Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 175… ‘λαγοί’ από σήμερα στα σύνορα του Έβρου

175… ‘λαγοί’ από σήμερα στα σύνορα του Έβρου

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Από χθες ξεκίνησαν να καταφτάνουν και σήμερα αναμένεται να βρίσκεταισε πλήρη σύνθεση στα σύνορα του Έβρου, η ομάδα των 175 «λαγών», δηλαδήτωνκοινοτικών φρουρών από 26 κράτη- μέλη της ΕΕ που συνθέτουν τους RABITS (Rapid BoarderInterventionTeams=ΔύναμηΤαχείας Συνοριακής Επέμβασης, rabbit=λαγός)και αποτελούν τη δύναμη της Frontexπου μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ΧρήστουΠαπουτσή, έρχεται να συνδράμει στην αντιμετώπιση της παράνομηςμετανάστευσης απότα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στο νομό Έβρου.
Πρόκειται για μια ομάδα ανώτερων και ανώτατων στελεχών τηςΑστυνομίας με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και εμπειρία σε θέματαμετανάστευσης, καθώς και ειδικό οικονομικό και διοικητικό προσωπικό, τοοποίοθα εγκατασταθεί σε προκατασκευασμένα κτίρια που στάλθηκαν από τη Δανία.Μαζίτους φέρνουν 20 4Χ4, 5 βαν με ειδικό εξοπλισμό νυχτερινής οράσεως, 5μεγάλαλεωφορεία και 1 ελικόπτερο. Τα 175 μέλη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θαέχουν τηνυποστήριξη των περίπου 400 Ελλήνων συνοριοφυλάκων που περιπολούν σήμερακατάμήκος του ποταμού Έβρου, καθώς και τη συνδρομή άλλων 45 αστυνομικών απότμήματαδίωξης της ενδοχώρας που θα μεταβούν στον Έβρο γι’ αυτό τον σκοπό. Ηδράση τουςθα επεκταθεί σε όλο το μήκος της οριογραμμής, αλλά ιδιαίτερη έμφαση θαδοθείστα 12 χλμ των χερσαίων συνόρων μεταξύ Νέας Βύσσας και Ορεστιάδας. Οικοινοτικοί φρουροί και προσωπικό θα διαμένουν σε ξενοδοχεία τηςΟρεστιάδας, ενώκάποιοι ανάλογα με τις υπηρεσίες θα μένουν και στα προκάτ.
Η διάρκεια της επέμβασής τους ορίστηκε αρχικά στους δύο μήνες, αλλάοι εξελίξεις και τα αποτελέσματα θα καταδείξουν ενδεχόμενη επιμήκυνσητουχρόνου παραμονής.
Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εκτεταμένη σύσκεψηστη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, όπου θα δοθούν πληροφορίες σχετικάμε τηγεωμορφολογία, τα ναρκοπέδια, τις αρμοδιότητες των εθνικών δυνάμεων, τοευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο, όπως η ανακριτική διαδικασία και ησύνταξηδικογραφίας. Την Παρασκευή αναμένεται να βρεθούν στις ‘βάσεις’ της Frontex, ουπουργόςΠροστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, καθώς και η ΕυρωπαίαΕπίτροπος γιαθέματα Μετανάστευσης Cecilia Malmstrom.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία καθημερινά τους τελευταίους μήνες,περνούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα περί τους 150 λαθρομετανάστες, αριθμόςπουέχει προκαλέσει αύξηση άνω του 350% σε σύγκριση με πέρυσι, μεαποτέλεσμα σεχώρους υποδοχής και κρατητήρια να ξεπερνιέται κατά εκατοντάδες οεπιτρεπόμενοςαριθμός.
Έπειτα από την ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα τηςΕλλάδας, είναι η πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναπτύσσονταιτέτοιεςομάδες για την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών και θαστελεχωθούνμε άτομα που ειδικεύονται στον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, διερμηνείςκαιανακριτές.
Οπότε γίνεται φανερό ότι πλέον δίνονται άλλες διαστάσεις στόχευσης,δράσης και αποτελεσματικότητας, που αφενός θα αποθαρρύνουν τουςμετανάστες απότην προσέλευση στον Έβρο –που μέχρι τώρα θεωρείται η ευκολότερη είσοδοςστηνχώρα μιας και η Frontexφυλά από καιρό τα θαλάσσια σύνορα με πολύ καλές επιδόσεις- και αφετέρουθαπιέσουν την Τουρκία να τηρεί τη συμφωνία επανεισδοχής των παράνομωνμεταναστώνστη χώρα, πολύ περισσότερο διότι για πρώτη φορά ο Έβρος αναγνωρίζεταιόχι μόνοσαν ελληνικό αλλά και σαν ευρωπαϊκό σύνορο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υποτονικότητα στις εκδρομές του Πάσχα

Υποτονικότητα, μείωση και ακυρώσεις. Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν την κινητικότητα …