Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Η πιο μεγάλη ώρα για απόφοιτους και γονείς!

Η πιο μεγάλη ώρα για απόφοιτους και γονείς!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Μέρα ορκωμοσίας ηΠαρασκευή 23 Ιουλίου για 138 συνολικά φοιτητές από τα 5 τμήματα τηςΠολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ Ξάνθης, μέρα κομβική για τους ίδιους καθώςξεκινούντο ταξίδι τους στο επαγγελματικό στίβο της ζωής και τους γονείς τουςπουδικαιώνονται οι κόποι και οι θυσίες τους. Μέρα χαράς για όλους καθώς τοτέλοςτου εκπαιδευτικού κύκλου σηματοδοτεί μια αρχή σε ένα άλλο παραγωγικόκύκλο όπουπλέον οι απόφοιτοι με τα εφόδια της επιστήμης που απέκτησαν φοιτώνταςστο ΔΠΘ,καλούνται να στελεχώσουν και να εμπλουτίσουν με νέο αίμα τονεπιστημονικό,  κοινωνικοοικονομικό,  διοικητικό, πολιτικό, ιστότης χώρας φέρονταςτη σφραγίδα της δικιάς τους γενιάς σε γνώση και ιδέες.
 
Αγκαλιές, λουλούδια,γέλια, και περισσή συγκίνηση
Κατάμεστο το Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» στα Κιμμέρια,  όπουπραγματοποιήθηκε το τελετουργικό τηςορκωμοσίας. Το αδιαχώρητο στο πάρκιγκ της πανεπιστημιούπολης, μεσταθμευμένααυτοκίνητα απ’ όλους τους νομούς της χώρας. Γονείς, συγγενείς και φίλοιπουήρθαν στην Ξάνθη απ’ όλες τις γωνιές της χώρας για την μεγάλη μέρα τωνπαιδιώντους. Αγκαλιές λουλούδια, γέλια, και περισσή συγκίνηση, κυρίως από τιςμητέρες!Τα φλας αστραποβολούσαν αποθανατίζοντας τη μεγάλη στιγμή. Παρόντες οιτοπικέςαρχές: Ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο μουφτής κ. Σινίκογλου, ονομάρχης κ.Παυλίδης, ο αντ’ αυτού του δημάρχου Ξάνθης κ. Παπασταματίου, εκπρόσωποιτουστρατού και της αστυνομίας.
 
Έτσι ξεκινήσαμε καιμεις πριν 30 χρόνια…
Οι πρυτανικές αρχές παρατάχθηκαν ντυμένοι με τις τηβέννουςκαι η τελετή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του αντιπρύτανη κ. Καραμπίνη, οοποίοςθυμήθηκε μια άλλη τελετή ορκωμοσίας την ίδια μέρα στην ίδια πόλη απότην ίδιαΣχολή του ΔΠΘ. Ήταν η πρώτη «φουρνιά» πολιτικών μηχανικών τουνεοσύστατου ΔΠΘ,ανάμεσά τους και ο ίδιος: «Νιώθουμε όλοιεμείς οι καθηγητές σαν ναυπηγοί που ρίχνουν στη θάλασσα το καράβιέχοντας τηβεβαιότητα ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας και δημιουργήσαμε ένα γερόσκαρί μεπολλά εφόδια ώστε ν’ αντέξει τις φουρτούνες και θα είναι καλοτάξιδο»,είπεο κ. Καραμπίνης χρησιμοποιώντας μεταφορικές έννοιες για να καταδείξειότι τοΔΠΘ παρέχει στους φοιτητές του υψηλή ποιότητα σπουδών, ενδελεχή γνώσηκαικατάρτιση, εφόδια που καθιστούν τους αυριανούς επιστήμονεςανταγωνιστικούς καιπεριζήτητους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα αναφέρθηκε και στουςΛαιστρυγόνεςκαι στους Κύκλωπες που συνάντησε στην 30χρονη πορεία του ΔΠΘ: «Υπήρξαν στιγμές στην πορεία του πουταλαντεύτηκε από την υποχρηματοδότηση , κλυδωνίστηκε από εσωτερικούςΕφιάλτεςκαι προσωπικά συμφέροντα. Σαν διοίκηση , προπηλακιστήκαμε, σπιλωθήκαμε…Όμωςφτάσαμε σήμερα το ΔΠΘ να είναι το 3οΠανεπιστήμιο στη χώρα και ναπαρέχει την μεγαλύτερη φοιτητική μέριμνα με σίτιση στέγαση και δωρεάνμεταφορά».Απευθυνόμενος στους διπλωματούχους τους συμβούλευσε να έχουν οδηγό τουςτοαστέρι του Δικαίου και της συνείδησης τους και τους ευχήθηκε «Καλήσταδιοδρομία».
 
