Πολιτι(στι)κές εκδηλώσεις!

0

Μετά τη γιορτή του «Εντερλέζι» των Ρομά – διοργανώθηκε από το σύλλογο γυναικών «Η Ελπίδα» – που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Δροσερό, αναβίωσε μετά από αρκετά χρόνια η γιορτή του «Χιδρελλές» το Σάββατο 9 Μαΐου από τον άτυπο σύλλογο νέων του Αχριάν Μαχαλά (μουσουλμάνων κατοίκων της Παλιάς πόλης) σε συνεργασία με τους νεολαίους μειονοτικής δημοτικής παράταξης «Ισότητα για το Δήμο Ξάνθης» επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Μαλκότς Χασάν.
Γιορτή του «Χιδρελλές» στο υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο
Περίπου 300 συμπολίτες μας μουσουλμάνοι κατέκλυσαν το Σάββατο το απόγευμα το χώρο του υπαίθριου δημοτικού αμφιθεάτρου που παραχωρήθηκε από την Στέγη Γραμμάτων του Δήμου, μετά από αίτημα του επικεφαλής του κ. Μαλκότς προκειμένου να γιορτάσουν το «Χιδρελλές». Ανάμεσά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μάντατζη, ο πρόξενος Κομνοτηνής κ. Μουσταφά Σάρνιτς, ο ψευδομουφτής κ. Μετέ, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Θεολόγης Καλαϊτζής και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.
Χαιρετισμοί επισήμων
Στην έναρξη της γιορτής χαιρετισμό απηύθυναν στα τουρκικά ο κ. Σάρνιτς, ο κ. Μάντατζη και ο κ. Μετέ ενώ στα ελληνικά ο κ. Μαλκότς και ο κ. Καλαϊτζής.
Ο κ. Μαλκότς τόνισε ότι η μειονότητα πρέπει να διεκδικήσει τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον πολιτικό χώρο ενώ ο κ. Καλαϊτζής σημείωσε ότι η Δημοτική αρχή είναι πάντα κοντά στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής μοιράζοντας κούπες με βρασμένο καλαμπόκι όπως επιτάσσει το έθιμο που γιόρταζαν παλιά οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης και της Χρύσας.
Η γιορτή περιείχε και μουσικοχορευτικό μέρος το οποίο επιμελήθηκε η «ΤΕΞ» με την συμμετοχή των μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων της που χόρεψαν με παραδοσιακές τούρκικες φορεσιές, τούρκικους χορούς. Στο μουσικό σχήμα συμμετείχε και ένας D.J. από την Κομοτηνή.
Το «Εντερλέζι»και το «Χιδρελλές»!
Να σημειώσουμε ότι είτε «Εντερλέζι» είτε «Χιδρελλές» είναι ένα και το αυτό. Πρόκειται για τη γιορτή της άνοιξης που γιορτάζεται από όλους τους μουσουλμάνους. Στους δύο εορτασμούς φέτος που έγιναν με διαφορά μιας εβδομάδας παρατηρήθηκαν …αρκετές διαφοροποιήσεις πέρα από την εμφανή διαφορά στην ονομασία που χρησιμοποίησαν οι διοργανωτές της. Στο «Εντερλέζι» των Ρομά προσφέρθηκε κουρμπάνι (αρνί με πιλάφι) και έγινε γλέντι με παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική και χορούς ενώ υπήρξε παντελής απουσία των αιρετών της μειονότητας με παράλληλη όμως «υψηλή» εκπροσώπηση της ελληνικής πολιτείας. Στο «Χιδρελλές» που διοργάνωσαν οι νεολαίοι της δημοτικής παράταξης: «Ισότητα για τον δήμο Ξάνθης», προσφέρθηκαν κούπες βρασμένου καλαμποκιού, οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν με τουρκική μουσική και χορούς από τα συγκροτήματα της ΤΕΞ, ενώ άπαντες οι αιρετοί της μειονότητας και του Τουρκικού Προξενείου ήταν παρόντες και μόνο από πλευράς του δήμου υπήρξε εκπροσώπηση.
Στο δια ταύτα: Ουδείς είναι αντίθετος στην αναβίωση εθίμων και στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων αρκεί αυτές να μην αποτελούν το πρόσχημα για προπαγανδιστική εκμετάλλευση και να μην «καπελώνεται», το πολιτιστικό από το πολιτικό!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Και τώρα …δουλειά στην ΕΑΠΑΞ

Με την υπογραφή τ …