Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Η κρίση πλήττει σοβαρά τους Έλληνες

Η κρίση πλήττει σοβαρά τους Έλληνες

0

Επιμέλεια: ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Καθημερινή “μάχη” με το πορτοφόλι τους δίνουν οιΈλληνες προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς και ν’ ανταπεξέθουν σταέξοδα τουνοικοκυριού τους. Η φτώχεια τους χτύπησε την πόρτα καθώς μεγάλη έρευνατου Ευρωβαρόμετρουγια τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ πουδόθηκε στηδημοσιότητα εμφανίζει του Έλληνες στην πρώτη θέση ανάμεσα στους 27 πουέχουνπληγεί περισσότερο από την κρίση.
Συγκεκριμένα: Το 43,9% των Ελλήνων (15,1% στην ΕΕ) δηλώνειότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς τουνοικοκυριού τουκαι το 93,7% των συμπολιτών μας (74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχειαέχειπαρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η έρευναπραγματοποιήθηκετο Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
 
Πόσο έχει πλήξει τηνΕυρώπη η κρίση
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το69,3% των Ελλήνων -πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσοκοινοτικόόρο 28,4%- θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξειεπιδείνωση τηςοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους. Εξάλλου, στην ερώτηση γιατομέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι ηφτώχειαπλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι ηφτώχειααφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοίείναι το10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνωνείναιφτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι ηφτώχειαστην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ). Σε ό,τι αφορά τιςεπιπτώσεις τηςκρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% τωνΕλλήνων(πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβειμειωμένησύνταξη από την προσδοκώμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θαυποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικάσχεδιάσει.
Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για τοενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για νατουςεξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς. Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στηνΕΕ)δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατάτηνοποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσειτρόφιμα ήάλλα καταναλωτικά αγαθά.
 
Φόβος καιαπαισιοδοξία
Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουνφόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σεθέση ναπληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.
Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων(18% στην ΕΕ) που απασχολούνται δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκαμήνες δενείναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίαςτους και το73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι “απίθανο ή μάλλον απίθανο” ναβρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …