Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Η κοινότητα Ανάβρας δίνει το φωτεινό παράδειγμα

Η κοινότητα Ανάβρας δίνει το φωτεινό παράδειγμα

0

Δημοσιεύουμε σήμεραμια επιστολή. Ιδιαίτερη ως προς το περιεχόμενο αλλά παράλληλαπροκλητική. Γιατους αγαπητούς μας δημάρχους βέβαια η πρόκληση, αλλά και για μαςλίγο-πολύ,τους κατοίκους μιας περιοχής, μικρής και επαρχιακής.
Η επιστολήγραμμένηαπλά, αναφέρεται σ’ έναν Έλληνα κοινοτάρχη. Σ’ έναν άνθρωπο που μειδέες,δουλειά και όραμα, άλλαξε την όψη του χωριού αλλά και τα οικονομικάδεδομένατων κατοίκων.
Αξίζει τηςιδιαίτερης προσοχής η ανάγνωση των ΄δυο επιστολών που μας έστειλε ηκυρίαΧριστίνα Ατματζίδου την οποία και ευχαριστούμε.
 
Η πρώτη επιστολή
 
Αγαπητόμου Εμπρός,
επειδήσε διαβάζει όλη η Ξάνθη και ελπίζω μέσα από τη δική σου φωνή νααφυπνιστούνκατ΄αρχήν οι πολίτες αυτής της πόλης και του νομού γενικότερα που ζούμεκαθημερινά αυτή την ξεφτίλα γύρω μας(γιατί από τους αιρετούς δενελπίζουμεπλέον), σας αποστέλλω δύο άρθρα για ένα πρότυπο Δήμο, παράδειγμα προςμίμησηγια όλους μας και σε παρακαλώ να το δημοσιεύσεις σε κάποιο τεύχος σουμε ΜΕΓΑΛΑΓΡΑΜΜΑΤΑ!
Πρόκειταιγια ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματικήπροσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.Για τημεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας. Στιςδυτικέςπλαγιές της Όθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40χιλιομέτρων απότην κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τουςκτηνοτρόφοι,απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότηταζωής πουμπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία. Εδώ ο κόσμος δενφεύγει προςτα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίαςστο μηδέν καιμε μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στατελευταία 15χρόνια. Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνειέσοδα100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικάπάρκαπου στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια)25.000 ζώα,το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60θέσεων,το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδαποδοσφαίρουκαι μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά τοπεριβαλλοντικό-πολιτιστικόπάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Ηκοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του«κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση γιατουςδασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός γιαγηροκομείο,ακόμα και για πισίνα! Πoιοείναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχήκατάφερε το«θαύμα»; Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του ’90,όταν ταηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησετηνΑθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του.Με έναδιάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.
Ηκατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και ταπρόβατακυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχεπουθενάάσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνησεέπνιγε. «Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, γιανα μπειτέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση,σταβλίζουντα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα σταβουνά. Αυτόςείναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύσητου. Ηκτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει στο ΕΤ.Κ οπρόεδροςτης κοινότητας. «Ίσως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξηπουπαίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεταιστα 2.500ευρώ». Βάσεις ανάπτυξης
Ηπρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής,τομοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Έτσι μπήκετάξη καιδημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπειαοιπαραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις τηςΕυρωπαϊκήςΈνωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές. Ξύπνιος,σχολαστικόςκαι με όραμα ο πρόεδρος παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμακαι τοεκμεταλλεύεται δεόντως. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει ο ίδιος,είναιότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχήέφεραναντιρρήσεις στα σχέδιά του, αλλά με επιμονή και υπομονή τούς έπεισε.Τώρα τουςκαλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε ναολοκληρωθείτο φάσμα της βιολογικής παραγωγής. Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή τηςστοκράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε τοέργο τουαιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανικήεταιρία Gamesa.
Έσοδα,το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, πουτηςανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτησηβρίσκεται καιη ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών τηςΑνάβρας. Απόεκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ. Η επιστροφή στις ρίζες είναιμιασταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο οπληθυσμός,έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στοποσό τηςαντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις. Μετανάστεςσε…ορεινό παράδεισο «Δεν μας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στηνΑθήνα,ήρθα στο χωριό των γονιών μου, μόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια τωνδιακοπών, το σύζυγό μου τον Παναγιώτη. Κάναμε τρία παιδιά. Δουλεύουμεμε τονάνδρα μου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε. Πηγαίνουμεγυμναστήριο,πίνουμε τα τσιπουράκια μας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμενυχτερινήζωή πεταγόμαστε μέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό», λέει στον ΕΤ.Κ η ΝίκηΜηλιώνη.
Οιηλικιωμένοι αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία της αγροτικήςγιατρού. ΗΕλένη Τριανταφύλλου δέχεται 8 με 9 άτομα καθημερινά στο ιατρείο. ΠήγεστηνΑνάβρα στις 5 Αυγούστου και για τους επόμενους 9 μήνες που θα μείνειεκείνιώθει τυχερή που βρέθηκε σε ένα τόσο φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, δενεπιβαρύνεται από την τσέπη της, γιατί μένει σε διαμέρισμα που τηςπαραχώρησε ηκοινότητα (όπως και οι τρεις δάσκαλοι). Ο Αποστόλης Καπέλος και οΠολύζοςΚανατούλης είναι δυο νέοι κτηνοτρόφοι. Παίκτες στην ποδοσφαιρική ομάδατουχωριού (Α.Ο. ΟΘΡΥΣ), κάθονται στο καφενείο και συζητούν πώς θααντιμετωπίσουντον ΔΟΜΟΚΟ, την ισχυρότερη ομάδα της περιοχής. Περηφανεύονται για τηνπροαγωγή στηνΑ’ Ερασιτεχνική, αλλά και για τα επιτεύγματα του χωριού τους. «Να πάτενα δείτετο περιβαλλοντικό πάρκο», μας λένε.
Συναντάμεέναν παράδεισο. Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων,μεγεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς καιταελάφια να ξεπετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμοτουΕνιππέα (παραπόταμου του Πηνειού). Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο τηςδρυστέλας ,όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με τα ορμητικά νερά τωνπηγών. Μιαπεριφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελείταυτόχρονακαι μουσείο παράδοσης. Άλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότηταέσοδα,καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη και αναμένεταινα μπεισυμβολικό εισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του.Το πλέον μεγαλόπνοοσχέδιο,αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματοςτηλεθέρμανσης. Μεπροϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη απότο ΤΕΙΚοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι».Ένας κεντρικός λέβητας θατοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονταιυπόγειοιαγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θασυνδέεταιμε το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση,με μιαελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές τωνζώων,ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

Επαναφέρει το μέτρο των αποδείξεων η κυβέρνηση και προκειμένου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή κ…