Είδαμε μια… άσπρη μέρα!

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε τον παλιό χρόνο φτάνουν φέτος στηνΞάνθη τα πρώτα χιόνια, ντύνοντας στα λευκά όλη την ορεινή περιοχή μέχρικαιτους πρόποδες γύρω από την πόλη της Ξάνθης. Το χιόνι ξεκίνησε να πέφτειτα χαράματα,γύρω στις 6 το πρωί της Δευτέρας και συνέχισε καθ’ όλη τη διάρκεια τηςμέρας μεαμείωτη πυκνότητα, ενώ οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα συνεχίσει μέχρι καιτιςαπογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες ήταν -2οC, ενώστην πόλη έφτανετους 2 περίπου βαθμούς και οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα παραμείνεισταθερή γιαόλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ αντίθετα για το βουνό ήταν πτώση άλλων3περίπου βαθμών (-5ο C).Η υγρασία στην Ξάνθη ήταν χθες 95%.
 
Καθαρίζουν συνεχώςτους δρόμους
Σε συντονισμό με την Περιφέρεια και τους δήμους βρίσκεται ηΠολιτική Προστασία της Νομαρχίας με σκοπό να διασφαλιστεί η αδιάλειπτηκυκλοφορία από τους δρόμους του ορεινού όγκου. Όπως πληροφορηθήκαμε, ταπροβλήματα που συναντώνται, αντιμετωπίζονται χωρίς καθυστερήσεις και ηεν γένεικατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.
Η Περιφέρεια με 2 αλατιέρες με μαχαίρι (ταυτόχρονοςεκχιονισμός) και ένα γκρέιντερ και η Νομαρχία με μία αλατιέρα, ένα jcb και3 γκρέιντερ -ένα εκ των οποίων με προθυμία προσέφερε μαζί με τοχειριστή του οδήμος Βιστονίδας κατόπιν παράκλησης της Πολιτικής Προστασίας- καθώς καιο δήμοςΣταυρούπολης με το εκχιονιστικό του μηχάνημα βρισκόταν χθες όλη μέραστο ορεινόδίκτυο διανοίγοντας τους δρόμους που συνεχώς γέμιζαν από το πυκνόχιόνι.
Η κυκλοφορία, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΠολιτικήςΠροστασίας αλλά και των αστυνομικών της Τροχαίας που βρισκόταν χθες στο8οχλμ προειδοποιώντας για την κακοκαιρία, γίνεται μόνο με αντιολισθητικέςαλυσίδες στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινής ζώνης. Ανοιχτή παραμένει ητουριστικήδίοδος από την Άγιο Κωνσταντίνο, αλλά η διέλευση απαιτεί ιδιαίτερηπροσοχή.
Ο κίνδυνος τώρα εντοπίζεται στα ανήλια σημεία, όπου η χαμηλήθερμοκρασία μπορεί να δημιουργήσει παγετό, ο οποίος καθιστά ιδιαίτεραεπικίνδυνη την κυκλοφορία.
 
Κλειστά τα σχολεία σεΣταυρούπολη και Μύκη
Με βάση απόφαση του Νομάρχη που εκδόθηκε το πρωί τηςΔευτέρας, αποφασίστηκε το κλείσιμο
• Των Νηπιαγωγείων στους Δήμους Μύκης, Σταυρούπολης, και τωνΚοινοτήτων Κοτύλης, Θερμών και Σατρών.
• Του Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης και των ΜειονοτικώνΔημοτικών Σχολείων στο Δήμο Μύκης, και στις Κοινότητες Κοτύλης, ΘερμώνκαιΣατρών.
• Του Γυμνασίου και Λυκείου Σταυρούπολης, του ΓυμνασίουΣμίνθης, του Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Γλαύκης, του ΓυμνασίουΕχίνουκαι του Γυμνασίου Θερμών
 
Οι αρμοδιότητες τουεκχιονισμού
Επειδή συχνά παρατηρούνται έριδες και κατηγορίες γιαελλιπείς και καθυστερημένους εκχιονισμούς, φέτος ζητήσαμε να μάθουμεποιοιείναι οι δρόμοι αρμοδιότητας κάθε φορέα, αν και το τοπίο απλοποιείταιμε τηνεφαρμογή του Καλλικράτη.
Για τις επόμενες 16 μέρες λοιπόν, η Περιφέρεια είναι αρμόδιαγια την Ε.Ο 2 (παλιά εθνική οδό από Νέστο έως Πόρτο Λάγος, Ε.Ο 14 (απόΞάνθηέως Σταυρούπολη και ως τα όρια του νομού) και η Ε.Ο. 55 (από Ξάνθημέχρι Εχίνοκαι έως τα σύνορα).
Η Νομαρχία αναλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους δρόμους πληναυτών που είναι αρμοδιότητα των δήμων αν και στις περιπτώσεις που δενυπάρχουνή δεν αρκουν τα μηχανήματα των δήμων συνδράμει αναγκαστικά. Για τιςπεριπτώσειςακραίων φαινομένων και μεγάλης ποσότητας χιονιού ζητείται και ησυνδρομήιδιωτών που συμμετέχουν με δικά τους μηχανήματα. 
 
Στα σημεία… εφιστάτην προσοχή η αστυνομία
 
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, με ανακοίνωσή της, εφιστά τηνπροσοχή σε θέματα οδικής συμπεριφοράς στις δύσκολες καιρικές συνθήκεςπουδιανύουμε όπου διαπιστώνονται προβλήματα παγετού, πολύ χαμηλώνθερμοκρασιών καιχιονόπτωσης σε τμήματα του οδικού δικτύου της περιοχής μας αλλά καιάλλωνπεριοχών.
Λόγω παρατηρούμενης χιονόπτωσης η κυκλοφορία οχημάτωνδιεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στιςπεριοχές:
α) από το 4ο χλμ Ε.Ο. Ξάνθης – Εχίνου και πάνω
β) από το 1ο χλμ Ε.Ο. Ξάνθης-Σταυρούπολης – Δράμας και πάνω
 
Οδηγίεςαυτοπροστασίας σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής προστασίας σε περίπτωσηχιονόπτωση ή χιονοθύελλας, όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
• Αλλάξτε πορεία αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστεσε δύσβατο δρόμο.
• Αποφύγετε να οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
• Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμεναοχήματα.
• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί.Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα γιανα σαςεντοπίσουν οι διασωστικές ομάδες. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανάώρα καιδιατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…