Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Προβληματισμός και ανησυχία στο Ε.Κ.Ξ. για την ΣΕΚΑΠ…

Προβληματισμός και ανησυχία στο Ε.Κ.Ξ. για την ΣΕΚΑΠ…

0

Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του εξέφρασε για την κατάσταση που είδε να διαγράφεται στην τελευταία μεγάλη συνεταιριστική επιχείρηση του νομού μας, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΣΕΚΑΠ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου.

«Προσωπικά είμαι εξαιρετικά ανήσυχος αλλά και σε ένα βαθμό όχι ικανοποιημένος με αυτά που άκουσα στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας…», ομολογεί στο «Ε» ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ξάνθης και συνεχίζει λέγοντας ότι «προσωπικά περίμενα ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ να μιλήσει για νέα μέτρα που πρέπει να πάρει η εταιρεία για να μπορέσει να επιβιώσει δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που διαγράφεται στο άμεσο μέλλον, τόσο από την μείωση κατά 4% του μεριδίου αγοράς της όσο και από την αναμενόμενη συρρίκνωση του συνολικού μεγέθους της αγοράς τσιγάρων στην χώρα μας, λόγω της πρόσφατης επιβολής των αντικαπνιστικών μέτρων, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Παπάς στην ομιλία του…». Όσον αφορά τον χρόνο τον οποίο επέλεξε για να δημοσιοποιήσει τις ανησυχίες του αυτές, ο κ. Παπαχρήστου δηλώνει ότι «εκφράζω την αγωνία μου γιατί πραγματικά με ανησύχησε η έκφραση της αγωνίας των εργαζομένων, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσα στην Συνέλευση των μετόχων. Περίμενα ότι σε αυτή την κραυγή αγωνίας για το εργασιακό μέλλον τόσων ανθρώπων θα υπήρχε μία απάντηση από πλευράς διοίκησης με την μορφή ενός σχεδίου που να αυξήσει τις πωλήσεις και να βγάλει την εταιρεία από την δίνη της κρίσης στην οποία βρίσκεται. Αντί αυτού όμως είδα τα ερωτήματα των εργαζομένων να μένουν αναπάντητα, όπως επίσης και οι ανησυχίες τους για τα διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει με προβληματικά τμήματα της εταιρείας τα οποία δείχνουν να αποτελούν δεκάδες «τρύπες» στο κύτος της ΣΕΚΑΠ απ’ όπου το «καράβι» του εργοστασίου «μπάζει νερά»… Δεν άκουσα τίποτε ούτε για τη ναυτιλιακή εταιρεία που είχε υποσχεθεί παλαιότερα ο πρόεδρος ότι θα κλείσει, ούτε για μείωση στις σπατάλες που γίνονται ακόμη και αυτή τη στιγμή, ούτε βέβαια για κανένα περιορισμό στα έξοδα των υποκαταστημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης… Στο πρώτο μάλιστα εργάζονται περίπου εβδομήντα δύο εργαζόμενοι, όταν η ΣΕΚΑΠ είναι μία παραγωγική μονάδα και όχι μία… ασφαλιστική εταιρεία, ώστε να δικαιολογείται τόσο πολύ διοικητικό προσωπικό…». Στο τελευταίο σκέλος μάλιστα της απάντησής του, ο κ. Παπαχρήστου φαίνεται ουσιαστικά να «συμπλέει» με τον πρόεδρο της Σ.Ε.Κ.Ε., κ. Παναγιώτη Ταρενίδη, ο οποίος εξέφρασε παρόμοιους προβληματισμούς και επισημάνσεις κατά την διάρκεια της προχθεσινής Γενικής Συνέλευσης.

Όσον αφορά, τέλος, τις κατηγορίες του προέδρου της ΣΕΚΑΠ για κομματικής ταυτότητας καταγγελίες, εκ μέρους του κ. Παπαβασιλείου, ο κ. Παπαχρήστος δήλωσε ότι «σε εργασιακά ζητήματα δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες, δεδομένου ότι όλοι, είτε είναι νεοδημοκράτες, είτε πασοκτσήδες είτε αριστεροί, θέλουν πρώτα και πάνω από όλα να υπάρχει δουλειά για όλους και γι’ αυτό αγωνίζονται. Από την πλευρά της η διοίκηση έχει την ευθύνη να βρει τις λύσεις, χωρίς να πέσουν και πάλι τα βάρη μόνο στους εργαζόμενους. Είναι ευθύνη της να εξασφαλίσει όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου αλλά και να εξασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν εκεί. Άλλωστε και στα άλλα δύο συνεταιριστικά εργοστάσια που έκλεισαν το κακό ξεκίνησε με τις συνεχείς μειώσεις σε προσωπικό που τελικά συρρίκνωσαν και την παραγωγική βάση της επιχείρησης. Δυστυχώς πάντως τα προμηνύματα δεν είναι καθόλου καλά. Παρά το εκτεταμένο επενδυτικό της πρόγραμμα, που κόστισε 16 εκατ. ευρώ και την επακόλουθη αύξηση της παραγωγής που αυτό έφερε, δεν υπήρξε αντίστοιχη συνέχεια με προώθηση αυτής της παραγωγής, αφού τελικά οι πωλήσεις της επιχείρησης μειώθηκαν, κάτι που πρόκειται να χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον, τόσο λόγω της πλήρους απαγόρευσης της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, όσο και των προστίμων που θ’ αρχίσουν να «πέφτουν» στους παραβάτες των αντικαπνιστικών μέτρων, πράγματα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις της εταιρείας… Το ερώτημα είναι όμως ποια είναι η απάντηση της εταιρείας σε όλα αυτά, ώστε να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί στις δυσκολίες και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχει πλέον ανάγκη η περιοχή μας, αφού έχει ήδη χτυπηθεί σκληρά από την τρέχουσα οικονομική κρίση…».

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…