Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Με 650 εκ. ευρώ ενισχύονται δράσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Με 650 εκ. ευρώ ενισχύονται δράσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

0

Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε 7.400 μικρέςκαι πολύ μικρές επιχειρήσεις στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου,τουρισμού καιυπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ.Όπωςανακοινώθηκε χθες από το Yπουργείο Οικονομίας, ολοκληρώθηκε ηδιαδικασίααξιολόγησης από τη δευτεροβάθμια επιτροπή και τα αποτελέσματά της έχουνδιαβιβαστεί στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών καιστουςαρμόδιους ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα),προκειμένου να ενημερωθούν οι επενδυτές και να κληθούν άμεσα ναυπογράψουνσυμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από55%-65% με τηνυποχρέωση διατήρησης ή και δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς τοπρόγραμμαχαρακτηριζόταν από ένταση απασχόλησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι τοποσοστόαπορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ βρίσκεται πλέον στο 7%, απόδοση πουκρίθηκεαπολύτως ικανοποιητική από τους εκπροσώπους της τρόικας κατά τη χθεσινήσυνάντηση με τους εκπροσώπους του Yπουργείου Οικονομίας. 
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται συνολικά 11 προγράμματατου ΕΣΠΑ που αφορούν την άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό1,823δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία των υπηρεσιών τουΥΠΟΙΑΝ.
Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκονται σήμερα τα προγράμματα γιατην ενίσχυση επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα – εμπόριο, υπηρεσίεςκαι γιατην ενίσχυση ελευθέρων επαγγελματιών, προϋπολογισμού 668 και 70 εκατ.ευρώαντίστοιχα, από τα οποία ενισχύονται συνολικά 22.581 επιχειρήσεις καιεπαγγελματίες. Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται και το πρόγραμμαe-Security(Ψηφιακή Σύγκλιση), προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, από το οποίοενισχύονται3.000 επιχειρήσεις.
Στο στάδιο της συμβασιοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμαγυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 70 εκατ.ευρώ, απότο οποίο θα λάβουν ενισχύσεις περίπου 1.800 επιχειρήσεις.
Σε στάδιο υποβολής προτάσεων (μέχρι τις 23/7/2010)βρίσκονται ήδη τα νέα προγράμματα «Πράσινη Επιχείρηση» και «ΠράσινεςΥποδομές»,με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ το καθένα. Μέχρι τις 15/9/2010 θαυποβάλλονταιεπενδυτικές προτάσεις για το νέο πρόγραμμα «Μεταποίηση στις ΝέεςΣυνθήκες»,προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, από το οποίο ενισχύονται περίπου 4.500επιχειρήσεις. Μέχρι τις 24/8/2010 θα υποβάλλονται προτάσεις για τοπρόγραμμα«Ένδυση και Υπόδηση – Νέες Προοπτικές», προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.ΜεταξύΙουλίου και Σεπτεμβρίου 2010 θα υποβληθούν προτάσεις για τα δύοπρογράμματα«Πράσινος και Εναλλακτικός Τουρισμός», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώτοκαθένα, από τα οποία θα ενισχυθούν συνολικά περίπου 1.000 τουριστικέςεπιχειρήσεις. Τον Αύγουστο προκηρύσσονται οι δράσεις του προγράμματος«ΕνίσχυσηΕξωστρέφειας», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών καιπολύ μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και την εξασφάλιση τηςπεραιτέρωανάπτυξής τους, είναι ήδη ανοικτά δύο προγράμματα του ΤαμείουΕγγυοδοσίαςΜικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για παροχή κρατικών εγγυήσεωνσυνολικούύψους έως 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χορηγηθούν δάνεια για τηνεξόφλησηυποχρεώσεων στις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …