Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Προτεραιότητα τοπικά η διαχείριση απορριμμάτων

Προτεραιότητα τοπικά η διαχείριση απορριμμάτων

0

Μασκαλίδης, Σοφής και Παναγιωτοπούλου οι υποψήφιοι Πράσινοι στην Ξάνθη

Με τρεις υποψηφίους ‘κατεβαίνουν’ οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο Νομό Ξάνθης ζητώντας την ψήφο των πολιτών για πράσινη οικονομία και ανάπτυξη.

Το ξανθιώτικο ψηφοδέλτιο απαρτίζουν ο Γιώργος Μασκαλίδης, ξανθιώτης Μελισσοκόμος, ο Δημοσθένης Σοφής, ιδιωτικός υπάλληλος από τη Χαλκιδική και η Μαρία Παναγιωτοπούλου, δασολόγος που διαμένει στη Θεσσαλονίκη.

Σύνθημα οι πράσινες θέσεις εργασίας

Δυστυχώς ο ξανθιώτης υποψήφιος βρίσκεται στο εξωτερικό και δε στάθηκε δυνατό να μας ενημερώσει για την εκστρατεία τοπικά, ωστόσο ο υπεύθυνος Τύπου των Οικολόγων-Πράσινων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Πασχαλίδης μας μίλησε για τις προτεραιότητες των Οικολόγων στην περιφέρεια και για τα σοβαρότερα προβλήματα που ζητούν απάντηση.

‘Έχουν να πέσουν πρόστιμα για τη διαχείριση απορριμμάτων!’

Ο κ. Πασχαλίδης μας ενημέρωσε ότι τα μέλη των Οικολόγων-Πράσινων συμμετέχουν σε οικολογικές οργανώσεις, οπότε η οικολογική δράση δε σταματά κι έτσι η κινητοποίηση για τις εκλογές δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Κεντρικό σύνθημα των ‘Πράσινων’, όπως και στις ευρωεκλογές αποτελεί το αίτημα για πράσινες θέσεις εργασίας στους χώρους των πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας και μέσων μαζικής μεταφοράς, που λόγω της οικονομικής κρίσης θα έχει διπλό όφελος.

Όσον αφορά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προτεραιότητα για τους Οικολόγους-Πράσινους αποτελεί η διαχείριση απορριμμάτων, ένας τομέας στον οποίο κινητοποίηση δεν υπάρχει και το πρόβλημα διογκώνεται: «Η Ελλάδα ψευδώς κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχουν κλείσει οι χωματερές και κινδυνεύουμε να μας επιβληθούν υψηλά πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για το περιβάλλον, τα οποία πρόστιμα βέβαια θα βαρύνουν τους ιδιοκτήτες των χωματερών, τους δήμους δηλαδή και κατά συνέπεια το βάρος θα το επωμιστούν οι πολίτες». Ακόμη συμπλήρωσε ότι: «οι δήμαρχοι ‘πετούν το μπαλάκι’ στην περιφέρεια που έχει αναλάβει το σχεδιασμό για να τους γλιτώσει απ’ τα πρόστιμα».

Σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι υπάρχει μία μικρή κινητοποίηση αλλά θα πρέπει να πιέσουμε για πολύ περισσότερα: «Στην υπόλοιπη ΕΕ γίνεται ενημέρωση και ανάληψη δράσεων σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων προς την κατεύθυνση 1) της πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, 2) την επαναχρησιμοποίηση και 3) την ανακύκλωση. Από αυτά στην Ελλάδα κάνουμε μόνο το τρίτο και αυτό ελλιπώς. Οι δήμοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό είναι το κύριο μέλημα των αρμοδιοτήτων τους και να πάρουν πρωτοβουλίες».

Στόχος το 3%

Για τις επικείμενες εκλογές στόχος των Οικολόγων-Πράσινων είναι η συγκέντρωση του 3% έτσι ώστε να μπουν στη Βουλή: «Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν να είμαστε στο 2,5%, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι τις εκλογές μπορούμε να καταφέρουμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας. Στην Περιφέρεια είμαστε περίπου στο 3% και φιλοδοξούμε να εκλέξουμε δύο βουλευτές στη Θεσσαλονίκη, ένα σε κάθε εκλογική περιφέρεια».

 

Ελένη Διαφωνίδου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…