Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Γύρω- γύρω σκουπίδια και στη μέση το σχολείο

Γύρω- γύρω σκουπίδια και στη μέση το σχολείο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Δέκα λεπτά είναι αρκετά. Σε δέκα λεπτά καταλαβαίνει κανείςτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής πίσω από το 2οΛύκειο,στο δρόμο που οδηγεί στο Φόρο από το ‘Z’ Palace’. Μείναμε εκεί, μόλις10 λεπτά,κάνοντας μια βόλτα γύρω από το κτίριο του 2ου Λυκείου, και σ’ αυτό τοδιάστηματέσσερις ρακοσυλλέκτες «επισκέφτηκαν» τους κάδους πετώντας έξω τασκουπίδια τηςεπιφάνειας για να ψάξουν τα πιο κάτω. Ακολούθησε κι ένας σκύλος πουμετέφερεκάποιες συσκευασίες από τυριά λίγο πιο κάτω, για να τα καθαρίσει με τηνησυχίατου. Ο δρόμος στον οποίο μαζεύονται οι μαθητές στα κενά ή όταν σχολούναπό τοσχολείο, σε όλο του το μήκος αποτελεί ένα απέραντο σκουπιδότοπο.Μαξιλάρια,πλαστικές συσκευασίες, χάρτινα κουτιά, σάπια λαχανικά κι ένα ντιβάνι–ακόμα καιψόφια ζώα- συνθέτουν ένα σκηνικό τριτοκοσμικό, απόλυτης φρίκης καιδυσωδίας.Ολόκληρη η περιοχή είναι πνιγμένη στα σκουπίδια, στην άκρη των δρόμων,σταοικόπεδα με τα ατέλειωτα αγριόχορτα που φιλοξενούν στις ρίζες τουςαμέτρητεςπλαστικές συσκευασίες, σωροί από κλαδιά που κλαδεύτηκαν αποτελούν‘φωλιά’ γιαακόμα περισσότερα σκουπίδια, ενώ και τα πλακάκια των πεζοδρομίων έχουνυποχωρήσει, δίνοντας τη θέση τους σε πρασινάδες για να συμπληρώνεται μεάλλημια πινελιά το σκηνικό υποβάθμισης της γειτονιάς. Ακόμη και ο δρόμοςμπροστάαπό την πίσω είσοδο του σχολείου έχει στοίβες από συσκευασίες καφέ,κρουασάν,πατατάκια και αναψυκτικά –ενώ αντίθετα η αυλή του σχολείου είναιπεντακάθαρη-τη στιγμή που ο κάδος βρίσκεται στην ακριβώς απέναντι πλευρά του δρόμου.
Ένας απηυδισμένος κάτοικος της περιοχής καταγγέλλει στο «Ε»ότι η συλλογή των σκουπιδιών δεν είναι συχνή, ενδελεχής καθαρισμός μεφτιαράκιαδε γίνεται, ενώ και το ρημαγμένο ντιβάνι παραμένει δίπλα στους κάδουςγια πάνωαπό 2 μήνες. Μάλιστα εξηγεί ότι, παρακείμενη αλυσίδα σούπερ- μάρκετπετάει στουςκάδους τα ληγμένα τρόφιμα, τα οποία και αναζητούν οι ρακοσυλλέκτεςαναποδογυρίζοντας τους κάδους.
Γιατο πρόβλημα της περιοχής δήλωσε ενήμερος ο αντιδήμαρχος Καθαριότηταςκ. Κώστας Γιαγτζόγλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι: «συνεργείο του δήμουκαθάρισε τηνπεριοχή γύρω από τους κάδους πριν μία εβδομάδα και έγιναν πάλι τα ίδια.Θαμεταφέρουμε τους κάδους σε σημείο πιο κεντρικό, κοντά στο σούπερμάρκετ, ώστενα μην τους αναποδογυρίζουν συνέχεια». Τόνισε επίσης, και για άλλη μιαφορά ότιυπάρχουν ασυνείδητοι πολίτες που δε σέβονται την πόλη και πετάνε τασκουπίδιαπαντού, ενώ, χωρίς προειδοποίηση αφήνουν στο δρόμο έπιπλα, πλακάκια καιτουαλέτες. Γι’ αυτό ο κ. Γιαγτζόγλου επεσήμανε: «η δημοτική αρχή με τηνέα4ετία θα πρέπει να πάρει αυστηρότερα μέτρα γιατί όσο υπάρχει περιθώριο, η κατάστασηεπιδεινώνεται. Εγώ κρατάω αρχείο με φωτογραφίες και ενημερώνω τονΕισαγγελέα,καθώς θα πρέπει να κάνουμε κάτι οι πολίτες που παρανομούν πετώντας στασκουπίδια τους όπου βρουν να συνετιστούν με αυτόφωρο, με πρόστιμα καιότι άλλοαπαιτείται». Οι εικόνες της ντροπής πάντως, στην περιοχή του 2ουΛυκείουσυνεχίζουν να μένουν εκεί, μάρτυρες της νοοτροπίας μας και τηςπροτεραιότηταςπου δίνουμε σαν δήμος και σαν πολίτες στην υγιεινή, την καθαριότητα,τηνασφάλεια των παιδιών μας και την ποιότητα ζωής μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Ανοιχτά τα περίπτερα

    Την Τρίτη 2 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένη η 24ωρη Πανελλαδική απεργία των περιπτερούχων. Τ…
  • Γκρίνιες εν…λευκώ

    Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΟ Μάρτης έδειξε το άλλο του πρόσωπο και στο νομό Ξά…
  • Όπου φτώχεια και γκρίνια…

    Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.grΜε κυρίαρχα θέματα στην ημερήσια διάταξη την παρουσ…
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοιχτά τα περίπτερα

Την Τρίτη 2 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένη η 24ωρη Πανελλαδική απεργία των περιπτερούχων. Τ…