Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Οι «λευκές» παρεμβάσεις της Συμβουλευτικής

Οι «λευκές» παρεμβάσεις της Συμβουλευτικής

0

Αναταράξεις λίγο πριν τις ευρωεκλογές στο πολιτικό σκηνικό του νομού δημιουργεί η παρέμβαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας, η οποία με την ανακοίνωση της καλεί τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να ρίξουν λευκή ψήφο στην ευρωκάλπη, στέλνοντας μήνυμα στα κόμματα να πάψουν να εμπαίζουν την μειονότητα τοποθετώντας σε συμβολικές και όχι εκλόγιμες θέσεις υποψηφίους εκπροσώπους της.

Το λευκό θα ξεθωριάσει το … «πράσινο», ή μπορεί και να το μετατρέψει σε «γαλάζιο»;
Βέβαια στην ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής γίνεται λόγος για όλα τα κόμματα αλλά σε μια βαθύτερη ανάλυση είναι φανερό ότι η παρέμβαση αυτή στρέφεται κυρίως εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του κ. Τσετίν Μάντατζη. Ουσιαστικά – όπως εκτιμούν κύκλοι της μειονότητας – η Συμβουλευτική Επιτροπή «εκδικείται» τον κ. Μάντατζη γιατί προτίμησε να «υποκύψει στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ» και παραιτήθηκε από πρόεδρος της Συμβουλευτικής και για τούτο απώλεσε τη στήριξή της. Η σοβαρότητα του θέματος έγκειται στο εξής σημείο: Αν υιοθετηθεί η «γραμμή» της λευκής ψήφου που αποτελεί και μέτρηση του ερείσματος της Συμβουλευτικής στην μειονότητα και αν το ίδιο συμβεί και στις εθνικές εκλογές όπως δήλωσε ευθέως ο κ. Μετέ στο προχθεσινό ρεπορτάζ του «Ε», τότε είναι πιθανή μια ανατροπή του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στο νομό, αφού ο κ. Μάντατζη εκλέχθηκε με 16.000 ψήφους πρώτος βουλευτής με τις «ευλογίες» της Συμβουλευτικής! Τότε κινδυνεύει να …ξεθωριάσει το «πράσινο» ή να μετατραπεί σε «γαλάζιο» το χρώμα του νομού! Γι’ αυτό προφανώς το λόγο το τοπικό ΠΑΣΟΚ επιμελώς επέλεξε τη σιωπή όπως και ο κ. Μάντατζη το …κλειστό τηλέφωνο!
Σε αντίθεση όμως με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μάντατζη ο κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ που ήταν υποψήφιος με την ΝΔ στις εκλογές του 2007 έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Η μειονότητα έχει παράπονο και από τα δύο κόμματα τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία και δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της μειονότητας σε σχέση με την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της. Όπως τα προβλήματα στην μειονοτική εκπαίδευση, την καθιέρωση της δίγλωσσης εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία, το θέμα του εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΠΑΘίτες), το θέμα της εκλογής των μουφτήδων, της εκλογής της Διαχειριστικής Επιτροπή για τα βακούφια, το θέμα της στέρησης της ελληνικής ιθαγένειας (άρθρο 19) ή το θέμα της ανεργίας που πλήττει καίρια την μειονότητα. Η λευκή ψήφος αποτελεί ένα μήνυμα στα κόμματα. Το κυρίως μήνυμα όμως απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ διότι ενώ η μειονότητα το ψήφισε και ανέδειξε με 16.000 ψήφους βουλευτή τον κ. Μάντατζη τελικά απέδειξε με την συμπεριφορά του και την απειλή διαγραφής των δύο βουλευτών (Μάντατζη – Χατζηοσμάν) ότι δεν σεβάστηκε τους 16.000 ψηφοφόρους. Η λευκή ψήφος είναι ένα γερό χαστούκι προς το ΠΑΣΟΚ και έχει την έννοια ότι τα κόμματα δεν μπορούν να παρεμβαίνουν με απαράδεκτο τρόπο στα εσωτερικά θέματα της μειονότητα.
Αναφορικά δε με το ποιο είναι το μήνυμα της λευκής ψήφου προς την ΝΔ ο κ. Χατζηιμπράμ σημείωσε: «Η Ν.Δ. απέδειξε ότι σέβεται το χώρο αυτό και τους ανθρώπους της και μέχρι σήμερα σαν κόμμα ποτέ δεν έκανε τέτοιου είδους παρεμβάσεις».
Κληθείς από το «Ε» να απαντήσει αν νομιμοποιείται η Συμβουλευτική για τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν η ίδια ενοχλείται από τις παρεμβάσεις των κομμάτων ο κ. Χατζηιμπράμ σημείωσε ότι η Συμβουλευτική σκέφτεται μειονοτικά, πολιτικά , κοινωνικά και αντιδρά σε φαινόμενα που πλήττουν το χώρο της μειονότητας.
Τέλος ο κ. Χατζηιμπράμ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μετά και απ’ αυτό η Ν.Δ. θα είναι το πρώτο κόμμα στο νομό και με μεγάλη διαφορά όπως χαρακτηριστικά είπε και ότι ο ίδιος παραμένει πολιτικά παρών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλήρη ενημέρωση των δημοτών για τα γεγονότα του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου από τη δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη»

Την θέση της και τ&#…