Εσείς είστε η ελπίδα…
Στη συνέχεια ο κοσμήτορας κ. Γιάννης Διαμαντής έκανε μερικέςπολύ σημαντικές επισημάνσεις: «Ζούμε μιαγενικευμένη κρίση, οικονομική, κοινωνική, κρίση αξιών θεσμών κρίση τουπολιτικού συστήματος. Διαπιστώσαμε ότι εσφαλμένες πολιτικές εκμηδένισαντηνανταγωνιστικότητά μας. Είμαστε σ’ ένα αδιέξοδο. Πρέπει να πιστέψουμεότι οέλληνας θα είναι φτωχότερος και θα δουλεύει περισσότερο. Πρέπει εσείςοι νέοιεπιστήμονες με τη γνώς,  μετις φρέσκιεςιδέες να μπείτε μπροστά και να βγάλετε την χώρα μας από το αδιέξοδο. Ν’  ασχοληθείτε με τα κοινά,να στελεχώσετε τοδιοικητικό μηχανισμό της χώρας . Εσείς είστε η ελπίδα…».
 
2 παιδιά του ΔΠΘβραβεύτηκαν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια
Το ανέφερε ο κ. Διαμαντής επισημαίνοντας ότι στο ΔΠΘ γίνεταικαλή δουλειά και ότι οι απόφοιτοί του αποσπούν τιμητικές διακρίσεις σταμεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Πρόκειται για τον ΑναγνώστουΔημήτρη πουαποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ΜηχανικώνΗλεκτρονικώνΥπολογιστών,  πουτιμήθηκε για τηνπροσφορά του στην έρευνα και θα είναι επίκουρος καθηγητής στο ΔΠΘ καιτον κ.Τζανίδη Γιάννη του τμήματος Διοίκησης που τιμήθηκε από πανεπιστήμιο τουΟχάιογια την καλύτερη  διπλωματικήεργασία καιο οποίος κατά δήλωσή του αφιέρωσε το βραβείο στους καθηγητές του στοΔΠΘ.
 
Η πιο μεγάλη ώραείναι τώρα…
Μετά και τον χαιρετισμό του καθηγητή της Πολυτεχνικής κ.Βλάσιου Χρυσάνθη ως εκπροσώπου όλων των καθηγητών και του μητροπολίτη οοποίοςευλόγησε και συνεχάρη διπλωματούχους και γονείς, βραβεύτηκαν 2 αριστεύσαντες, οι οποίοι μαζίμε τον Μουσουλμάνο συμφοιτητή τους κ. Χασάν που ορκίστηκε στο Κοράνιδιάβασαντον όρκο ή την «Καθομολόγηση του Διπλωματούχου». 138 χέρια σηκώθηκαν σεστάσηόρκου, 138 χείλη επανέλαβαν τον όρκο…1.138 καρδιές χτύπησαν δυνατά απόσυγκίνηση…
Συγχαρητήρια και Καλή σταδιοδρομία!!!  

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για δυνατά «Χτυποκάρδια στο σχολείο»…

Πίσω στα θρανία…για να νιώσετε τα «Χτυποκάρδια στο σχολείο», όταν …πίσω από τις λέξεις κρυ…