Παγκόσμια ημέρα ποίησης

0

Σάββατο 21 και ώρα 19.00 στο σπίτι πολιτισμού
Η ΦΕΞ οργανώνει μια ποιητική – μουσική βραδιά με καλεσμένη την Ελίνα Μαρμαρίδου.Η ποιήτρια θα διαβάσει ποιήματά της ενώ θα τη συνοδεύουν μουσικά ο Σπύρος Γκιγκόντης και η Ελένη Πετρίδου.

Ακόμη μια σειρά εκδηλώσεων, στο Ράδιο Ξάνθη, happenings στους δρόμους και ώρα 19.00 στο σπίτι πολιτισμού με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Η Ελίνα Μαρμαρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Σπούδασε γλωσσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεταφρασιολογίας στο Παρίσι, στην Ανώτατη Σχολή Διερμηνέων και Μεταφραστών (ESIT) του Πανεπιστημίου Paris III. Είναι διδάκτωρ μεταφρασιολογίας της ίδιας σχολής. Από παιδί, υπήρξε φανατική «παραμυθοφάγος». Ασχολείται με το γράψιμο, τη διδασκαλία, καθώς και με τη θεωρία και την πράξη της μετάφρασης. Γράφει ποίηση, τραγούδι, παραμύθι, ποιητικό πεζό και άρθρα μεταφρασιολογίας. Διδάσκει μεταφρασιολογία στο πανεπιστημιακό τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, όπου έχει διδάξει και μετάφραση. Έχει μεταφράσει 46 βιβλία για εκδοτικούς οίκους Ελλάδας και Γαλλίας, από τα οποία τα 35 είναι για παιδιά. Έχει εκδώσει τις εξής ποιητικές συλλογές: «Έβδομη Πύλη», «Αβυσσαλέα Όνειρα», «Αστερόσκονη» (ποιήματα για παιδιά), «Τετράστιχα Κοχύλια», «Του Έρωτα Παλάτια», «Και της Χαράς τους Κεραυνούς στη Μέρα να Χαράξεις», «Μύρο Ίασης» (όλα τα παραπάνω από τις εκδ. Ερωδιός) και «Ροή Ξελογιάστρα» (εκδ. Μανδραγόρας). «Λόγος Λόγος Δύναμις αυτού» (εκδ. Μανδραγόρας). «Το Βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο» είναι το πρώτο της παιδικό παραμύθι και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διά βίου.

«Θρακιώτες ποιητές απαγγέλουν, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, για την παγκόσμια ημέρα ποίησης»

«Δεν είμαστε ποιητές σημαίνει φεύγουμε,
σημαίνει εγκαταλείπουμε τον αγώνα…»

Γ. Σαραντάρης

Με απαγγελίες και μελοποιημένα έργα, οι Θρακιώτες ποιητές υποδέχονται την εαρινή ισημερία, που καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και την Ομάδα Ανάγνωσης, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009, στις 20:30 και θα πλαισιώνεται με παρουσίαση δραματοποιημένων έργων μεγάλων Ελλήνων ποιητών και ζωντανή μουσική από γνωστά μελοποιημένα έργα τους.
Προλογίζουν:
• Θωμάς Βουγιουκλής-καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα του Δ.Π.Θ., Κοσμήτορας τις σχολής Επιστημών Αγωγής (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης).
• Νίκος Μαυρέλος-Λέκτορας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. (Περί ποιήσεως)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου, εκδόσεις «Σπανίδη» και των αρτοπαρασκευασμάτων «Δια χειρός Ιωάννη», στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» στην οδό 12 Αποστόλων & Οδ. Ανδρούτσου στο κτίριο 1 του Ιδρύματος.

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009, ώρα 20:00

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης (21-3-08), Θρακιώτες ποιητές απαγγέλουν έργα τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και την Ομάδα Ανάγνωσης, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009, στις 20:00 και θα πλαισιώνεται με προβολή εικόνων από τη ζωή μεγάλων Ελλήνων ποιητών, με απαγγελίες και ζωντανή μουσική από γνωστά μελοποιημένα έργα τους.
Την εκδήλωση θα προλογίσουν:
• Θωμάς Βουγιουκλής-καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα του Δ.Π.Θ., Κοσμήτορας τις σχολής Επιστημών Αγωγής (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης).
• Νίκος Μαυρέλος-Λέκτορας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. (Περί ποιήσεως)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου, εκδόσεις «Σπανίδη» στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» στην οδό 12 Αποστόλων & Οδ. Ανδρούτσου στο κτίριο 1 του Ιδρύματος.

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009, ώρα 20:00
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009, στις 20:00 τον συγγραφέα και καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τέως Πρύτανης, κ. Γεώργιο Κοντογιώργη στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο:

«Η Ελληνική Δημοκρατία του Ρήγα Βελεστινλή»

«Η πολιτική θεωρία του Ρήγα προσεγγίζεται υπό το πρίσμα των τριών διαφορετικών κόσμων που συναντώνται στην εποχή του: i) της κρατικής δεσποτείας ii) της ανθρωποκεντρικής δυναμικής και iii) του ελληνικού ανθρωποκεντρικού παραδείγματος, Το ενδιαφέρον του προτάγματος του Ρήγα έγκειται στο ότι αναδεικνύει το ανθρωποκεντρικό διαμέτρημα του ελληνισμού σε διαλεκτική συνάφεια με την αγωνιώδη πορεία της εσπερίας από τη δεσποτεία στον ανθρωποκεντρισμό».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου, εκδόσεις «Σπανίδη», στην αίθουσα εκδηλώσεων «Π» στην οδό καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […