Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ο νοσταλγικός μα αστείρευτος Δημήτρης Σταθόπουλος

Ο νοσταλγικός μα αστείρευτος Δημήτρης Σταθόπουλος

0

Την Τρίτη το απόγευμα εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του ξανθιώτη δημιουργού Δημήτρη Σταθόπουλου στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου. Η έκθεση αυτή ανήκει στον εικαστικό περίπατο Παλιάς Πόλης της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης που το μήνα Σεπτέμβρη τιμά το πρόσωπο και το έργο του Δημήτρη Σταθόπουλου.

Ο ξανθιώτης καλλιτέχνης μας μίλησε για την τεχνική αλλά και την πηγή έμπνευσης στο έργο του: «η τεχνική δεν άλλαξε καθόλου, όλα σε σκιά, ακουαρέλα διάφανη, εργασία σε χαρτί χωρίς χρήση άσπρου και χωρίς σκληρότητα των χρωμάτων. Όσο για το περιεχόμενο των εικόνων ο ζωγράφος επέλεξε να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ανάμεσα στην ενότητα με τα έργα του για τη Σαμοθράκη. Εικόνες φυσικής ομορφιάς, άγριας φύσης και πράσινης πανδαισίας. Αναμφίβολα ο Σταθόπουλος δεν είναι παρά ‘εραστής της Σαμοθράκης’, μάλιστα και ο ίδιος παραδέχτηκε, μιλώντας με… ποδοσφαιρικούς όρους ότι πρόκειται περί ‘θρησκείας’. Στο νησί των Καβείρων ο Σταθόπουλος δε βρίσκει τη χαλάρωση, αντιθέτως βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση και παρατηρεί γύρω του το οργιάζον φυσικό περιβάλλον. Ο ζωγράφος επεσήμανε το δεσμό του με το έργο του κάνοντας λόγο για τον προσωπικό του εαυτό που αποτυπώνεται στις ζωγραφιές του.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων ο πρόεδρος της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης κ. Νίκος Χατζημηλιούδης αναφέρθηκε στη δράση του εικαστικού περιπάτου της ΦΕΞ, ευχαρίστησε το ζωγράφο και εξήρε τη σημασία του να συγκαταλέγονται η τέχνη και ο πολιτισμός στις καθημερινές απολαύσεις της ζωής.

Στη συνέχεια, η ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος κ. Κική Χριστοδούλου μίλησε για το έργο του Δημήτρη Σταθόπουλου τόσο για το νεώτερο όσο και για τις παλαιότερες πινελιές του που αποτελούν ένα οδοιπορικό στην ιστορία της Παλιάς Πόλης, όχι αυτής που καταγράφουν οι φωτογραφίες αλλά σκηνές από μικρές γωνιές, αυλές, κτίρια που μαρτυρούν τις μικρές αλήθειες της εποχής τους και δημιουργούν σκέψεις και συναισθήματα. Η κ. Χριστοδούλου τόνισε την ταπεινότητα στη φύση που αναδεικνύεται μέσα από το έργο του Δημήτρη Σταθόπουλου και σημείωσε την ικανότητά του να ταξιδεύει το θεατή στο χώρο και το χρόνο, μεταφέροντάς του εικόνες που πέρασαν.

Ενότητες της έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Σταθόπουλου φιλοξενούν το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, το λαογραφικό μουσείο Ξάνθης, το Κοκόρι, το Άνω Κάτω και το εργαστήρι του ζωγράφου.

 

Ελένη Διαφωνίδου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβλήθηκε η δίκη του Αρδευτικού

Αναβλήθηκε η δίκ_…