοπολυπληθές κυβερνητικό σχήμα δείχνει ότι η κυβέρνηση θα δουλέψει μεμεγάλεςταχύτητες για γρηγορότερη υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Σ’ότιαφορά τις αλλαγές και τις μετακινήσεις. Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δενπαντρεύεται καμιάκαρέκλα. Ο ανασχηματισμός είναι απόλυτη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού».
Ο κ. Τσαρτσάρας εκτιμά ότι δεν είναι καθόλου τυχαία ημετακίνηση του κ. Ξυνίδη στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ούτεβεβαίως τογεγονός ότι εκπροσωπούνται και οι 5νομοί της περιφέρειά μας. Εκτιμά δε ότι ο κ. Ξυνίδης έτσιαπεγκλωβίζεται καιότι θα μπορέσει απερίσπαστος να δουλέψει και να προσφέρει και στο νομότου: «Οιεπιλογές αυτές του πρωθυπουργού σηματοδοτούν ότι θα υλοποιήσει αυτά πουυποσχέθηκε.Ότι η περιφέρειά μας θα είναι πρότυπο ανάπτυξης για όλη της Ελλάδα».
Σ. Ιακωβίδου: «Οιδηλώσεις περί ευέλικτου σχήματος δεν επαληθεύτηκαν. Από τα 36 μέλη τηςκυβέρνησης φτάσαμε στα 48! Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση«εκτελεστικόαπόσπασμα» λόγω του μνημονίου και του ΔΝΤ και περιμένουν «μαύραμεσάνυχτα» τονελληνικό λαό. Παρόλα αυτά ευχόμαστε στον κ. Σωκράτη Ξυνίδη καλή δύναμηκαι ναστηρίζει τον τόπο του».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…