Εκτοξεύτηκε η αποχή

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Ο καλός καιρός την ημέρα του δεύτερου γύρου των εκλογών ενθάρρυνε τησυμμετοχή στις εκλογές, ωστόσο οι ξανθιώτες είπαν πεισματικά ‘όχι’ στηνκάλπη,εκτινάσσοντας στα ύψη τα ποσοστά της αποχής.
Η εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής ήταν εμφανώς πιο απλήκαι γι’ αυτό η ψηφοφορία γινόταν με γρηγορότερους ρυθμούς και χωρίςπολλέςδιευκρινιστικές ερωτήσεις. Ουσιαστικά προβλήματα δεν προέκυψαν στα 234εκλογικάτμήματα του νομού, στα περισσότερα εκ των οποίων, δηλαδή σε δήμο Ξάνθηςκαιδήμο Μύκης στήθηκαν δύο κάλπες, τόσο για τις δημοτικές όσο και για τιςπεριφερειακές εκλογές.
Αυτοδύναμος νικητής φαίνεται να προκύπτει η αποχή με το εκλογικόπροσωπικό να «βαράει μύγες» στα εκλογικά τμήματα, αφότου οι πρώτεςεκτιμήσειςμιλούν για δραματική πτώση της συμμετοχής σε σχέση ακόμη και με τονπρώτο γύρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πλειονότητα των εκλογικών κέντρων του2ου ΕΠΑΛ η αποχή προσέγγισε το 60%!
Βέβαια, μετρώντας τα ποσοστά της αποχής πρέπει να συνεκτιμηθεί καιτο γεγονός ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων δεν είναι ο πραγματικός,αφού στουςεκλογικούς καταλόγους υπάρχουν ακόμη άτομα με ημερομηνία γέννησης στηνπρώτηδεκαετία του 20ου αιώνα.
Αν μη τι άλλο πάντως, η αποχή είναι αυτή που στιγματίζει τηνεκλογική αναμέτρηση της Δεύτερης Κυριακής και αν ληφθεί υπόψη ότι τομεγαλύτερομέρος οφείλεται στη μη προσέλευση των νέων στις κάλπες τότε μιλάμε για«μετατροπή της δημοκρατίας σε δημοκρατία των ηλικιωμένων», όπωςτονίζουν οιαναλυτές.
Η καταμέτρηση ξεκίνησε στις 7 ακριβώς με το κλείσιμο της κάλπης καιη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προχώρησε με γρηγορότερους ρυθμούς,καθώς οιεπιλογές ήταν λιγότερες και δεν υπήρχε σταυροδοσία.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας!

Με μια πεσιμιστική διάθεση που όμως έχει ρεαλιστική βάση το αιτιατό αποτέλεσμα της οικονομ…