Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Αθρόα αναμένεται η υποβολή αιτήσεων στη ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Αθρόα αναμένεται η υποβολή αιτήσεων στη ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

0

Ξεπερνούν τα 1.400 MW οι νέες αιτήσεις για την εγκατάστασημικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ τοτελευταίο δίμηνομετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου για τις Ανανεώσιμες ΠηγέςΕνέργειας, ενώαθρόα αναμένεται ότι θα είναι από αύριο 1η Σεπτεμβρίου και η προσέλευσησταπεριφερειακά γραφεία της επιχείρησης των αγροτών οι οποίοι θα υποβάλουναιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γαίες υψηλήςπαραγωγικότητας, αξιοποιώντας τα ειδικά κίνητρα που προβλέπει ο νόμος.
Η ΔΕΗ με εγκύκλιό της ενημερώνει τους αγρότες ότι από την 1ηΣεπτεμβρίου θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων, οι οποίες θα εξεταστούνκατάσειρά χρόνου υποβολής, ενώ καθιστά εμμέσως σαφές ότι οι αιτήσεις δενείναιδυνατόν να εγκριθούν στο σύνολό τους, δεδομένης της πεπερασμένηςδυνατότηταςτου δικτύου.
Η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για την εγκατάσταση μικρώνφωτοβολταϊκών από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε γαίες υψηλήςπαραγωγικότητας σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή αγοράς της παραγόμενηςενέργειαςέχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες τόσο σε μεμονωμένους αγρότες όσοκαι σεαγροτικούς συνεταιρισμούς που έχουν σπεύσει να υποβάλουν αιτήσεις. Τοθέμαετέθη και κατά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Αγροτικής ΑνάπτυξηςΚατερίναςΜπατζελή, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου (ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ,ηΣΥΔΑΣΕ) παρόντος και του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος καιΕνέργειας ΓιάννηΜανιάτη, χωρίς ωστόσο να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το πώς θααντιμετωπιστείη υπερπληθώρα αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν.
Πάντως η ΔΕΗ στην εγκύκλιό της με αφορμή την έναρξη υποβολήςαιτήσεων από την 1η Σεπτεμβρίου προαναγγέλλει ότι θα τεθεί πλαφόν στιςαιτήσειςγια τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ σημειώνει ότι έχειυποδεχθείμέχρι σήμερα, αιτήσεις 1.000 MW για εγκαταστάσεις 100 kW-500 kW και 400MW γιασταθμούς μέχρι 100 kW. Επίσης υπενθυμίζει ότι:
 
-Eχουν εκδοθεί με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άδειεςπαραγωγής για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος περί τα 700 MW.
– Eχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ αιτήματα σύνδεσης με απόφασηεξαίρεσης από τη ΡΑΕ (βάσει του Ν. 3468/2006) και για σταθμούς πουαπαλλάσσονται αυτής συνολικής ισχύος περί τα 300 MW (χωρίς να εξαντλούντοσύνολο των εξαιρέσεων που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ).
– Οι εκκρεμούσες στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση αδειώνπαραγωγής και αποφάσεων εξαίρεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύοςμέχρι 1MW, που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νέου νόμου (3851/2010)και ήδηδιαβιβάστηκαν στη ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου αντιπροσωπεύουνσυνολική ισχύ περίτα 200 MW.
– Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος άνω του 1 MW που έχουνσυμπεριληφθεί στον ειδικό κατάλογο της ΡΑΕ, βάσει του άρθρου 15 του Ν.3851/2010, αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 870 MW.
 
Μάλιστα η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι νέα αιτήματα θα εξεταστούνμετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των παλαιών και προσθέτει ότι ηδέσμευσηισχύος που θα προκύψει φαίνεται να ξεπερνάει τη σχετική πρόβλεψη τουYπουργείουΠεριβάλλοντος που, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη, υπολογίζεται σε 2.200MW.Ειδικά για τις αιτήσεις των κατ΄ επάγγελμα αγροτών η ΔΕΗ βεβαιώνει ότιανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής τους θα εξεταστούν κατάπροτεραιότηταέναντι των λοιπών αιτήσεων που υποβλήθηκαν με βάση τον νέο νόμο.
Επίσης ο κ. Μανιάτης, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τουςεκπροσώπους των αγροτών δήλωσε ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του αγροτικούρεύματοςαπό τη ΔΕΗ και υπεραμύνθηκε της υπουργικής απόφασης, για τη μείωση τουηλεκτρικού ρεύματος από 1/1/2011 σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, μέσαστα οποίαπεριλαμβάνονται και αγροτικά.
«Ε»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ισχύει για ένα ακόμη μήνα η περαίωση

Ανάσα για τους επαγγελματίες που έχασαν την περαίωση – το φορολογικό κλείσιμο των βιβλίων …